Hlavní navigace

Dostaňte se do svého počítače

1. 3. 2006

Sdílet

Přístup k datům na domácím počítači z jakéhokoliv počítače pomocí Citrix GoToMyPC Už se vám stalo, že j...


Přístup k datům na domácím počítači z jakéhokoliv počítače pomocí Citrix GoToMyPC


Už se vám stalo, že jste museli narychlo někam daleko odjet a zapomněli jste v počítači dokumenty, které nyní nutně potřebujete? K tomu, abyste byli na dvou místech současně, nepotřebujete znát žádná kouzla. Reálnou možnost, jak vyzrát na podobné nepříjemnosti, představují různé aplikace pro vzdálený přístup k počítači. S jednou takovou přišla společnost Citrix, která nedávno představila novou verzi služby GoToMyPC. Na počítač nebo počítače, které chce mít uživatel dostupné odkudkoliv, je nutné nainstalovat malou javovskou klientskou aplikaci a o geografické vzdálenosti se pak už nemusíte starat. Jednoduše třeba v zapadlé internetové kavárně na druhém konci světa zadáte do webového prohlížeče adresu www.gotomypc.com a prokážete se heslem. Tím se připojíte k vašemu (hostovanému) počítači doma. Na počítači, z něhož se budete připojovat, není nutná žádná instalace.
Díky použití Javy se lze připojit z libovolného operačního systému, který Javu podporuje. Výrobce nabízí i možnost připojit se z mobilních zařízení s Windows CE a Mobile, zde může být ale problémem jejich omezené grafické rozlišení.
Přístup k vzdálenému počítači probíhá jednoduše a funguje teoreticky již s rychlostí na úrovni připojení dial-up. Jako doporučenou rychlost výrobce stanovil hranici 60 kb/s. Vyhovující je ISDN připojení, ale možné je i připojení přes EDGE a GPRS, kde jsou ale znatelné pomalé odezvy.
Po výběru hostovaného počítače (pokud jich máte více) a unikátního ID je vše připraveno k provozu. Teď už jen stačí nechat doma počítač puštěný a můžete bez obav cestovat kamkoliv chcete. Po zalogování na uvedené webové adrese se před vámi objeví obrazovka vzdáleného počítače. Využívat můžete jak celoobrazovkový, tak oknový režim. Samozřejmostí je možnost takového nastavení programu, aby se přizpůsobil rozlišení obrazovky klientského počítače. Při dostatečně svižném připojení k internetu na obou stranách je práce pohodlná a odezva není příliš dlouhá. Pokud je k hostitelskému počítači připojena tiskárna, můžete i tisknout. Operace se soubory je řešena pouhým přetažením myší, případně kliknutím. Další zajímavé funkce představuje blokování klávesnice a myši, rychlý chat, nebo možnost po obrazovce kreslit a vysvětlit tak třeba bezradnému uživateli, kde je chyba.
Nezanedbatelnou otázkou je bezpečnost. Přenos dat je zabezpečený prostřednictvím SSL se 128bitovým šifrováním AES. K vyloučení neautorizovaného přístupu slouží oddělená hesla k logování a k hostovanému počítači. Přínos služby spočívá zejména v bezproblémovém překonávání firewallů. Jelikož přenos dat se děje "z vůle" hostovaného počítače, jde vlastně o odchozí komunikaci. Službu si můžete vyzkoušet zdarma, stačí se registrovat na stránce www.gotomypc.com. Nepříjemností, je nutnost zadání čísla kreditní karty. Až vyčerpáte 60 minut zdarma, začnou se automaticky odečítat peníze z účtu. Až se po uplynutí testovací doby budete chtít odhlásit, musíte zavolat na infolinku společnosti.

Citrix GoToMyPC

přístup z jakéhokoli prohlížeče
bezpečnost
delší odezva při pomalém připojení
cena a nutnost zadávání čísla kredit. karty
Cena vč. DPH: 19,95 USD (1 PC/měsíc)
K testu zapůjčila firma: Citrix, www.citrix.com

Autor článku