Hlavní navigace

Dohledové služby

1. 2. 1999

Sdílet

– to je téma, o které je jak mezi odborníky, tak mezi počítačovou veřejností v poslední době značný zájem....



– to je téma, o které je jak mezi odborníky, tak mezi počítačovou veřejností v poslední době značný zájem. Společnost OMNICOM Praha pořádá pravidelně semináře věnované právě dohledům. Příští seminář s touto tematikou je naplánován na 25. března, přičemž místo konání bude včas zveřejněno.
Kromě dohledů a komplexních síťových řešení se společnost OMNICOM zabývá distribucí síťových produktů od firmy Intel. V souvislosti s tím provozuje OMNICOM České Budějovice Středisko síťových technologií Intel (Intel Network Solution Centre). Pokud se chcete dozvědět více o síťových řešeních, založených na technologiích Intel, podívejte se na webovské stránky www.insc.cz.




Disky jsou na trhu
Standardní komerční testy ukázaly, že rodina disků s 10 000 otáčkami za minutu od společnosti Seagate je základem zvýšeného výkonu ve všech deseti nejvýkonnějších serverových systémech. Tyto systémy, všechny vybavené pevnými disky Cheetah od společnosti Seagate, poskytují nejlepší výkon za jeden USD. Diskové mechaniky Cheetah od společnosti Seagate, jež mají velmi krátkou přístupovou dobu 5,2 ms, byly mezi prvními, jež byly vybaveny rozhraním Ultra2 SCSI. Testy TPC, které detailně ukazují výkonnost serverů za jeden USD, můžete nalézt přímo na adrese www.tpc.org/new_result/ttpp.idc.
Třetí generace diskových mechanik Cheetah 9 GB 18LP, 18 GB Cheetah 18LP a Cheetah 36, ohlášená v listopadu loňského roku v Praze, je nyní volně na trhu.



Další EIZO
Japonská firma EIZO Corporation uvedla na český trh nový 21" model s obchodním označením EIZO FlexScan T960. Jedná se o tzv. TrueColor model navržený pro práci v DTP studiích, kde je vyžadováno přesné podání barev a vyvážení bílého bodu na obrazovce. Díky obvodu White Uniformity může nyní uživatel snadno a rychle nastavit optimální rozložení homogenity bílého bodu nezávisle v různých částech (rozích) obrazovky. Tím je u tohoto modelu (jako u prvního pro komerční nasazení) s konečnou platností vyřešen problém tzv. "flekatých" rohů, a tím i různého podání barev uprostřed a v rozích obrazovky.



256 procesorů pospolu
NASA Ames Research Center a Silicon Graphics testují nový 256procesorový výpočetní systém. Počítač se jmenuje Steger podle Josepha Stegera, jednoho ze zesnulých vědců NASA, a tvoří jej 256 paralelně pracujících nodů (uzlů) systému Origin2000. Steger je asi 500krát rychlejší než 400MHz domácí počítač, a má 64 GB paměti RAM.
Nový superpočítač bude ve výzkumném centru aproximovat parametry letu konstruovaných letadel. Umožní vyšší rozlišení parametrů, kterými lze lépe vystihnout chování letounu ve vzduchu. Grafiku o rozsahu 100 milionů bodů zpracuje Steger za osm hodin (doposud bylo zapotřebí osm dní), méně náročné projekty budou pracovat interaktivně.




Světy počítačů
a spotřební elektroniky se stále sbližují. Společnost Quantum má nyní k dispozici technologii pevných disků s rozhraním i.LINK (IEEE-1394), která umožňuje ukládat data ve výrobcích audiovizuální spotřební elektroniky. Tuto technologii Quantum připravuje se společností Sony.
Jedná se o systém záznamu se zaručeným datovým tokem, jenž umožňuje zaznamenávat data na pevné disky a přehrávat digitální video a zvuk stejně jednoduše, jako je tomu u videorekordérů, dále jde o tzv. dual-streaming umožňující současný záznam a přehrávání videa. Důležitá je též „plug and play“ kompatibilita audiovizuálních přístrojů s rozhraním i.LINK.



50 milionů pécéček
Eckhard Pfeiffer, prezident a výkonný ředitel společnosti Compaq Computer, zabalil osobní počítač vyrobený firmou Compaq s pořadovým číslem 50 milionů. Tento počítač je součástí dodávky pro společnost Cable and Wireless, jedné z předních globálních telekomunikačních společností na světě. Compaq se tak stává první firmou, která dosáhla mezníku 50 miliónů vyrobených osobních počítačů. Jubilejním osobním počítačem, který opustil výrobní linku ve výrobním závodě v Houstonu v Texasu, USA, je Compaq Deskpro.




Intel představuje
Společnost Intel představila značku Intel Pentium III určenou pro mikroprocesory nové generace, které měly původní kódové označení Katmai. Nový procesor Pentium III, jenž má být uveden na trh v průběhu 1. čtvrtletí tohoto roku, nabízí vyšší realitu multimédií a je výhodnou investicí z hlediska všech současných i budoucích aplikací.
Firma Intel rovněž zveřejnila značku procesorů určených pro servery a pracovní stanice - Intel Pentium III Xeon. Loga procesorů Intel Pentium III a Intel Pentium III Xeon se stávají součástí programu Intel Inside.




