Hlavní navigace

Doplňky pro Excel: vyhledejte si ty nejužitečnější - 5.díl

24. 3. 2019

Sdílet

 Autor: (c) soromon - Fotolia.com
Vybrali jsme pro vás některé oblíbené doplňky, abyste si je vyzkoušeli. Některé jsou dokonce i zdarma.

Předcházející díl

 

Doplňky (anglicky Add-Ins) pro MS Excel je možné přirovnat k aplikacím pro smartphony nebo k zásuvným modulům programů pro práci s počítačovou grafikou. Jedná se o samostatné aplikace napsané programátory nezávislými na autorovi programu pro práci s počítačovou grafikou. Tyto aplikace tedy vlastně poskytují pokročilé nástroje pro hlavní program. Existují doplňky pro Word, PowerPoint a celou řadu dalších často používaných programů. Naprostá většina doplňků je k dispozici zdarma, popřípadě za minimální poplatek a obecně pro ně platí, že v počítač po svém spuštění zabírají minimum paměti.

Utility v podobě doplňků

Pod utilitami v podobě doplňků najdete celou řadu nástrojů pro usnadnění práce, například doplňky pro sejmutí obsahu obrazovky, přejmenování souborů, s nimiž právě pracujete, nástroje pro vyhledání a odstranění externích odkazů, pro nastavení výchozích cest k souboru, s nímž pracujete, doplňky pro zavření více souborů najednou, odstranění všech maker (kódu VBA) ze souboru, s nímž právě pracujete, doplňky pro skenování čárového kódu a mnohem, mnohem více.

Utility ASAP

Tento doplněk je skutečným pokladem. Má tolik funkcí, že bychom jej mohli klidně považovat za samostatnou aplikaci. Automatické číslování provádí daleko lépe, rychleji a má daleko více možností než nástroj pro vyplňování integrovaný v Excelu. U vzorců můžete používat barvu, takže je možné sčítat a najít počet buněk s čísly na základě barvy buňky, bez problémů opravuje znaky minus, které se u záporných čísel omylem ocitly za číslem místo před číslem, takřka okamžitě převádí sloupec do tabulky, vybírá nebo filtruje buňky formátované přeškrtnutým textem a vůbec obsahuje bezpočet funkcí, které usnadňují a urychlují práci v Excelu. Jedna licence pro tento doplněk sice stojí celých 49 USD, nicméně doplněk má takové funkce, které za tuto cenu rozhodně stojí.

Scan-IT to Office Barcode Scanner

Čtečku čárových kódů někdy potřebuje asi každý a ta, kterou vám právě představujeme, je skutečně velmi univerzální. Spolupracuje s Androidem, iPhonem, iPadem, programy MS Office 2013, 2016 a 365 (online i desktopovými verzemi) pro Microsoft Windows a Mac. Podporuje lineární čárové kódy (EAN, GS1 DataBar (RSS-14), RSS Expanded a UPC) včetně 2D kódů (QR kódy, Data Matrix, PDF417 a Aztec Code). Umožňuje upravovat prefix a suffix čárového kódu. Znakové sady pro kódování, podporuje režim dávkového skenování a mnohem více. Data můžete skenovat jedním zařízením do několika dokumentů, popřípadě můžete pro skenování dat do jednoho dokumentu současně používat více zařízení. Co se týče platby za doplněk, platí se formou předplatného, a to buď 4,49 USD na měsíc nebo 29,99 USD na rok.

Filter Mate Add-in & Filters

Dalším doplňkem, který šetří čas, protože urychluje dlouhotrvající, pomalý a bolestný proces vyhledávání definičních a filtrovacích kritérií ve sloupcích, rozsazích a tabulkách. Aby bylo možné skákat mezi filtrovanými sloupci, používá funkci Filter Hop, čímž dělá konec časově náročnému vodorovnému posouvání po celém listu a také nabízí pro jednoduché provádění změn integrované nabídky pro filtrování. Za doplněk se platí jednorázově částka 22,22 USD, což za tu cenu doplněk toho zas až tolik podle našeho názoru nenabízí, ale určitě se jedná o šikovný nástroj, který řada uživatelů bezesporu využije.

Utility v podobě doplňků

 

 Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?