Hlavní navigace

Donuťte YouTube načíst do mezipaměti celé video

15. 9. 2013

Sdílet

 Autor: (c) Thomas Pajot - Fotolia.com
V dřívějších dobách, když jste začali sledovat video na YouTube, načetlo se celé do mezipaměti na pozadí, což mělo za následek poměrně plynulé přehrávání.

Jestliže jste měli pomalé připojení, stačilo jen pozastavit přehrávání, a až se načítání videa dokončilo, mohli jste video pustit. Jenže kvůli přechodu YouTube na nový protokol (Dynamické adaptivní streamování přes HTTP, čili DASH) už tento trik nefunguje.

Nyní, když přehráváte video, YouTube načte do mezipaměti („bufferuje“) pouze několik sekund následujících aktuálně sledované scéně. (Dáte-li pauzu, pak načítat přestane úplně.) To může vést k zadrhávajícímu se, často přerušovanému přehrávání.

Díky doplňku prohlížeče zvanému YouTube Center je nyní opět možné načíst do mezipaměti celé video. A to tím, že YouTube Center deaktivuje DASH.

To je ta dobrá zpráva. Špatnou zprávou pak je, že proces instalace může být trochu komplikovaný , a to v závislosti na použitém prohlížeči. Uživatelé Firefoxu to mají nejjednodušší: stačí přidat rozšíření z knihovny doplňků Mozilla (předpokládáme-li, že vám nevadí instalace „nerecenzovaného“ rozšíření).

YouTube Center

Uživatelé Chromu se k vysněnému cíli dostanou několika kroky. Zde je celý proces:

1. Stáhněte si YouTube Center ve formě souboru .CRX, který byl vytvořen pro prohlížeč Opera, ale bude fungovat i s Chromem. Ignorujte jakékoliv zprávy o chybách, které se týkají kompatibility.

2. V Chromu klikněte na tlačítko Nastavení, potom klikněte na Nástroje > Rozšíření. Tím otevřete panel Rozšíření.

3. Přesuňte stažený .CRX soubor na panel Rozšíření, potom souhlaste s požadavkem instalátoru.

4. V novém panelu otevřete YouTube. Měli byste ihned vidět okno s nastavením YouTube Center. (Pokud ne, klikněte na malou ikonku ozubeného kola v pravém horním rohu YouTube.

5. Klikněte na Player a v tomto menu odškrtněte políčko u Dash Playback. Zavřete okno YouTube Center a jste hotovi!

Odteď při každém startu videa uvidíte, že ukazatel míry načtení videa běží celou cestu až doprava i při pozastaveném videu. To znamená, že pro přehrávání je nachystáno celé video, a nejen několik vteřin následujících pauze.

Vývojáři nabízejí také návod, jak YouTube Center nainstalovat do Internet Exploreru (anglicky), což rozhodně není jednoduchá záležitost. Začátečníci zvyklí na internetové řešení od Microsoftu budou možná muset pro bezproblémové sledování YouTube změnit prohlížeč.

Jak jste si bezpochyby všimli, nabízí YouTube Center kromě deaktivace DASH také velké množsví jiných možností. Prozkoumejte je a improvizujte!

Zdroj: PCWorld.com

Byl pro vás článek přínosný?