Hlavní navigace

Dokovací stanice Belkin pro notebooky

1. 9. 2007

Sdílet

Sehnat pro některé levnější notebooky replikátor portů může být i u výrobce počítače problematické. V takové...


Sehnat pro některé levnější notebooky replikátor portů může být i u výrobce počítače problematické. V takovém případě musíte zvolit jiné řešení, například výrobky společnosti Belkin, z jejíž nabídky jsme vyzkoušeli replikátor a dokovací stanici.
Začněme replikátorem portů, který nesl poněkud zavádějící jménoHi-Speed USB 2.0 DockStation. Zařízení nabídne RS232 port (sériový), paralelní port (tiskárna), VGA, 10/100Base-T Ethernet port a dva USB 2.0 porty. S notebookem se propojuje přes kabel s VGA a USB konektorem. Jde o „hloupé“ zařízení, které provádí pouze replikaci nebo přidání základních portů, nenajdete u něj žádné další speciální funkce.
V případě High-Speed Docking Station, která se k notebooku připojuje přes slot ExpressCard, jde o sofistikovanější řešení. Jde skutečně o dokovací stanici, umožňující připojení řady komponent včetně klávesnice a dokáže v podstatě vylepšit i parametry samotného notebooku. Uvítají ji uživatelé, kteří mají pouze jeden přenosný počítač, ale celodenní koukání do malého displeje je pro ně únavné.
Dokovací stanice se propojí s notebookem přes ExpressCard, ze které je vyveden do stanice kabel. Samotná stanice umožňuje připojit jak displej, tak projektor (VGA a DVI port). Kromě klasického zrcadlení obrazu na notebooku podporuje stanice rovněž rozšířenou pracovní plochu právě o druhý, externí displej. Stanice podporuje u připojeného displeje rozlišení 1 600 × 1 200 pixelů.
K dokovací stanici lze připojit i další zařízení, jako je klávesnice, myš, tiskárna – k tomu je vybavena pěticí USB 2.0 slotů. Reproduktory systému 5.1 se zde rovněž uplatní, neboť je vybavena potřebnými zvukovými výstupy společně s jedním 3,5mm audiovstupem a jedním konektorem digitálního audia (S/PDIF).
Stanice tak dokáže v kombinaci s notebookem a externím displejem vcelku pohodlně nahradit běžný stolní počítač. Po příchodu na místo vybavené touto stanicí stačí pro připojení veškerých potřebných zařízení jeden pohyb – zasunutí ExpressCard.
High-Speed USB 2.0 Docking Station
Možnosti připojení:
1 × VGA, 1 × DVI
1 600 × 1 200 výstup
5 × USB 2.0
3 × Audio Line–Out (podpora 5.1 surround sound)
1 × Audio Line–In
1 × Digital Audio (S/PDIF)
1 × RJ45 (10/100Mbps)
1 × ExpressCard


Klady: pokročilé funkce, rozšiřuje možnosti notebooku
Zápory: absence HDCP
Cena vč. DPH: do 6 000 Kč
www.belkin.cz
Hodnocení: 4

Autor článku