Hlavní navigace

Download Centrum - 13. týden

19. 4. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

JDisk Report 1.3.1 – velikost souborů a složek


jDiskJestli chcete sledovat obsazené a volné místo na pevných discích vašeho počítače a kolik místa na nich zabírají různé složky a soubory, pak je tu pro vás JDiskReport německé firmy JGoodies Karsten Lentzsch. Program analyzuje diskové jednotky a posléze vytvoří řadu statistik, které si můžete prohlédnout buď jako grafy nebo jako tabulky. Nabízeny jsou čtyři různé pohledy na vaše diskové jednotky.

V každém pohledu se mohou hodnoty zobrazovat formou koláčového diagramu, sloupcového grafu nebo formou tabulky s detailními textovými informacemi. Vybrat si můžete i velikost souborů nebo počet souborů.

Základním a zřejmě nejpoužívanějším pohledem bude Size Perspective (Absolutní a relativní velikost), který vám prozradí, kolik prostoru na vašich diskových jednotkách obsazují jednotlivé složky a soubory. Necháte-li si hodnoty zobrazit koláčovým diagramem, nejrychleji a nejsnadněji odhalíte největší složky a soubory na vašem počítači. Zvolíte-li pohled Size Distribution (Řazení podle velikosti souborů), dozvíte se velikosti jednotlivých souborů na vašem disku. Pohled Modified Distribution (Řazení podle data úpravy) poskytne přehled o tom, kdy a kolik souborů bylo upraveno (modifikováno) a kolik místa na disku spotřebují.

Užitečný je pohled Type Distribution (Řazení podle typu souboru), jenž vám zjistí, kolik které typy souborů zabírají místa na disku. Přepnete-li do zobrazení tabulkových informací, dozvíte se spoustu údajů o vybraném souboru. Určitě zajímavý a užitečný je také Top 100 Lists, což je seznam stovky největších a také i nejčastěji či výjimečně aktualizovaných souborů. Touto metodou tak odhalíte zastaralé, nepoužívané soubory a složky.

jDisk

Program se může pyšnit pěkným grafickým rozhraním a nápaditým provedením koláčových i sloupcových grafů. Možnost měnit vzhled programu pomocí vestavěných témat je příjemná vlastnost umožňující přizpůsobit si program podle svých představ. JDiskReport je schopný pracovat v operačních systémech MS Windows počínaje verzí 2000, dále v Linuxu, Mac OS X a Solaris. Ke svému provozu vyžaduje instalaci Java verze minimálně 5.

Domovská stránka: http://jgoodies.com/
Cena: Freeware

Hodnocení: 80 %

Klady: Grafické rozhraní, přizpůsobení programu
Zápory: Potřeba více času na analýzu disku


 

World Time Manager 2.6 – hodiny na ploše podle časových zón


World Time ManagerWorld Time Manager australské firmy Utech Computer Solutions je program nejen pro prosté zjištění aktuálního času v určitém místě na zeměkouli, ale může být obzvlášť užitečným nástrojem pro ty z vás, kteří máte známé či příbuzné ve světě: chcete třeba popřát k narozeninám příteli na druhé straně zeměkoule a rádi byste mu popřáli právě ve chvíli, kdy zrovna vstává.

Pro World Time Manager to není žádný problém: nemusíte čas přepočítávat, prostě si nastavíte alarm na 6.30, kdy víte, že přítel vstává, zapíšete název města, ve kterém přítel žije, a jakmile vás alarm upozorní (u vás může být zrovna poledne), příteli zavoláte a popřejete mu. Užitečný může být také pro ty, kdož mají na starosti mezinárodní záležitosti, neboť jim usnadní plánování a organizování různých mezinárodních akcí a setkání s ohledem na místní časy.

V programu najdete nejen přesný aktuální čas řízený ze satelitu, ale i dynamickou, interaktivní denní a noční mapu světa, se kterou budete mít přehled, kde je na zeměkouli právě den a kde noc, kde právě svítá a kde se naopak stmívá. A nemusí to být jen dnešní den: program je schopen nabídnout i pohled do minulosti a také do budoucnosti, stačí jen nalistovat v příručním kalendáři. Můžete průběžně sledovat časy východu a západu slunce kdekoli na světě. Pro určité akce a důležité úkoly, na něž chcete být upozorněni, můžete použít bohatě nastavitelný alarm.

World Time Manager

Na pracovní plochu počítače si můžete vložit hodiny, vybrat si přitom můžete z velké nabídky hotových hodin analogových, digitálních, stylových, moderních i starožitných. Design hodin je bohatě přizpůsobitelný, můžete si dokonce určit i jinou barvu hodin pro zobrazení ve dne a jinou v noci, vybrat si popisky na ciferníku, nastavit lze také transparentnost hodin vůči pozadí. Vytvořit si můžete dokonce i svůj vlastní vzhled hodin od základu.

Hodin na plochu si můžete nasázet libovolný počet, přitom každé hodiny budou zobrazovat jiný čas odpovídající zvolené lokalitě. Databáze časových pásem obsahuje asi 1000 lokalit a obsahuje pásma a lokality, které nejsou zahrnuty v žádné verzi OS Windows. Program se také stará o automatickou aktualizaci svých dat. Rozsáhlé možnosti uživatelských nastavení a velmi dobře zpracovaná nápověda jsou dalšími přednostmi kvalitního programu, jakým WorldTime Manager opravdu je. Pro svůj běh potřebuje operační systém Windows a prostředí NET Framework 2.0.

Domovská stránka
: http://www.utech.net.au
Cena: shareware 24,95 $

CS24

Hodnocení: 65%

Klady: Příjemný a kvalitní design, bohaté možnosti nastavení a přizpůsobení
Zápory: Absence jazykových prostředí (pouze angličtina)