Hlavní navigace

Download Centrum - 14. týden

28. 4. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

StudyMinder Homework System 3.0  – organizér pro studenty


StudyMinderStudyMinder patří do skupiny elektronických organizérů; zajímavý je však tím, že je navržený specielně pro studenty středních a vysokých škol. Slouží k zaznamenávání a připomínání různých povinností a akcí spojených se školou, především k zaznamenávání domácích úkolů a sledování jejich plnění. Program pracuje v pěti režimech:

Calendar zobrazuje přehledným způsobem seznam všech záznamů organizmu ve formě měsíčního kalendáře. Okno také zobrazuje čas, kterého je třeba ke splnění úkolu.

Homework slouží k zaznamenávání domácích úkolů a ke sledování jejich plnění. Pokaždé, když nějaký úkol dokončíte částečně nebo jej dokončíte zcela, je třeba zapsat čas, který jste úkolu věnovali, resp. zaškrtnout políčko Done (Splněno). Zbývající počet úkolů i čas studia tak bude v seznamu úkolů postupně redukován. Seznam úkolů můžete seřadit podle data, typu, obtížnosti nebo času požadovaného k dokončení úkolu. V „příručním“ kalendáři můžete vybrat určité datum, abyste zjistili, jaké domácí úkoly vás ten který den čekají.

Events slouží k záznamu termínovaných akcí vázaných k jednomu určitému datumu. Konkrétní datum lze vybrat z příručního kalendáře. Událostem je možné nastavit připomínání a cyklické opakování (denní, měsíční, roční).

Tasks je určen k tomu, aby si do něj studenti zapisovali všechny úkoly (kromě domácích úkolů), které mají udělat, bez určení datumu a času. Úkoly mohou mít rozpětí několika dnů, lze jim nastavit připomínání.

Reminders. StudyMinder vám připomene jakékoli akce a povinnosti spojené s určitým datumem a časem ihned, jakmile nadejde termín jejich splnění. Jestliže byste ale na nějaký úkol nebo událost potřebovali být upozorněni dříve, než má započít jeho plnění, StudyMinder vám umožní nastavit předstih upozornění (1 až 30 dnů). Ke každému záznamu můžete připsat poznámky.

Zajímavé v režimech Homework, Tasks a Events je tlačítko Share, jež umožňuje vzájemně sdílet úkoly se spolužáky, kteří také používají StudyMinder. Ještě zajímavější je okénko GPA, které, když si zobrazíte, dozvíte se průměrné aktuální výsledky vašich zkoušek, počet dosažených kreditů apod.

StudyMinder

Grafická stránka programu StudyMinder je na velmi vysoké úrovni. Díky velkému množství funkcí, vlastností a voleb je však náročnější na pochopení jeho filosofie a na ovládání; věnujete-li mu na začátku více času, naučíte se s ním pracovat. Pro mnoho studentů však může být StudyMinder užitečným programem, chce ho jen vyzkoušet.

StudyMinder je nabízen rovněž pro používání na přenosném USB Flash disku vybavený systémem U3. Pro svou činnost potřebuje operační systém WINDOWS 98, ME, 2000, NT, XP a Vista.


Domovská stránka:
http://www.studyminder.com/index.html
Cena: Shareware 29,95 $
Hodnocení: 80 %
Klady: Vysoká úroveň grafického zpracování, možnost používání na Flash disku
Zápory: Vyšší nároky na pochopení systému programu a jeho ovládání


 

Ai Picture Utility 8.5.0.8500 – pokročilý editor obrázků


Ai PictureAi Picture Utility kanadské firmy Applied Insights je prohlížeč a editor obrázků. Pyšní se dlouhou řadou ocenění (na webové stránce programu jich napočítáte 26). To proto, že je vybaven bohatou nabídkou nástrojů, kterými lze každý obrázek vypiplat do nejmenších detailů. Ai Picture Utility je příkladnou ukázkou toho, že i freewarový program může mít úroveň vyspělých a dokonce i komerčních programů, za které se musí platit mnohdy velký peníz. Pokročilých funkcí programu však využijí jen vyspělí uživatelé, kteří ovládají problematiku editace grafických souborů.

Pracuje se všemi dostupnými grafickými, video i audio formáty, např. PNG, PSD (Photoshop), GIF, BMP, PCX, TGA, WMF, WMV, WMA, TIFF, MP3, WAV, AVI, MOV, Video CD, MPEG, MIDI, Audio CD, PCD (PhotoCD), ASF, multistránkové DCX, EMF a další. Podporuje i FPX (FlashPix).

