Hlavní navigace

Download Centrum - 15. týden

3. 5. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

IZarc 4.0.1760  – vyspělý archivátor


IZarcIZArc autora Ivana Zacharjeva z německé firmy IZ Software je program určený pro komprimaci souborů a složek. Pyšní se moderním a snadno použitelným rozhraním. Jeho velkou předností je podpora velkého počtu komprimačních formátů (7-ZIP, A, ACE, ARC, ARJ, B64, BH, BIN, BZ2, BZA, C2D, CAB, CDI, CPIO, DEB, ENC, GCA, GZ, GZA, HA, IMG, ISO, JAR, LHA, LIB, LZH, MDF, MBF, MIM, NRG, PAK, PDI, PK3, RAR, RPM, TAR, TAZ, TBZ, TGZ, TZ, UUE, WAR, XXE, YZ1, Z, ZIP, ZOO). Aby toho nebylo málo, najdete v programu i podporu pro CD a DVD formáty ISO, BIN, MDF, NRG, IMG, C2D, PDI a CDI, přičemž tyto formáty dokáže vzájemně konvertovat.

Program nabízí řadu pokročilých nástrojů pro práci s archivy, jako např. vytváření samorozbalovacích archivů a naopak – převedení samorozbalovacích archivů na standardní archivy, zvládá opravy poškozených archivů, ochranu archivů 256 bitovým šifrováním pomocí algoritmu AES, podporuje kódování Unicode, UU, XX a MIME. Do existujících archivů je možné přidat další soubory stejně jako nepotřebné soubory z nich vyjmout. Přímo z prostředí programu IZArc je možné archiv zobrazený v okně poslat jako přílohu e-mailové zprávy. Stávající archivy lze testovat na integritu, také si k nim můžete připsat poznámky. Příjemná je integrace do prostředí Windows, která umožňuje vytvářet nebo rozbalovat archivy přímo z kontextových menu diskových souborů.

Pro práci se soubory v archivech disponuje řadou nástrojů, jako např. vyhledání, podání podrobných informací (cesta, velikost, kompresní poměr atd). Velké archivační soubory dokáže rozdělit na menší části, aby mohly být uloženy na diskety a jiná vyjímatelná média. Rozdělené části pak samozřejmě umí spojit do původního celku. Zapnete-li v nastavení programu antivirovou kontrolu a definujete externí antivirový program, bude IZArc archivy prověřovat na přítomnost virů. Jako příjemný doplněk se jeví multijazyková podpora. V nabídce najdete úctyhodných 52 jazyků, mezi nimiž nechybí čeština! Na webové stránce programu najdete také instalaci pro přenosné USB disky (soubor IZArc2Go).

IZarc

Svými vlastnostmi a pokročilými funkcemi IZArc do značné míry konkuruje legendárnímu archivačnímu programu WinZip americké firmy WinZip Computing. IZArc dokáže pracovat minimálně stejně jako WinZip, některým uživatelům může IZArc dokonce vyhovovat více než WinZip. Mnozí uživatelé také po něm sáhnou raději proto, že je zadarmo. O tom, že IZArc je skutečně kvalitní program, svědčí řada získaných ocenění (15).

Domovská stránka: http://www.izarc.com
Cena: Freeware (zdarma)
Hodnocení: 90 %
Klady: Podpora velkého počtu komprimačních formátů, čeština
Zápory: Čeština se zobrazuje v nesprávném kódování


 

Handy File Tool 1.04 – správce souborů



Handy File ToolHandy File Tool firmy Heatsoft Corporation z amerického Las Vegas je šikovný a rychlý správce souborů, vybavený užitečnými funkcemi, vhodný pro práci s velkým počtem souborů. Kromě standardních operací se soubory a složkami (kopírování, přesouvání, prohlížení, editaci, přejmenování, mazání, vytváření nových) je těžiště jeho práce ve třech funkcích: hledání souborů, nahrazování textu v textových souborech a hromadné přejmenování souborů. Každé funkci je věnována samostatná záložka, to proto, že pro každou operaci je připravena spousta voleb, kterými lze v širokém rozsahu definovat její podmínky.

Pro standardní práci se soubory je určena záložka Browser. Pracovní plocha této záložky má klasické dvouokenní uspořádání, na spodu okna najdete lištu s tlačítky pro přístup k nejběžnějším příkazům pro práci se soubory. Pro rychlý přístup k diskům je v horní části okna k dispozici speciální lišta. Svým uspořádáním dovoluje Handy File Tool zpracovat soubory několika disků či složek současně, k tomu je vybaven vlastní schránkou pro soubory zv. Basket.

Záložka Finder vám najde soubor, jehož umístění na disku si už nepamatujete. Pomocí řady pokročilých voleb včetně filtrace můžete definovat podmínky do nejmenších detailů. Výsledky hledání pak zobrazí ve zvláštním okně této záložky (Search results).

Handy File Tool

O záložce Replacer platí totéž, i zde najdete řadu voleb pro určení způsobu nahrazení textu. Předností této funkce je schopnost nahradit celé bloky a odstavce textu a ještě k tomu v několika složkách současně.

Na poslední záložce Renamer, která uzavírá plejádu „velkých“ funkcí Handy File Toolu, můžete hromadně přejmenovat soubory; tato operace není běžným způsobem proveditelná. K tomu je záložka vybavena volbami, jimiž se přesně definuje, co a v jakém rozsahu se má přejmenovat. I tato funkce umožní přejmenovat soubory v několika složkách současně.

Handy File Tool pracuje v operačním systému Windows verzí 98, ME, 2000, XP, 2003 a Vista. Neobsahuje adware ani spyware.

Domovská stránka: http://www.handyfiletool.com
Cena: Freeware/zdarma
Hodnocení: 85%
Klady: Jednoduchá práce s programem, podrobné nastavení parametrů pro provedení operace
Zápory: Absence volby zobrazování souborů v Browseru jako miniatury

 

Byl pro vás článek přínosný?