Hlavní navigace

DIGITÁLNÍ EFEKTY PRO VAŠE VIDEO

1. 11. 2007

Sdílet

Adobe After Effects CS3 Professional Společnost Adobe není zcela jistě nutné představovat. S jejími produkty jste...


Adobe After Effects CS3 Professional


Společnost Adobe není zcela jistě nutné představovat. S jejími produkty jste se museli již mnohokrát setkat. Určitě znáte dokumenty ve formátu PDF a prohlížíte si je pomocí aplikace Adobe Reader. Pokud vás zajímá počítačová grafika, určitě víte o existenci uznávaného nástroje Adobe Photoshop. Pakliže vás zajímá i video, jistě znáte střihací software Adobe Premiere PRO nebo Adobe After Effects pro tvorbu speciálních efektů. A právě o nejnovější verzi Adobe After Effects CS3 Professional vám nyní prozradíme více.
Aplikace Adobe After Effects CS3 Professional (dále jen AE) patří mezi velmi sofistikované nástroje pro výrobu 2D a 3D efektů. Přitom je však nutné poznamenat, že v minulosti se mnoho uživatelů mylně domnívalo, že jsou AE pouze jakýmsi podpůrným grafickým nástrojem, který nesnese srovnání s konkurencí (kupříkladu s Autodesk Combustion). Poslední verze aplikace zcela jednoznačně dokazuje, že je plně profesionálním nástrojem, po kterém mohou sáhnout jak horliví příznivci grafiky a videa, tak i plně profesionální tvůrci filmů. Ostatně následný popis nových vlastností o tom vypovídá zcela jednoznačně.
První inovací je tzv. Shape Layer. Díky této novince nemusíte už vytvářet vektorovou grafiku externě např. v Adobe Illustratoru, ale pohodlně přímo v prostředí AE. Jediná vrstva Shape Layer může obsahovat mnoho dílčích složených tvarů, skupin tvarů i text. Díky prolínání různých tvarů lze vytvořit např. velmi efektní ornamenty během okamžiku.
Druhá novinka AE potěší především animátory. Jedná se o systém Puppet Tool. Slouží pro pokročilou 2D animaci postaviček. S pomocí několika nástrojů je možné vytvořit vektorovou masku pro vaší nakreslenou postavičku (nebo třeba i fotografii) a oživit ji. Tedy animovat pohyb rukou, nohou, hlavy a podobně. V dnešní době sice mnoho animátorů zřejmě upřednostní reálné 3D animace postav, nicméně pro specifické účely může i tento způsob 2D (či možná lépe 2,5D) animace přijít vhod. Když nic jiného, je mnohem jednodušší a jeho výroba je rychlejší než animace reálného 3D modelu postavy např. v prostředí 3D Studio MAX nebo Maya.
V rámci vývoje aplikace Adobe Photoshop je nyní možné využívat její nové technologie i v prostření AE. Jedná se o nové styly vrstev, video vrstvu i tzv. Vanish¬ing Point (3D kompozice).
Vzhledem k tomu, že Adobe nyní vlastní produkty dřívější Macromedie, je zcela logické, že je podporován plně i Flash. Konkrétně je možné importovat (dokonce vektorově) formát SWF, lze exportovat video do formátu FLV a také lze exportovat i další informace o projektu do aplikace Adobe Flash CS3, aby se dalo vhodným způsobem navázat na dosavadní práci v AE a dotvořit projekt přímo pro internetové použití.
Vývojáři se zaměřili i na efekty s písmem. V mnohém je vylepšili a výsledkem je systém, ve kterém je možné aplikovat efekty na jednotlivá písmena. Animátor má nyní mnohem větší svobodu při vytváření efektů. Využít je možné také šablony efektů, které lze vcelku pohodlně prohlížet pomocí aplikace Adobe Bridge.
Skutečně povedenou libůstkou AE je novinka nazvaná Brainstorm. Tento systém může ušetřit neskutečné množství času při laborování s nastavením požadovaného efektu. Dokáže totiž s označeným efektem připravit nejrůznější variace nastavení. Ve vlastním okně vám pak ukáže devět různých náhledů s odlišným nastavením daného efektu – samozřejmě aplikovaného na vaší konkrétní vrstvě se všemi dalšími efekty a modifikátory. Vidíte tedy výslednou kompozici. Systém Brainstorm je velmi příjemný a umožňuje okamžitě generovat náhledy nekonečného množství různých variant nastavení požadovaného efektu.
V závěru článku musíme ještě zmínit další nové vlastnosti. Především jde o výrazně vylepšenou spolupráci mezi AE a dalšími produkty Adobe. To se netýká pouze (již zmíněného) programu Adobe Flash CS3, ale i Adobe Premiere CS3 (dokonce lze nyní importovat a exportovat projekty AP a propojovat projekty pomocí dynamického linkování), Adobe Encore CS3, Adobe Illustrator CS3, Adobe Protoshop CS3 i Adobe Soundbooth.

Verdikt

After Effects CS3 Professional patří mezi skutečně profesionální nástroje pro výrobu speciálních efektů. V poslední verzi přibylo mnoho velmi užitečných funkcí a byla rovněž rozšířena spolupráce s dalšími nástroji Adobe – potěší určitě dynamické linkování s Premiere CS3, podpora pro Flash, systém Brainstorm a mnoho dalšího.

Adobe After Effects CS3 Professional

Systémové požadavky:
Procesor Intel Pentium 4,
Centrino, Xeon, Core Duo (nebo kompatibilní); 1 GB RAM pro DV, 2 GB pro HD;
3–5 GB místa na disku; systém Windows XP (SP 2) nebo Windows Vista Home Premium, Business, Ultimate, Enterprise nebo Apple Mac
• služby a funkce,
integrace s dalšími produkty Adobe
K recenzi poskytla firma:
Adobe Systems
www.adobe.cz
Cena: 40 300 Kč (bez DPH)