Hlavní navigace

Download Centrum - 10. týden

10. 3. 2010

Sdílet

I v roce 2010 pro vás v Download Centru každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

Directory Opus 9.5.2.0 –  všestranný správce souborů


DO1Správci souborů jsou programy, které nabízejí organizovaný seznam složek a souborů, jež se vyskytují na počítači, a umožňují uživateli provádět s nimi různé akce. Jsou užiteční při kopírování a přesouvání souborů mezi složkami, vytváření nových a mazání nepotřebných, zálohování, prohlížení obrázků a přehrávání zvuků, spouštění dalších programů a mnoho dalších úkolů. Pro základní operace (kopírování, přesouvání a mazání) vystačíte s Průzkumníkem Windows, avšak zkusíte-li jiného, pokročilého správce souborů, je těžké se vrátit zpět. V případě Directory Opusu australské firmy GP Software to platí bez výjimky.

Directory Opus je mnohými odborníky považován za špičku v kategorii souborových manažerů. Jeho největší předností, mimo výbavy spousty funkcí, je široký záběr uživatelských nastavení, jimiž si každý může program přizpůsobit své individuální potřebě a představě. Z důvodu širokého záběru musely být jednotlivé volby rozděleny do kategorií (kterých je třináct), přičemž každá kategorie se dále dělí do dvou až osmi subkategorií, každou subkategorii pak představuje panel se spoustou voleb, zaškrtávacích, výběrových, definičních, rozbalovacích seznamů atd., pomocí nichž si Opus nastavíte do nejmenších detailů. Nastavit si můžete jak vzhled (zobrazení) jednotlivých oken a panelů, tak definovat parametry pro vykonávání operací.

Directory Opus se může na první pohled zdát poněkud složitější aplikací, ale v praxi to tak není, jen důsledně využívá možnosti operačního systému Windows. Základní vlastností Opusu je možnost přepínání mezi tradičním vzhledem Průzkumníka (jedno okno složek a jedno okno souborů) a duálním zobrazením (dvě okna složek a dvě okna souborů), které umožňuje rychlý přesun souborů jejich přetahováním do jiné složky, aniž by bylo nutné otevírat nová okna. V případě potřeby je možné zobrazit další okna s jednoduchými i duálními zobrazeními, se zachováním možnosti přetahování souborů mezi nimi.

Nová verze Opusu přináší četná zlepšení i nové funkce. Z těch nejvýznamnějších jmenujme podporu pro 32 a 64 bitové verze operačního systému XP, Vista a Windows 7, zálohování a obnovu konfiguračního souboru (nyní ve formátu XML), řízení uživatelských účtů, zabezpečený SSL/SSH přístup FTP, adresář FTP, pokročilé přejmenování a vyhledávání, detekce duplicit, přístup k archivům ZIP, prohlížení obrázků, spouštění prezentací. Novinkou je speciální políčko "find-as-you-type", které poskytuje výsledky hledání již během zápisu hledané fráze. Přidány byly speciální funkce Flickr Synchronization, ImageShack a Image Upload pro práci s obrázky.

Directory Opus podporuje většinu běžných grafických a zvukových formátů souborů včetně formátu RAW. Má vlastní rychlý a výkonný prohlížeč obrázků, který umožní zobrazit náhled velkého počtu snímků a prohlížet obrázky bez nutnosti spouštět velký grafický program. Výtečný je Viewer Pane, což je prohlížeč pro rychlý náhled obrázků, textových souborů a dalších typů souborů přímo v okně programu. Prohlížeč podporuje pluginy, takže můžete přidávat nové ovladače pro konkrétní formáty souborů, které chcete zobrazit. Schopnost prohlížení je rozšířena na dokumenty Word, Excel, Acrobat a další typy souborů. Pro rychlé úpravy obrázků, jako je změna velikosti a otáčení, není nutné opustit program. Dovoluje plný přístup ke skrytým detailům formátu EXIF u obrázků z digitálních fotoaparátů.

Funkce True Multitasking umožňuje vykonávat více operací současně. Můžete zahájit jeden úkol, např. rozbalování archivu ZIP, a okamžitě spustit další, třeba stahovat soubory ze vzdáleného serveru nebo kopírovat soubory mezi lokálními složkami.

Vyspělí uživatelé nebudou omezeni funkcemi, které jsou k dispozici v programu. Pomocí Internal Command Set mohou vytvořit své vlastní funkce a příkazy, aby mohli provádět další zamýšlené akce. Nabízena je plná konfigurovatelnost nabídek a panelů nástrojů, které mohou fungovat jako nezávislá, plovoucí okna, a definování klávesových zkratek, a to nejen pro použití uvnitř Opusu, ale i globálně v celém systému.

