Hlavní navigace

Dostatečné chlazení CPU je základ - SpireCoolers

7. 11. 2007

Sdílet

Jak říká samotný nadpis článku - chlazení procesoru je základ. A když chlazení, tak pořádné. Právě proto vám přinášíme recenzi zajímavého chladiče značky SpireCoolers, určeného pro AMD i Intel platformu.

Na našem trhu pomalu, ale jistě získávají pozice i menší výrobci počítačového příslušenství, o kterých jsme dříve mnoho neslyšeli. Bylo to dáno především neekonomičností dovozu nebo snahy se etablovat na malém trhu. S jeho růstem se situace mění, a tak je zajímavé sledovat například souboje na poli chladičů procesorů a produkty některých méně známých značek si představit. Tentokrát naše volna padla na dva výrobky společnosti Spire.


Spire VertiCool III - SP604B3-C je chladič určený pro počítačové nadšence a nabízí ty nejmodernější technologie v kombinaci s líbivým designem. To první je zastoupeno celoměděným provedením včetně rozlehlé základny, z ní vystupujícími čtyřmi Heat-Pipe trubicemi a početným měděným žebrováním. To je rozdělené na dvě části, vnitřní prostor vyplňuje 90 x 90 mm velký ventilátor odvádějící přebytečné teplo pryč. Samotný ventilátor disponuje konektorem pouze se třemi piny, což mu neumožňuje regulaci otáček pomocí logiky na základních deskách, výrobce však tento problém vyřešil dodaným regulátorem, pomocí něhož lze nastavit otáčky v rozmezí 2 000–3 500 otáček za minutu. Hlučnost je při minimálních a nízkých otáčkách malá, teprve až za polovinou rozsahu jsme registrovali nárůst hlučnosti ventilátoru. Oficiální hodnoty udávané výrobcem se pohybují od 19 dB do 26 dB.



Důležitým faktorem pro výběr chlazení procesoru je i podpora procesorů a snadnost instalace – Spire VertiCool III podporuje díky spodnímu systému uchycení všechny v současné době dostupné patice CPU. To přináší výhodu v pevném držení, ale nevýhodu spočívající v nutnosti odmontovat základní desku v případě výměny procesoru, navíc spodní kryt nebyl opatřen žádným měkkým materiálem a nekompromisně tlačil na nožičky kondenzátorů přiletovaných ze spodní strany motherboardu. Nešikovné přichycení chladiče však kompenzuje jeho účinnost, která byla při jakémkoliv testu lepší než náš referenční AC Freezer 7 Pro – nejnižší teplota procesoru byla 37 a nejvyšší 63 °C, což je o jeden, respektive dva stupně méně než referenční kus. Při porovnání s boxovaným chlazením Intelu dosáhl Spire VertiCool III hodnot o 10, respektive o 13 °C nižších teplot.



Verdikt: Luxusně vypadající chladič podal velmi dobrý výkon, avšak naše doporučení si nezaslouží zejména kvůli špatně navržené konstrukci přichycení a taktéž kvůli ceně, která přesahuje 1 000 Kč.

Chladič Spire VertiCool III - SP604B3-C zapůjčila společnost SpireCoolers, prodejní cena tohoto chladiče je 1 132 Kč včetně DPH.

- - Petr Matuška

CS24