Vyjmenovat a popsat byť jen pokročilé funkce programu by vydalo na samostatný článek. Zmíníme tedy jen ty nejzajímavější: dávkové zpracování obrazu, pokročilé filtry, ekvalizace, remapping, neostrá maska, bitmapové masky, histogram, konverze formátů, hromadné mazání, přesouvání a přejmenování souborů včetně přejmenování souborů podle datumu. Není mu cizí konverze a kódování souborů, umožňuje používání záložek, poradí si s obrazovým formátem 16:9.

Z dalších pokročilých funkcí lze jmenovat CCD naturalize filtr, který opravuje nepřirozený kontrast způsobený CCD fotoaparátem. Cleaning filtr odstraňuje skvrny se zachováním ostrých okrajů, Gamma Flash Fill zesílí stíny a tmavší oblasti, Gamma saturation umožní upravit sytost obrazu s podporou středních tónů barev, a Contrast Suppression, který si poradí s přeexpozicí snímku. Filtry mohou být kombinovány a spojovány k provedení oprav vad způsobených např. protisvětlem, přeexpozicí a podexpozicí a řady dalších.

Zvládne vyhlazení, ostření, úpravy kontrastu, barevnou korekci pomocí RGB, saturaci HLS. Pomocí Batch Image Processor & Converter může kopírovat sérii operací pro úpravu obrazu, které mohou být aplikovány na obrazové soubory s podobnými charakteristikami. Funkce Duplicate Detection je určená k detekci duplicitních grafických souborů (s podporou CRC), což znamená, že vám tato funkce pomůže odhalit stejné obrázky, které máte na počítači. Seznam duplicitních souborů můžete setřídit podle korelace, odstínu, osvětlení nebo počtu pixelů. Doplňková funkce Difference dokáže upozornit na drobné změny mezi dvěma na pohled totožnými obrázky. Image Analyzer poskytuje užitečné statistiky, např. vám poví, který obrázek má více JPEG artefaktů (po kompresi) bez nutnosti zvětšovat a vizuálně prohlížet obrázky, což bývá velice namáhavé. Funkce Batch UnZipper dokáže pracovat s archivy ZIP.

Ai Picture

Ai Picture Utility čte kamerová EXIF data, snímá obrázky ze zařízení typu TWAIN (kamery, skenery). Dokáže vytvořit náhledy (thumbnails) celého disku, čímž dostanete kompletní přehled všech obrázků, které se nacházejí na vašem počítači. Režim náhledů je vybaven posuvnou lištou, kterou lze plynule měnit velikost náhledů.

Obsahuje vlastní přehrávač multimediálních souborů (audio, video). Přitom zvládá přehrát prakticky všechny běžné formáty.

Samostatnou kapitolou programu je funkce Slide Album a to doslova: funkce se spouští jako samostatné okno a využitím jeho výbavy nástrojů lze vytvořit působivou projekci nebo prezentaci do nejmenších podrobností s množstvím vizuálních efektů. Pro každý jednotlivý snímek můžete samostatně definovat přechodový efekt (v nabídce je jich 173!) i jeho délku, určit mu velikost a umístění snímku na ploše, dobu projekce, přidat barvu pozadí, upravit gamma, nastavit rotaci a přidat popisku. Vaší vytvořenou prezentaci můžete přímo z programu vypálit na CD nebo DVD (spouštěcí soubory jsou distribuovány společně). Pro softwarové ovládání prezentace byla vytvořena funkce AVL Remote Control, což je zařízení, které se vzhledově i funkčně podobá klasickému dálkovému ovladači. AVL Remote Control mimo standardních operací umožňuje skok na libovolný snímek během prezentace.

Řada automatických funkcí (na jedno kliknutí) a průvodců prováděním operací potěší zejména začátečníky, pro které ruční korekce obrazu je namáhavou, leckdy až nezvladatelnou záležitostí. Naopak profesionálové se mohou těšit z toho, že jim program umožní vytvořit si svoje vlastní nástroje pro úpravu obrázků v neomezených kombinacích.


Domovská stránka: http://appliedinsights.net/index.html
Cena: Freeware
Hodnocení: 85%
Klady: Příjemný design, bohaté editační možnosti
Zápory: Absence jazykových prostředí (pouze angličtina)

Byl pro vás článek přínosný?