Hlavní navigace

Dobré služby, špatný design

1. 12. 2007

Sdílet

Máte doma hromadu pěkných digitálních fotografií, ale nemáte dostatek místa v bytě, abyste je všechny hezky vystav...


Máte doma hromadu pěkných digitálních fotografií, ale nemáte dostatek místa v bytě, abyste je všechny hezky vystavili? Pak vám může pomoci rámeček pro digitální fotografie s LCD displejem. Zařízení totiž dokáže mnohem více než klasický rámeček na papírovou fotografii. Díky digitálnímu rámečku můžete ušetřit místo a na jednom přehledném displeji zobrazovat libovolné fotografie. Je možné zapnout i prezentační režim ¬(slideshow), kdy se fotky na displeji postupně střídají, nebo lze zobrazovat i plynulé video. To vše dnešní digitální rámečky zvládají. Jedním z nich je i technologicky vyspělý produkt Genius PF-801, se kterým vás nyní seznámíme podrobněji.
Pokud si produkt zakoupíte, stanete se majiteli nejen samotného rámečku, ale také USB ka¬belu, dálkového IrDA ovladače, napájecího adaptéru a samozřejmě i manuálu a malého kovového kolíčku.
Než se ovšem pustíme do popisu zajímavých funkcí, zastavíme se u jeho vzhledu. Design je totiž bohužel výraznou slabinou produktu. Zbytečně masivní rám vzdáleně imituje dubové dřevo a jeho tvar je archaický a kýčovitý – tedy pokud nejste zrovna hradním pánem nebo nežijete v sídle s masivním dubovým obložením. My se ovšem nyní podíváme na jeho funkce, protože v portfoliu Geniusu nalezneme i produkty, které jsou jimi vybaveny a umístěny do příjemnějšího obalu.
PF-801 nabízí LCD displej s úhlo¬příčkou osm palců (20,3 cm), poměrem stran 4 : 3 a chvályhodným rozlišením 800 × 600 pixelů. Samotný LCD panel si za pěkně vypadající
zobrazení fotografií zaslouží naši pochvalu.
Rámeček zvládá prezentovat jak fotografie ve formátu JPG nebo BMP, tak i videa AVI (uložená v MJPEG). Prezentaci je možné obohatit i o přehrávání hudby ve formátu MP3. Audio lze poslouchat díky integrovanému reproduktoru, případně na externím zařízení pomocí zvukového výstupu. Obsah se prezentuje z interní paměti o kapacitě
128 MB. Výrobce uvádí, že rámeček pojme až 700 fotografií. V případě, že by vám interní paměť nedostačovala, je možné prezentovat i z paměťové karty nebo dokonce USB flash disku. Pro tyto účely je zařízení vybaveno dvojicí univerzálních slotů pro paměťové karty (CF, SD, MMC, MS, MS-Pro a MD) a USB zdířkou. Pokud budete chtít nahrávat obrázky do interní flash paměti, můžete to udělat pomocí dalšího USB rozhraní (mini USB), s jehož pomocí připojíte produkt s počítači.
Zadní strana obsahuje také vypínač, reproduktor a zvukový výstup jack 3,5 mm. Rámeček je možné pověsit na zeď ve vertikální i horizontální poloze. S pomocí již zmíněného kolíčku ho lze postavit na stůl. Dálkovým ovladačem můžete pohodlně volit různé režimy prezentace. Na výběr je zobrazení jedné fotografie, střídání snímků po sobě, nebo i pokročilejší tzv. MultiShow režim. Při něm se na displeji zobrazují až čtyři fotografie najednou, navíc pomocí zajímavých prolínaček.
7 0591/TJi ?

Verdikt

Produkt Genius PF-801 je zajímavý rámeček na digitální fotografie. Uživatele potěší rozlišení 800 × 600 bodů a 8" displej, interní paměť 128 MB, podpora pro MP3, video i pokročilý režim MultiShow. Zcela jistě váš však vyděsí nevkusný vzhled. Naštěstí Genius vyrábí i rámečky s jiným designem.

Genius PF-801

Displej: 8" TFT LCD, 128 MB
Rozlišení: 800 × 600
Kontrast: 500 : 1,
Jas: 250 cd/m2
Podpora pro: USB disky, CF, SD, MMC, MS, MS-Pro, MDx
Klady: displej, podpora JPEG, MJPEG, BMP a MP3, prezentace z USB a paměťových karet
Zápory: vzhled
Cena vč. DPH: 3 465?Kč
www.geniusnet.com
Hodnocení: 3

Autor článku