Hlavní navigace

Download Centrum - 16. týden

10. 5. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

Power Edit 2.2 - rozšířený Notepad

PE1

 

Z dílny newyorského autora Glenna Alcotta vám dnes nabídneme jeden zajímavý editor neformátovaného textu. Jmenuje se Power Edit a zajímavý je tím, že svou bohatou výbavou funkcí a možností skvěle nahradí standardní editor Notepad, u kterého můžete vybrat pouze písmo, zalamovat řádky a vyhledat text. Až si Power Edit nainstalujete a vyzkoušíte, na Notepad rychle a rádi zapomenete.

Power Edit má všechny běžné vlastnosti textových editorů a k tomu přidává také spoustu opravdu jedinečných. Tak např. co se týče práce se soubory, můžete mít otevřeno více souborů najednou (počet není omezen), navíc mohou mít libovolnou velikost. Všechny soubory jsou v okně zastoupeny záložkami, pomocí nichž se můžete mezi nimi rychle přepínat. Každý soubor si přitom můžete - podobně jako ve Wordu - rozdělit na dvě samostatné oblasti (vertikálně i horizontálně). Tento systém umožňuje prohlížet, porovnávat, příp. kopírovat texty mezi vzdálenými místy téhož dokumentu bez nutnosti neustále rolovat stránkami. Soubory, se kterými často pracujete, si můžete uložit do složky Oblíbené (ve dvou různých způsobech). Ukládat můžete také všechny soubory najednou i uložit kopii souboru. Pro určité skupiny souborů můžete vytvořit projekty, což je šikovná věcička umožňující jejich rychlé otevření. Dále můžete soubory porovnat, vložit jiný soubor na pozici kurzoru a prohlížet jej v internetovém prohlížeči nebo jej poslat jako přílohu e-mailové zprávy přímo z editoru. Tisk s náhledem před tiskem je samozřejmostí.

Obzvláště zdařilá funkce je Hledání a nahrazování, kterou doplňuje fonetické hledání a vyhledávání přibližných tvarů. Také možnost použití regular expressions (zástupných znaků) je zde plně k dispozici. Hledat a nahrazovat je Power Edit schopen jak v aktuálním souboru, tak ve všech otevřených souborech.

Editační schopnosti programu jsou rovněž rozmanité, vybrali jsme jen ty nejzajímavější: odstranění mezer na začátku řádek, odstranění přebytečných mezer, mazání prázdných řádků, zvýraznění e-mailových a internetových adres, výběr slov, celého řádku a obdélníkových bloků, smazání jednotlivých slov, celého řádku, od kurzoru ke konci, resp. k začátku řádky, smazat prázdné řádky, změnit písmo na všechna malá/velká, prohodit velikost, na kapitálky, na horní/dolní index, vložit datum a/nebo čas, zalamovat řádky, z textu odstranit značky (tagy) HTML a e-mailové či internetové adresy.

Silnou stránkou Power Editoru je schopnost konvertovat text do formátu HTML, PDF a RTF. Pro práci se zdrojovými soubory a soubory HTML je přímo přizpůsoben levý panel: nabízí kompletní seznam příkazů a tagů rozdělených do skupin podle použitého jazyka. Kliknutím myši přenesete potřebný příkaz z panelu do dokumentu. V souborech HTML a v dalších více než 25 jazycích barevně zvýrazňuje syntaxi, vytváří seznamy nejčastěji používaných slov pro jejich rychlé vložení do dokumentu, počítá slova, řádky a znaky a také zkonvertuje čísla mezi dekadickým, hexadecimálním, osmičkovým a binárním formátem. Přidána je tabulka znaků ASCII (znaky mohou být vloženy do textu) a kalkulačka (výsledky mohou být rovněž vloženy do textu). Doplněna je kontrola pravopisu s dostupnými slovníky pro mnoho jazyků i slovník synonym (pouze pro angličtinu).

PE2

Automatické zálohování, neomezený počet kroků zpět a znovu, číslování řádků, pravítko, příkazová řádka DOS a bohaté možnosti přizpůsobit si chování editoru dotváří už tak vysokou kvalitu programu, jakým Power Editor opravdu je.

Domovská stránka: http://www.galcott.com/
Cena: Shareware 29 $
Hodnocení: 80 %
Klady: Bohaté možnosti editační i práce se soubory
Zápory: Žádné významné nebyly shledány

 

 


 

SIW 2009 - systémové informace

SIW2

 

SIW, celým názvem System Information for Windows, je utilita kanadského autora Gabriela Topaly, která sbírá informace o vlastnostech a nastavení systému Windows a zobrazí je mimořádně přehledným způsobem. Systémové informace rozdělí do tří hlavních kategorií: Software, Hardware a Síť. O své činnosti vytvoří podrobný report ve formátu HTML. Nepotřebuje žádnou instalaci, což jej předurčuje k tomu, že může být spouštěn z externích zařízení (USB Flash disk, disketa, CD, síťový disk apod). Použít jej lze v operačním systému Microsoft Windows verzí 98, Me, NT4, 2000, XP, Vista, Server 2003, Windows 2003 Server R2, Windows Server 2008, Windows Server 2008 R2 a Windows 7, Media Center, Tablet PC, WinRE, Bart PE a Winternals ERD Commander.

Rozsah poskytovaných informací je opravdu úctyhodný a bez nadsázky lze říci, že zkušený uživatel dostane pomocí SIWu všechno, co potřebuje o testovaném počítači vědět. Pro zajímavost uvedeme jen některé činnosti programu, neboť vyjmenování všech možností, kterými SIW vládne, by neúměrně přesáhlo rozsah článku.

Informace o softwaru: operační systém, nainstalovaný software a opravné balíčky, procesy, služby, uživatelé, otevřené soubory, uptime systému, nainstalované kodeky, softwarové licence, hesla.

Informace o hardwaru: základní deska, senzory, BIOS, CPU, čipová sada, PCI/AGP, USB a zařízení Isa/PnP, paměť, video karta, monitor, diskové jednotky, CD/DVD zařízení, SCSI zařízení, S.M.A.R.T., porty, tiskárny.

Informace o síti: síťové karty, sdílení sítě, aktuální aktivní síťová připojení, otevřené porty, 
MAC adresa, skenování sousedství, Ping, trasování, statistiky.

Real-time monitoring: CPU, paměť, stránkování, síťový provoz.

Různé nástroje: test monitoru, vypnutí / restart počítače.

SIW1

CS24

Zajímavostí programu je vložená funkce zv. Eureka!, kterou představuje samostatné okno s lupou, jež vám prozradí hesla ukrytá pod hvězdičkami. Uživatelsky příjemné je jistě lokalizované prostředí (23 jazyků včetně češtiny), profesionálové se však spokojí se standardní angličtinou. V sharewarové verzi Pro, kterou získáte za 69 dolarů, můžete použít příkazovou řádku DOS a report obdržíte také ve formátech CSV, TXT a XLM. Navíc si můžete každý report libovolně pojmenovat a uložit, což freewarová verze neumožňuje.

Domovská stránka: http://www.gtopala.com/
Cena: Freeware (zdarma)
Hodnocení: 90 %
Klady: Komplexní informace o systému vyvedené do nejmenších podrobností, čeština
Zápory: Méně zkušeným uživatelům bude vadit absence nápovědy