Hlavní navigace

Dodávky procesorů pro PC trhají rekordy, Intel opět posiluje

1. 5. 2010

Sdílet

Podle informací analytické společnosti IDC vzrostly meziročně z globálního hlediska dodávky mikroprocesorů do PC v prvním čtvrtletí 2010 o 39 % a celkový obrat povyskočil dokonce o 40,4 %.

Tato čísla potvrzují pozitivní trend zotavování trhu z loňském recese. Vysoký meziroční nárůst je ovšem dán také tím, že právě v prvním čtvrtletí roku 2009 došlo v dodávkách mikroprocesorů k dosažení dna.

IDC uvádí, že proti poslednímu kvartálu loňského roku jde sice o pokles dodávek o 5,6 % (obrat pak klesl o 2 %), ovšem tento jev je obvyklý, a naopak většinou mezi čtvrtým a prvním čtvrtletím dochází ke snížení prodejů o 7–8 %, což svědčí o tom, že nyní nebyl propad poptávky po silné předvánoční sezoně až natolik intenzivní.

Ve svém podílu na trhu si polepšil Intel, který posílil o 0,5 %, a ovládl tak celkových 81 % trhu, zatímco konkurenční společnost AMD zaznamenala ztrátu 0,6 % a její podíl klesl na 18,8 %, ale i přesto se dokázala udržet již druhý kvartál po sobě v ziscích. Podíl procesorů od společnosti Via Technologies dosahoval na globálním trhu 0,2 %. Podle komentáře analytiků IDC si Intel polepšil na úkor AMD v dodávkách mikroprocesorů pro všechny typy PC, k čemuž mu pravděpodobně dopomohlo zejména lednové uvedení nových řad 32nm čipů s integrovanými grafickými jádry.

IDC odhaduje, že za celý letošek vzrostou dodávky mikroprocesorů pro PC o 15,1 %, ale existují i indicie pro ještě výraznější nárůst. Patří mezi ně podle analytiků IDC nízká úroveň skladových zásob výrobců, dobrý výhled pro prodej polovodičů a počítačů a hlavně pak i velmi příznivé odhady pro nárůst výdajů za IT jak u korporací, tak i u běžných spotřebitelů.