Hlavní navigace

Diskeeper Pro Premier 2007

7. 5. 2007

Sdílet

Diskeeper Pro je zástupcem tzv. defragmentačních utilit, které po nástupu NTFS trochu ustoupily do pozadí, ale přesto stále nabízejí zajímavé možnosti uspořádání dat na disku počítače a zrychlení práce

V dobách Windows 98 byly defragmentační utility důležitou součástí každé sady aplikací, sloužící ke zvýšení výkonu vašeho počítače. Po nástupu souborového systému NTFS se však situace změnila a programy tohoto typu jako by ustoupily do pozadí zájmu uživatelů. Snahu o změnu tohoto stavu dobře demonstruje právě Diskeeper, jenž dotahuje možnosti uspořádání dat (tedy defragmentace) na vašem disku téměř k dokonalosti.

Diskeeper je uživatelům distribuován ve třech základních verzích: Home, Professional a Pro Premier. Tyto verze se liší jednak maximální velikostí defragmentovatelné diskové jednotky (768 GB pro verze Home a Professional, 2 TB pro verzi ProPremier), ale také dostupností speciálně vyvinutých technologií pro zvýšení výkonu vašeho PC. Instalace programu nezabere mnoho prostoru a probíhá naprosto standardním způsobem. Poté je nutné Diskeeper aktivovat.


Integrované řídící centrum je dnes standardem

Ovládání aplikace je integrované do dnes obvyklého řídícího centra, jež je rozděleno na tři základní části. Vlevo najdete menu s rychlými odkazy na jednotlivé funkce, nahoře ikony se stejným posláním. Prává část patří hlavnímu oknu zobrazujícímu v základu seznam diskových jednotek a jejich zadaných parametrů. Prvotním posláním Diskeeperu je analýza a defragmentace diskových jednotek. Tyto operace však dokáže (na rozdíl od konkurentů) provádět automaticky na pozadí, díky instalaci vlastního enginu jako samostatně běžící služby ve Windows XP. Uživatel tak v podstatě ani netuší, že program pracuje a postupně rovná jeho data podle nastavení.

Možnosti konfigurace automatické defragmentace jsou opravdu bohaté. Na přehledné časové ose lze určit, v jakých hodinách nesmí Diskeeper defragmentovat, podporována jsou i mobilní zařízení ve formě možného zákazu všech aktivit v případě chodu počítače na baterie. Jestliže není možné manipulovat s některými soubory za běhu Windows, máte k dispozici takzvanou BootTime defragmentaci, která proběhne při plánovaném (v přehledném kalendáři) restartu vašeho PC. V případě potřeby je samozřejmě možné vyvolat proces srovnání dat i "ručně", včetně kompletní analýzy pevného disku. Veškeré výstupy programu jsou logovány a poté dostupné v grafické podobě ve vestavěném prohlížeči.


Dialog nastavení podpůrných technologií

Výrobce se nespokojil s klasickou formou srovnávání dat a vyvinul vlastní technologie, které by měly přispět k dalšímu zvýšení výkonu. Jednou z nich je I-FAAST, jež monitoruje frekvenci využití jednotlivých souborů a ty pak v reálném čase přemisťuje na oddíly disku s rychlejším přístupem. InvisiTasking zase sleduje použité prostředky vašeho PC a ty volné poté využívá v době, kdy jste mu povolili vaše data defragmentovat. Minimalizuje tak zátěž počítače a vy můžete pohodlněji pracovat. FragShield je zase jakýmsi štítem, hlídajícím nejdůležitější systémové soubory a zamezujícím jejich nežádoucímu přemístění a následnému poškození operačního systému.


Dialog konfigurace celého programu s nastavením sběru dat

Mezi další vlastnosti Diskeeperu patří schopnost vyčlenění libovolných souborů z vlastního procesu defragmentace. Program rovněž obsahuje jednoduchou konfiguraci přístupových práv, umí se sám aktualizovat ze stránek výrobce, případně umožní uživateli zapnout automatickou defragmentaci samočinně na každou nově připojenou jednotku. Najdete v něm i analytické nástroje, které umí na požádání spustit a získané informace uložit do přehledného logu (jehož velikost a rozsah lze opět definovat). Správce systému získává přehled o kondici pevných disků, aniž by musel analýzu sám provádět.

Diskeeper Pro Premier 2007 je příjemně svižný a snadno ovladatelný automatický defragmentační nástroj, který dobře poslouží začínajícímu uživateli a rozmanitostí nastavení uspokojí i pokročilého odborníka. Použité technologie nejsou sice převratně inovátorské, nicméně i při jejich plné aktivaci a spuštění samotného procesu rovnání dat o programu v podstatě ani nevíte. Neexistující lokalizaci je možné u takto speciálně zaměřené utility minimálně tolerovat.

K recenzi poskytla firma: Diskeeper Corp., www.diskeeper.com
Cena: 3 200 Kč včetně DPH

- - Jan Povolný

Byl pro vás článek přínosný?