Hlavní navigace

Dokonalý přehrávač?

1. 2. 2007

Sdílet

PMP player Emgeton M6 Cult další "cultovní" záležitost Už dlouho se na českém trhu s MP3 udělátky neobjevil s...


PMP player Emgeton M6 Cult další "cultovní" záležitost


Už dlouho se na českém trhu s MP3 udělátky neobjevil skutečně zásadní přístroj, jenž by nás oslovil jak funkcemi, kvalitou konstrukce a snadnou obsluhou, tak designem. Emgeton M6 Cult tím však je, jedná se o multimediálního všeuměla s flashovou pamětí a vzhledem ke svým funkcím a velikosti displeje i muší váhou. Dodáván je s 1, 2 či 4 GB paměti, takže ho lze v podstatě označit i za miniaturní hudební jukebox. Emgeton zahalil svůj top player do černě a kovu, což je kombinace, kterou nemohl nic zkazit. Elegantnímu přístroji na přední straně vévodí 2,4 palce velký displej, jenž nás po spuštění opravdu překvapil. Má jemný rastr, rozlišení 320 x 240 bodů a zobrazuje až 260 tisíc barev. Specifikace však nejsou často vším, výrobci mnoha přehrávačů používají levné LCD displeje, které sice papírově působí velice dobře, ale ve výsledku na nich vypadá video otřesně. Emgeton na M6 jednoznačně nešetřil a vybavil ho opravdu kvalitní zobrazovací jednotkou. Současně vsadil i na stylové dotykové ovládání, které se nachází vpravo na předním panelu. Pouhým přejížděním po jeho povrchu scrollujete, stisknutím jednotlivých ikon potom přehrávač vykonává požadované funkce. Jednoduché a rychlé.
Z hlediska funkcí je na tom M6 Cult opravdu dobře, protože pracuje s obrovským množstvím formátů. Co se týče zvuku, můžete přehrávat MP3, WMA, OGG a FLAC, video v AVI (XviD) a nechybí ani podpora obrázků v BMP, JPG a GIF. Zobrazování TXT souborů je už dnes samozřejmostí. Dále je přístroj vybaven rádiem, rekordérem (rádio, hlas; bohužel chybí linkový vstup), funkcí kalkulačky, kalendáře, stopek a dokonce i jednou hrou. Nenabízí nic revolučního, vše zmíněné už většina přehrávačů v dnešní době umí, ale u M6 Cult jde hlavně o přehlednost nastavení v menu a rychlou obsluhu. Například nahrané hudební soubory řadí podle ID3 tagu, ale současně lze spustit i průzkumníka složek. Máte-li neúplně či chybně vyplněné ID3, neočekává vás horor s výpisem skladeb jednoho interpreta pod dvěma názvy (např. The Rolling Stones a Rolling Stones), prostě jen přepnete do zobrazení složek a album si pustíte celé. S videem už to tak jednoduché není. Před jeho nakopírováním do paměti je nutné konvertovat do podporovaného rozlišení a kodeku. Na dodávaném CD je k dispozici upravená verze open source programu VirtualDub, s nímž je transkódovací proces opravdu hračkou. Jeho rychlost záleží především na výkonu vašeho počítače. Trošku nešikovné je, že v manuálu avizovaná instalace VirtualDubu se nekoná. Program je už na CD ve spustitelné podobě, ale tím pádem není schopen využívat instalované kodeky a proces jeho uvedení do provozu je kvůli tomu složitější. Běžnému uživateli proto doporučujeme navštívit stránky Emgetonu, zaregistrovat se do fóra věnovaného podpoře a po přihlášení si stáhnout program Video Convertor, který transkóduje nejen rychleji, ale i jeho obsluha je mnohem jednodušší. Stačí pár kliknutí a video je za chvíli hotovo. Podporovány jsou i titulky.
M6 Cult vydrží na jedno nabití podle informací výrobce hrát 20 hodin. Tento údaj je však pouze orientační, protože záleží na tom, jak přehrávač používáte. Sledování videa samozřejmě vybíjí baterii mnohem více než poslech hudby, kdy se po pár vteřinách LCD samo vypne.
V příslušenství naleznete kvalitní sluchátka Porta Cult vyrobená ve stejném závodě, jenž vypouští do světa slavná Koss Porta Pro. Kvalitativně se oba modely prakticky neliší. Dalšími předměty v krabici jsou hadřík na čištění displeje, silikonový ochranný obal, pytlík z umělé kůže a poutko na ruku. Šňůrka na krk chybí a stejně tak síťový zdroj ten však většina internetových obchodů přikládá jako bonus.
Novinka od Emgetonu je jednoznačně jedním z nejlepších přehrávačů na trhu a splní požadavky i náročných uživatelů. Vzhledem ke kategorii, do níž spadá, je i stanovená cena velice příjemná, takže nezbývá než zachrastit s prasátkem a hurá do obchodu.

Emgeton M6 Cult

ovládání
displej
množství funkcí
vhodný pro sledování filmů
Cena vč. DPH: 3 490 Kč (1 GB), 4 490 Kč (2 GB), 5 990 Kč (4 GB)
K testu zapůjčila firma: Bell Technology, www.emgeton.com

Autor článku