AT Computers prosperuje
Společnost AT Computers, a.s., oznámila nejúspěšnější čtvrtletí v historii výrobního závodu firmy. Ve 4. čtvrtletí roku 1998 firma vyrobila a prodala celkem 13 959 počítačů a serverů značek AutoCont a Triline. Společnost AT Computers, a.s., dosáhla v loňském roce, jež byl prvním rokem její samostatné existence, obratu 1 306 milionů Kč, prodala celkem 29 802 počítačů a získala řadu zajímavých distribučních kontraktů včetně distribuce počítačů HP.



Nové Xeony a Celerony
Řady procesorů Pentium II XEON a Celeron mají nové nástupce. Procesor Pentium II XEON nyní bude vyráběn ve třech nových 450MHz verzích, lišících se od sebe především velikostí paměti L2 cache – ta je u jednotlivých nových XEONů 512 KB, 1 MB a 2 MB. Nové procesory podporují pracovní stanice a servery se čtyřmi a více procesory.
Za velmi přijatelnou cenu si budou moci nyní zákazníci koupit dva nové Celerony, pracující na kmitočtech 400 a 366 MHz. 400MHz Celeron podává až o 20 % vyšší, a 366MHz procesor až o 10 % vyšší výkon než dnešní 333MHz verze.



Antivirus pro Tivoli
Společnost Symantec uvádí na trh Norton AntiVirus Plus pro Tivoli Enterprise a Norton AntiVirus Plus pro Tivoli IT Director, umožňující kompletní správu Nortonu AntiVirus 5.0 z prostředí těchto systémů Tivoli.
Produkt Norton AntiVirus Plus získal certifikát „Tivoli-Ready“, a je jej tedy možno bez problému zaintegrovat do správního softwaru Tivoli.



Navision Financials 2.0
Navision Software ČR uvedla na trh další verzi svého komplexního podnikového řešení Navision Financials 2.0, určeného pro střední a velké společnosti.
Rozšířené Navision Financials, které získaly loga Microsoft Designed for Windows 98/NT a Microsoft Office 97 Compatibile, již nejsou pouze ekonomickým informačním systémem, ale přecházejí do kategorie Enterprise Business Solution. Zároveň byla provedena portace na databázi Microsoft SQL Server 7.0. Navision Financials 2.0 mají rovněž plnou podporu pro přechod na rok 2000 a měny euro.



Grafické stanice SGI,
založené na platformě Windows NT a Intel, nyní prodává společnost AutoCont CZ na základě dohody podepsané mezi oběma společnostmi. Dochází tak ke spolupráci dvou zřejmě nejsilnějších subjektů v dané oblasti na českém trhu. Prvními z řady společně nabízených systémů jsou Visual Workstation Silicon Graphics, modely 320 a 540. Visual Workstation jsou určeny pro práci s náročnou grafikou v CAD, DTP, DCC a pro profesionální multimediální studia pracující s filmem a videem. Přinášení kromě jiného architekturu IVC (Integrated Visual Computing architecture), založenou na integraci vysokorychlostní akcelerované grafiky SGI s plným využitím instalované paměti.



Velká čtyřka
Čtyři přední světové společnosti působící v oblasti informačních technologií -- Compaq, HP, IBM a Adaptec oznámily -- že společně vytvořily otevřenou alianci, jejímž cílem je definovat další vývoj a implementaci technologií I/O, nazývanou Future I/O. Aliance Future I/O vytvoří nový standard I/O, který bude maximalizovat objemy datových přenosů mezi výkonnými servery a periferiemi špičkových systémů budoucí generace. Společný podíl firem Compaq, HP a IBM na trhu serverů je navíc velmi významnou zárukou otevřenosti a široké podpory standardů Future I/O v celém odvětví.



Až do domu
Společnost Cisco plánuje zavedení vysokorychlostních „osobních sítí“ do domácností, které propojí jednotlivé uživatele s počítači, telefony, televizí a dalšími zařízeními sítě Internet prostřednictvím jediné širokopásmové sítě. Spotřebitelská strategie společnosti Cisco bude založena na několika klíčových prvcích: společnost pomůže poskytovatelům služeb vybudovat vysokorychlostní propojení do domácností a dalších míst přístupu spotřebitelů k síti Internet, udělí licence na technologie, které pomohou rozvinout jedinečné síťové služby a aplikace, bude spolupracovat se společnostmi ve všech oblastech trhu.



Compaq obchoduje
Objem elektronického obchodu společnosti Compaq dosáhl v posledním čtvrtletí roku 1998 v regionu EMEA (Evropa, střední Východ a Afrika) poprvé v historii částky vyšší než jedné miliardy US dolarů. V polovině listopadu firma rovněž zaznamenala rekordní týdenní prodej, kdy výše elektronických objednávek činila 152 milionů US dolarů. Díky využití elektronického obchodu se firmě Compaq podařilo zkrátit objednávkový a obchodní cyklus z hodin na vteřiny. Dodavatelské zásoby se ve třetím čtvrtletí 1998 ve srovnání se stejným čtvrtletím roku 1997 snížily o 38 procent.