DO2

Domovská stránka: http://www.gpsoft.com.au
Hodnocení: 95 %
Cena: shareware, 85 AUD
Klady: Extrémní konfigurovatelnou a přizpůsobitelnost programu
Zápory: Malá podpora jazykového prostředí (jen angličtina, němčina a polština)

 



E-Text Editor 1.0.43 – editor HTML s automatickými funkcemi


ETE1E-Text Editor je nový textový editor s řadou výkonných funkcí pro editaci neformátovaného textu. Díky jeho schopnosti automatizovat manuální práci dovoluje uživateli rychlou manipulaci s textem, což mu umožní soustředit se zcela na psaní a nezdržovat se opakovaným zadáváním rutinních příkazů či textových řetězců.

Významnou vlastností E-Text editoru v oblasti automatizace práce jsou tzv. snippety. Snippety jsou uživatelsky konfigurovatelné, mini šablony, které automatizují psaní. Odstraňují rutinní zadávání textových celků, řetězců apod., což šetří čas a úsilí.

Program pracuje s projekty, které jsou tvořeny složkami se soubory, jež mohou pocházet z pevného disku počítače nebo ze serveru FTP. Soubory, které v editoru otevíráte, se otevírají do záložek, což je výborné opatření umožňující okamžitý přístup k prohlížení a editaci určitého souboru. Otevřené soubory lze uložit ve formátu DOS, Windows, Unix a Mac, k dispozici je rozsáhlý seznam pro výběr kódování. Stejné možnosti jsou i pro import souborů.

Zobrazit si můžete panel historie, vlastních příkazů, seznam symbolů. Zajímavým a neobvyklým způsobem je řešen panel historie: zobrazuje se jako přehledný kalendář, ve kterém jsou zvláštními symboly vyznačeny dny, kdy jste s editorem a se soubory pracovali. Tento systém zajistí, že můžete psát a revidovat soubory bez obav o ztrátu své předchozí práce.

V editoru si můžete nastavit zalamování řádků (standardní a inteligentní), automatické párování znaků, pro rychlou navigaci v rozsáhlém dokumentu je možné využívat záložky. Vyhledávání a nahrazování textu probíhá v E-Text editoru buď v aktuálním souboru nebo ve všech souborech tvořících projekt (včetně tzv. regular expressions – používání zástupných znaků).

Pro zlepšení způsobu vaší práce je umožněno si vzhled editoru zcela přizpůsobit. K tomu je k dispozici příkaz Edit Theme, jenž otevře široké možnosti pro toto nastavení. V základní nabídce je 25 témat, přidávat můžete neomezený počet svých vlastních. Každé téma nabízí snad všechny možnosti nastavení vzhledu, a to jak globální, tak pro jednotlivé elementy. Nastavit si tak můžete font, barvu pro text, pozadí stránky, zvýraznění aktuální řádky, neviditelné znaky, nalezené řetězce, vybraný text a závorky, jednotlivým elementům můžete nastavit barevné zvýraznění syntaxe (barvu písma i pozadí), tučně, kurzívu a podtržení. Přizpůsobit si lze i klávesové zkratky.

Při vytváření webových stránek, editaci HTML a CSS, je užitečné zobrazit si živý náhled stránky. Příkazem Web Preview se otevře druhé okno, které můžete připojit k nástrojové liště nebo jako plovoucí okno. Někdy byste potřebovali pracovat na jedné stránce, zatímco chcete mít trvale zobrazený náhled jiné stránky. To je v E-Text editoru možné, a sice kliknutím na tlačítko zeleného připínáčku v horní liště náhledového okna. Ten náhled stránky uzamkne, takže tam zůstane, i když přejdete k prohlížení a editaci jiných stránek. Opětovným kliknutím na připínáček zaktualizujete náhled aktuální stránky.

E-Text Editor pracuje s tzv. bundles, což jsou balíčky funkcí, které přizpůsobují editor pro daný úkol: zvýraznění syntaxe, snippety, spustitelné příkazy, dokončení seznamů, odsazení atd. Nabízí využít sílu unixového skriptovacího prostředí přímo v editoru. Díky úzké integraci s CYGWIN je umožněn přístup k celé řadě nástrojů shellu UNIX, což umožní rozšířit možnosti editoru výběrem jazyků jako Ruby, Perl, Python a mnoho dalších. Pokud máte před sebou úlohu, která by mohla těžit z oblasti automatizace, můžete ji v E-Text editoru bez obav využít. Instalátor již sám nainstaluje balíčky CYGWIN, abyste je mohli používat. CYGWIN sice zabere trochu místa na disku, na druhé straně má velmi nízký dopad na zařízení: omezuje se jen na jeden adresář a nezpůsobuje žádné zpomalení počítače.

Pro seznámení se s úžasnými automatickými funkcemi editoru doporučujeme shlédnout videoukázku na webové stránce programu (červená záložka Watch Screencast).

ETE2

Domovská stránka: http.//www.e-texteditor.com
Hodnocení: 80 %
Cena: shareware 34,95 USD
Klady: Automatizace práce s textem
Zápory: Unikátních vlastností programu mohou využít spíše vyspělejší uživatelé

Byl pro vás článek přínosný?