Hlavní navigace

Downgrade na Windows XP prodloužen

7. 10. 2008

Sdílet

Nemáte rádi Windows Vista a stále používáte i na nových počítačích Windows XP Professional díky Windows downgrade? Pak pro vás máme dobrou zprávu.

CS24

Microsoft se totiž rozhodnul prodloužit dobu, po kterou bude možné takto legálně Windows XP používat, a to i přestože jste si zakoupili licenci na Windows Vista Business či Ultimate, o celého půl roku z původního 31. ledna 2009 až na 31. července 2009.

Následné ukončení downgradu však znamená pouze to, že Microsoft přestane dávat nové klíče pro Windows XP, avšak již nainstalované Windows zůstanou plně legální.

S odsunutím data ukončení downgradu se mimochodem také otvírá možnost, po které usilovně volají někteří zarytí odpůrci Windows Vista. A to, že z Windows XP přejdou rovnou na chystané Windows Se7en, které se mají na trh dostat někdy počátkem roku 2010. Nabízí se však otázka, kolik takových bude, protože Windows Vista už jsou dnes bez problémů použitelným softwarem a hrozbou nejsou ani hardwarové nároky. 2 GB operační paměti dnes stojí okolo 500 korun a Windows Vista dnes rozjedete na libovolném novém stroji, výjimkou jsou snad jen netbooky, které opravdu stále výkonově nestačí.

- - Tomáš Šulc