SAP R/3
je nyní dostupný na SQL Serveru 7.0. Společnosti SAP a Microsoft představily celosvětově dostupný aplikační systém SAP R/3 na podnikové databázi Microsoft SQL Server 7.0. Zároveň obě firmy podepsaly licenční dohodu, na základě které bude společnost SAP moci distribuovat databázi Microsoft SQL Server přímo svým zákazníkům. V souladu s celosvětovým ohlášením oznamuje společnost SAP ČR, že česká verze systému SAP R/3 4.0 na databázi Microsoft SQL Server 7.0 je rovněž dostupná.



Software602 nabízí
Padesát milionů korun je obnos, za který nabídla společnost Software602 vedení státu neomezenou multilicenci kancelářského softwaru 602proPC veřejné a státní správě ČR. Výše zmíněná částka je řádově jen desetinou sumy potřebné k nákupu podobného zahraničního softwaru. Za nákup softwarového vybavení tak může stát ušetřit v nejbližší době zhruba půl miliardy korun. Tato nejnovější nabídka navazuje na neomezenou multilicenci pro resort MV ČR, uzavřenou v červu 1998.
Neomezená multilicence znamená poskytnutí práv na používání kancelářského balíku na neomezeném počtu počítačů pro specifikované subjekty veřejné a státní správy, a to nejen pro všechny stávající počítače, ale i pro všechny počítače, které budou zakoupeny v budoucnu.



HP daruje
Dar za téměř 2 miliony korun věnovala Matematicko-fyzikální fakultě UK společnost Hewlett-Packard. Jde o vybavení, které zahrnuje mimo jiné i pracovní stanici HP VISUALIZE J2240. Ústředí společnosti HP vyhodnotilo několik projektů, jež hodlá právě tímto darem podpořit. Jedná se především o projekt SOFA/DCUO, jehož cílem je řešení stahování softwaru a jeho komponent prostřednictvím Internetu.



Změna ve vedení
S účinností od 1.1.1999 předal pan Pavel Hloušek funkci ředitele Fincomu, s.r.o., panu Ing. Františku Mátlovi, který do Fincomu přišel z pozice vedoucího technického oddělení vydavatelství Economia Praha, a od června 1998 pracoval ve firmě Microcom C. E., a. s. Po šesti letech tak střídá ve funkci Pavla Hlouška, jenž nadále zůstane pevně spojen s firmou jako předseda představenstva firmy Microcom C. E., a. s.



Máme důvěru
Ministerstvo obchodu USA rozhodlo o zařazení České republiky mezi státy, do kterých je možno bez licence vyvážet nejpokrokovější šifrovací technologie a softwarové produkty vyráběné v USA. V seznamu, sestaveném loni v listopadu, Česká republika původně chyběla. Na soupisu 45 zemí se na rozdíl od České republiky ocitly nejen sousední Polsko a Maďarsko, ale například i Chorvatsko. Podle vyjádření českého velvyslanectví oslabil postavení ČR fakt, že podle vlády Spojených států patří mezi země, které nedostatečně dodržují práva na ochranu duševního vlastnictví (softwarové pirátství, poskytnutí technologií nežádoucím třetím stranám).



RSA expanduje
Protože americká administrativa bedlivě sleduje obchod v oblasti šifrovacích technologií a většinou nepovoluje jejich vývoz mimo teritorium USA, cítí se americké společnosti podnikající v tomto oboru ohroženy celosvětovou konkurencí. První krok na obranu svých obchodních zájmů udělala nyní firma RSA Data Security, která otevřela v Austrálii kancelář, kde hodlá vyvíjet šifrovací programy, jež už nebudou spadat pod americkou legislativu. Prvním produktem je BSafe SSL-C, jenž slouží k šifrování internetových transakcí v oblasti elektronického obchodu.



Dotované pagery
Společnost Radiokontakt OPERATOR, a.s., nyní nabízí pagery v systému ERMES za dotovanou cenu 89 Kč. Podmínkou pro získání dotovaného přístroje je současné předplacení textové služby Standard nebo Profi na 12 měsíců. Zároveň s touto nabídkou dochází ke změně struktury těchto služeb, které jsou nyní jemněji odstupňovány. Bližší informace získáte na adrese www.operator.cz.



Nová beta
Společnost Microsoft nyní uvádí beta-verzi svého BackOffice Small Business serveru 4.5 (SBS 4.5), nejnovější ze své řady serverů pro menší firmy. Obsahuje síťový operační server 4.0, Microsoft Exchange server 5.5, MS SQL 7.0, Proxy Server 2.0 a nejnovější verze všech ostatních Windows NT serverových aplikací z SBS 4.0. Produkt umí obsloužit více pracovních stanic, je připravený pro rok 2000, a je plně integrovatelný s Office 2000. Registrovaní uživatelé SBS 4.0 zaplatí při objednávání nové verze SBS 4.5 (po jejím uvedení na trh) pouze minimální poplatek.