Hlavní navigace

Recenze: Dfx V.2

12. 1. 2009

Sdílet

S tímto programem opustila firma Tiffen pole optických filtrů a vstoupila na trh s fotoeditací. I tak ale v nabídce firmy, která i přes název a sídlo v městě Hauppauge zůstává čistě americká, najdete především skleněné fotofiltry.

dfxSamotným principem programu, který je určen jak pro editaci fotografií, tak i videoklipů, je simulovat celou řadu postprodukčních postupů. Zatímco fotoeditor pracuje buď samostatně nebo jako série pluginů, videoeditace může být použita jen jako plugin spolupracující s některými „velkými“ videoeditory.

Práce s programem není složitá, všechno důležité vidíme na první pohled, takže odpadne neustálé do návodu či onlinové nápovědy. Dole se objeví lišta s bohatou nabídkou filtrů, každý z nich potom ukáže na pravé straně monitoru další možnosti. Zatímco uprostřed vidíme jak původní obrázek, tak i nově vznikající změny, vybraný efekt si můžeme ještě manuálně dolaďovat. Základní práce připomíná nasazování klasických filtrů před objektiv, i když je nutno přiznat, že na rozmazávání záběru je těch filtrů v nabídce až moc. I tak je práce s tímto programem příjemná zejména těm fotografům, kteří ještě vyrůstali na klasickém filmu a byli zvyklí fotografie upravovat spíše před snímkem nežli v černé komoře.

dfx editorBohatá nabídka filtrů může uživatele v některých případech až zahltit, zvláště v případě, kdy si s nimi budeme spíše hrát a experimentovat. Pokud ale víme přesně, co chceme udělat, najdeme orientaci i práci dostatečně jednoduché a intuitivní. Tady bychom proto vydali varování – pokud již dnes trávíme nad editováním fotografií na počítači až moc času, měli bychom si koupi programu Dfx odpustit, neboť jinak budeme připravovat doslova nekonečné množství verzí. Celkový počet možných kombinací dosahuje 2 tisíce, navíc filtry  můžeme používat současně (k tomu slouží levá část pracovní plochy). Solidně provedené maskování umožní také nasazení filtru jen na část obrázku. Program zvládne i formát RAW, konverzní algoritmus je ale pomalý a možnost přímých úprav nijak nenadchne.



Verdikt:

Pro úplného začátečníka bude nabídka tohoto programu asi příliš velká, ale ostřílený fotoamatér se na tomto písečku vyřádí doslova jako malý kluk.

Klady:  Vynikající nabídka fotoeditace pomocí filtrů

Zápory: Rychlost zpracování by mohla být vyšší

Hodnocení: 85%

Cena: 99 USD (2000 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.