Hlavní navigace

Dosavadní prodeje Windows Vista podle Net Applications

5. 3. 2007

Sdílet

Soudě podle zájmu médií a nastartované reklamy by se zdál vstup Windows Vista do našich počítačů jako nezastavitelný, ovšem tržní zpráva ukazuje že se Vista se svému předchůdci zatím nevyrovná

CS24

Podle Aliso Viejo-based Net Applications byly Vista v únoru provozovány na 0,93% procentu počítačů, což systém řadí na šesté místo za Windows 98, které jsou stále na 1,5% PC. Vedoucí postavení má stále Windows XP s 84,3%, následují Windows 2000 se 4,8%. Mac OS X a PowerPC dosáhly 4,3% a OS X na Intel kompatibilních počítačích 2,1%. Zbytek jsou hlavně Windows 98/ME, NT a různé linuxové distribuce.


Net Applications shromažďuje data z webových prohlížečů, které se připojují do její sítě více než 40 000 webových stránek. Jde tedy zejména o počítače používané k surfování po internetu, kancelářské a domácí stanice, nikoliv servery. Nicméně únorové výsledky Vista jsou pokrokem proti lednu, kdy byly nainstalovány na 0,2% sledovaných počítačů. To je řadilo za Windows ME, NT i Linux.

Otázkou je, kdy se tržní vývoj razantně obrátí ve prospěch Vista. Zatímco Microsoft vydání svého nového systému pozdržoval, Apple se svými operačními systémy dosáhl celkem 6,38% tržního podílu (podle Net Applications). Dosavadní vývoj ukazuje, že Vista se k zákazníkům dostává hlavně jako OEM verze s novými počítači, zatímco uživatelů měnících svůj stávající operační systém koupí krabicové verze Vista je minimum. A zdá se, že tento trend bude pokračovat během celého letošního roku. Někteří analytici jdou ještě dál a předpovídají, že navzdory masivní marketingové kampani Microsoftu bude upgrade Windows XP na Vista běžným jevem až v roce 2009.

Grafika: Net Applications

- - Alexandr Radecký