Hlavní navigace

Domácí síť po elektřině

1. 5. 2007

Sdílet

Potřebujete rychle po více místnostech svého bytu rozvést připojení k internetu nebo jednoduše jen propojit dva poč...


Potřebujete rychle po více místnostech svého bytu rozvést připojení k internetu nebo jednoduše jen propojit dva počítače? A netroufáte si přitom na Wi-Fi, nebo se vám nechce protahovat kabely a pracně provrtávat zdi? Máme pro vás řešení. Ethernetové připojení jednoduše sestavíte pomocí adaptérů využívajících k přenosu dat stávající elektrické rozvody. Pravda, myšlenka to není nová a také není zrovna levná, ale vše hravě zvládnete ve velmi krátkém čase.

Co najdete v balení

Společnost Tomorrow Systems nám dodala dva typy těchto adaptérů, které jsou nabízeny pod obchodním názvem WodaPlug2. Jeden poskytuje rychlost připojení až 85 Mb/s, druhý se může pochlubit dokonce rychlostí až 200 Mb/s. V obou dodaných baleních naleznete po dvou adaptérech, samozřejmě také dva ethernetové kabely s konektory RJ-45, CD-ROM s konfigurační utilitou a velmi skromný instalační letáček. Adaptéry jsou svým vzhledem podobné běžným síťovým napáječům, jsou však v případě testovaných produktů vyvedeny v oku lahodící kombinaci bílého a tmavého plastu. Jejich tělo u obou typů obsahuje tři LED indikátory a konektor RJ-45 pro připojení síťového kabelu. Indikátory informují o přítomnosti napájecího napětí, existenci dalšího dosažitelného adaptéru a konečně o připojení k síťovému portu PC (případně jiného síťového prvku).

Instalace a výkon

Jak už jsme se zmínili v úvodu, významnou předností tohoto řešení je velmi jednoduchá instalace. Síťový kabel vedoucí z PC (nebo z jiného zařízení) zasunete do zdířky RJ-45 adaptéru umístěného v elektrické zásuvce. K prověřování adaptérů jsme odpojili kabely klasického drátového rozvodu a propojili příslušná zařízení prostřednictvím WodaPlug adaptérů. Poté nastupuje utilitka WodaPlug2 Management (je na CD-ROM). Ta najde všechny adaptéry dostupné v síti (včetně MAC adres), umožní vytvořit síť s vlastním názvem a definovat přístup do ní. Jednotlivé adaptéry v síti můžete taktéž pojmenovat a opatřit heslem. Dá se říci, že spojení realizovaly adaptéry okamžitě. Jak jsme už uvedli výše, k dispozici jsme měli u každého typu dvojici adaptérů. Diagnostická utilita mimo výčet již uvedených vlastností ukazuje i "kvalitu spojení". V případě adaptérů WodaPlug označovaných 85 Mb/s jsme v rámci jedné místnosti na vzdálenost dvou metrů dosahovali běžně 80-85 Mb/s. Pokud jsme však použili vzdálenější zásuvky, přenosová rychlost klesala (WodaPlug2 Management zobrazoval rychlost 56-64 Mb/s). Odezvy se pohybovaly mezi 4 až 35 ms. U typu s nálepkou 200 Mb/s se situace opakovala, poklesy rychlosti spojení byly se změnou vzdáleností v procentech přibližně stejné. Nepotěšilo nás, že bez spojení jsme v našich podmínkách zůstali při snaze realizovat přenos přes různé jističe, zařízení tedy zřejmě nejlépe pracují v rámci jednoho okruhu.
Na závěr jsme si schovali informace o cenových relacích. WodaPlug 85 Mb/s stojí 3 272 Kč, WodaPlug 200Mb/s přijde na 4 867 Kč s DPH, což zejména rozvážné uživatele příliš nepotěší. Nutno ale na obranu adaptérů dodat, že konkurenční produkty jsou mnohdy ještě dražší.

WodaSign WodaPlug2

Zařízení WodaPlug2 umožňují realizaci
síťového spojení prostřednictvím
domácího elektrického rozvodu.
Instalace Ň konfigurace vyšší cena
Cena vč. DPH: 3 272 Kč (85 Mbps),
4 867 Kč (200 Mbps)
Zapůjčil: Tomorrow systems,
www.compexshop.com

Autor článku