Hlavní navigace

Download Centrum - 1. týden

16. 1. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

xNeat Windows Manager 3.0.0.1 - rozšířené ovládání oken Windows

xneatxNeat je velmi jednoduchá, ale přesto zajímavá a šikovná utilitka, která rozšiřuje možnosti ovládání oken, které jsou ve Windows dosti omezené: okno můžete minimalizovat do systémové lišty, maximalizovat na celou plochu obrazovky a zavřít. Toť vše. K tomu slouží tři ikony umístěné v pravé části titulní lišty každého okna. Ikony se přitom ovládají stiskem levého tlačítka myši. xNeat rozšiřuje tyto možnosti použitím také pravého a středního tlačítka myši, další možnosti jsou ukryty v kontextové nabídce titulní lišty okna. Nabídka obsahuje šest základních příkazů. Tak např. příkaz Make On Top způsobí, že okno nebude na obrazovce překryto jinými okny, Hide Window okno skryje, Roll Up/Down minimalizuje okno do titulní lišty, přesněji řečeno z okna ponechá pouze svou titulní lištu; samotnou lištou můžete myší pohybovat po ploše a umístit ji tam, kam právě potřebujete. Příkaz Send To Tray minimalizuje okno do pravé části systémové lišty mezi ikony spuštěných aplikací, příkazem Transparency lze nastavit průhlednost okna, což je výhodné využít zvláště ve spojení s příkazem Always On Top, kdy je okno stále zobrazené, ale díky průhlednosti nepřekáží ostatním oknům. Průhlednost lze nastavit i „redukované“ titulní liště okna (příkazem Roll Up/Down).

xneat 2Z použití pravého a středního tlačítka myši je užitečný stisk středního tlačítka kdekoli na ploše, kterým aktivujete okno Document flip, což vyvolá seznam uživatelsky spuštěných aplikací. Myší pak snadno a rychle vyberete aplikaci, se kterou potřebujete pracovat. Zajímavý je rovněž pravý klik na střední část systémové lišty: ten zobrazí kontextovou nabídku lišty, ve které hned první příkaz xNeat Windows Manager, přináší ve svém obsáhlém submenu úplný přehled všech otevřených a skrytých oken, spuštěných aplikací atd. Okna i aplikace odtud můžete zobrazovat a skrývat. Možnosti programu tím nekončí, dále můžete například navrhnout svá vlastní menu či upravit stávající, přiřadit klávesové zkratky pro provádění operací, pomocí xNeat dokážete klonovat název souboru při procesu ukládání, k názvu souboru připojit datum atd. Ihned po své instalaci je připraven k použití (není nutný restart systému). Velice snadno se xNeat používá i díky svému jednoduchému prostředí, přičemž na webové stránce autorů najdete interaktivní videokurz ovládání programu.

Domovská stránka: http://www.xneat.com
Cena: Shareware 24,90 $
Hodnocení: 65 %
Klady: Jednoduché a přehledné ovládání
Zápory: Nejasný význam některých položek kontextové nabídky systémové lišty

 


Amazing Photo Editor 7.6.5 - pokročilý editor obrázků

amazing photo editorAmazing znamená česky úžasný. Program Amazing Photo Editor má tento termín ve svém názvu jako přídomek, jímž jeho tvůrci chtějí vyjádřit, že jejich program je kvalitním editorem k úpravě digitálních fotografií. A opravdu, jestliže si jej nainstalujete, dáte tvůrcům za pravdu. Vyzdvihnout, která z jeho funkcí či vlastností je ta nejzajímavější, je těžké, neboť všechny jsou svým způsobem úžasné. Tak např. výborná je možnost otevřít a editovat několik fotek najednou, každou v samostatném editačním okně. Mimo standardního prohlížení obrázků interním prohlížečem má Amazing Photo Editor schopnost hromadné konverze do běžných grafických formátů (53 vstupních a 27 výstupních). Dále je schopen převést soubory GIF na formát AVI a obráceně, přičemž GIFY dokáže zkonvertovat i do formátu EMF. Pomocí funkce Gif Animation můžete z běžné fotky vytvořit animaci. Photo Editor umí pracovat s makry, smíchat dva obrázky do jednoho, vložit jiný obrázek do editovaného obrázku, vložit obrázek ze schránky dokonce ve čtyřech režimech, vložit text do obrázku, umí i změnit vzhled ikony běžné složky. Vedle klasických, standardních funkcí (změna velikosti, otáčení obrazu apod.) disponuje řadou filtrů, obrazových efektů a funkcí pro vylepšení obrazu. Ve svém „repertoáru“ má i schopnost vodorovného a svislého zrcadlového překlopení obrazu, inverzi obrazu do negativu, převod do stupňů šedé, zostření i záměrné rozostření obrazu a další.

amazing photo editor 2Zajímavým nástrojem je kapátko, kterým můžete „nasát“ libovolnou barvu na obrazovce monitoru a tu přenést do editovaného obrázku. Významnou vlastností programu je schopnost neomezeného počtu Undo a Redo (Zpět a Znovu). Pro mnohé může přijít vhod schopnost snímání obrazovky (Screen Capture) se třemi režimy snímání (celá obrazovka, aktivní okno, oblast). Program je vybaven skiny, které vytvářejí přátelské a zajímavé rozhraní. Pro uživatele trial verze jsou připraveny tři skiny, uživatelé licenční verze mohou vybírat z 12 skinů, další si mohou stáhnout z webové stránky programu. Automatické ukládání a zálohování už je pak jen třešničkou na dortu skvělého programu, který doporučujeme alespoň vyzkoušet.


Domovská stránka: http://www.SilverEagleSoft.com
Cena: shareware 29,95 $
Hodnocení: 90 %
Klady: Pokročilé nástroje, mnoho užitečných funkcí
Zápory: Chybí čeština

Byl pro vás článek přínosný?