Hlavní navigace

Download Centrum - 18. týden

23. 5. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

Mail Inspector 4.1 - prohlížeč poštovní schránky na serveru

MI 1

 

Švýcarský programátor Marc Dürst je autorem zajímavé utility, kterou nazval Mail Inspector. Pod tímto názvem se skrývá plnohodnotný poštovní klient, který na  serveru sleduje vaše schránky, a jakmile v nich objeví nové zprávy, zobrazí o tom zprávu formou animované ikony v systémové liště spolu s dalšími informacemi (odesílatel, příjemce, předmět, datum, velikost). Pravděpodobný spam přitom označí pro vymazání. Přečtené zprávy nebo spam můžete mazat přímo na serveru, aniž byste je stáhli na svůj počítač. To je důležitá vlastnost, kterou Mail Inspector významně přispívá ke zvýšení ochrany počítače před škodlivým softwarem. Na serveru můžete také psát i nové zprávy nebo odpovídat na přijatou poštu.

Mail Inspector je poštovním klientem, který je schopen přijímat a odesílat poštu z/na více e-mailových účtů současně. Nabízí uživatelsky konfigurovatelné sloupce (výběr, zobrazení, pořadí...) včetně sestupného i vzestupného řazení zpráv podle vybraného sloupce. Cizí mu není ani možnost řazení podle více sloupců. Také seskupování zpráv podle vybraného sloupce je v Mail Inspectoru možné. V prohlížecím okně může být zobrazení zpráv filtrováno podle aktuální potřeby uživatele.

Přináší vypracovaný pokročilý systém oznamovacích okének pro došlou poštu. Při ohlašování nové došlé pošty tato okénka zobrazí upozornění, že přišla zpráva např. od určité osoby, s určitým tématem apod. Ve speciálním dialogovém okně můžete podmínky pro detekci určitých zpráv definovat. Mohou jimi být e-mailová adresa, jméno odesilatele, obsah předmětu či hlavičky i název e-mailového účtu. Definovány mohou být buď celé výrazy nebo jen jejich části.
 
Mezi vlastnosti, kterými disponují vyspělé poštovní programy, můžeme počítat Smart Word Filtering neboli Inteligentní filtrace spamu. To je velice silná vlastnost Mail Inspectoru, jíž v došlé poště detekuje spam podle frekvence výskytu určitých slov. Za tuto vlastnost získal několik ocenění. Princip funkce spočívá v tom, že uživatel sestaví seznam slov, která se ve spamech vyskytují, a Mail Inspector se tato slova "naučí". Pro každý příchozí e-mail pak vypočítá tzv. spamové skóre a pokud bude toto skóre vysoké (bude obsahovat více "spamových" slov), označí takový mail jako spam. Uživatel k tomu označí svoje zprávy k vymazání (včetně Mail Inspectorem neodhaleného spamu) a použitím funkce Process mail všechny označené zprávy hromadně vymaže.

MI 2

Nová verze programu podporuje internetové standardy POP3, IMAP4, SMTP, SSL a další. Také vícejazyčná podpora uživatelského prostředí potěší; na výběr jsou však pouze světové jazyky, čeština tedy chybí.

Na internetové stránce programu jsou k dispozici dvě verze programu: freewarová, která pracuje pouze s jedním e-mailovým účtem, a placená verze (19 €), v níž toto omezení neexistuje. To je také jediný rozdíl mezi placenou a bezplatnou verzí programu.

Domovská stránka: http://www.idev.ch/content/view/75/53
Cena: zdarma (freeware)

Hodnocení: 80 %

Klady: Čtení a mazání zpráv přímo na poštovním serveru
Zápory: Absence některých rozšiřujících funkcí, které jsou dnes již standardem 

 



 

MediaCoder 0.7.0.4399 - převodník formátů multimediálních douborů

MC 1

 

MediaCoder je univerzální dávkový konvertor formátů multimediálních douborů, jehož velkou předností je integrace všech nejznámějších audio/video kodeků a nástrojů do jednoho programu. Tím, že má k dispozici své vlastní kodeky, je zcela nezávislý na systému. Disponuje flexibilní a rozšiřitelnou architekturou, novými kodeky a nástroji, důležitá je i podpora pro nová zařízení. Definováním řady podmínek a parametrů má uživatel celý proces konverze plně pod kontrolou.

MediaCoder konvertuje formát audio a video souborů, aby je bylo možné přehrát v libovolném zařízení pro přehrávání zvuků a videa, např. v digitálních přehrávačích zvuku, v přehrávačích podporujících MP4, v přehrávačích VCD a DVD, v mobilních telefonech, PDA, PSP atd. Opravdu úctyhodná nabídka formátů je velkou výhodu této utility, neboť zahrnuje snad všechny existující audio/video formáty (MP3, Vorbis, AAC, AAC+/HE-AAC, AAC+v2/HE-AAC v2, MusePack, Speex, AMR, WMA, RealAudio, mp3PRO, FLAC, WavPack, Monkey's Audio, OptimFrog, AAC Lossless, TTA, WAV, PCM, Waveform, H.264, XviD, DivX, MPEG 1/2/4, Theora, Flash Video, Dirac, 3ivx, RealVideo, Windows Media Video, AVI, MPEG/VOB, Matroska, MP4, PMP, RealMedia, ASF, Quicktime, OGM, CD, DVD, VCD, SVCD, CUESheet, HTTP, FTP, RTSP, UDP). 

Pro snazší ovládání má program k dispozici sadu šablon pro nejznámější zařízení. Disponuje zjednodušeným uživatelským rozhraním pro populární mobilní zařízení PSP a iPhone/iPod. Je vybaven schopností dekódovat částečně nebo zcela poškozený obsah souborů, stejně tak dokáže opravit poškozené nebo neúplně stažené videosoubory z internetu. Nabízí bohaté možnosti nastavení parametrů převodu, nastavení bitrate, VBR apod. Provádí vylepšenou komprimaci konvertovaných souborů k dosažení snížení jejich velikosti, umožňuje ripování audio a video disků, dokáže extrahovat zvukové stopy z videosouborů. Pro volbu jazykového prostředí je k dispozici 24 jazyků včetně češtiny (i když jen neúplný překlad).

MC 2

MediaCoder svými schopnostmi a možnostmi uspokojí i nejnáročnější uživatele. Pracuje v prostředí Windows verzí 98, Me, 2000, 2003, XP a Vista (32 i 64 bit), v prostředí Linux a MAC OS X, a je optimalizován pro procesory dual-core.

Domovská stránka: http://mediacoder.sourceforge.net/index.htm
Cena: opensource

Hodnocení: 95 %

Klady: Vlastní kodeky, široká škála formátů, bohaté možnosti nastavení parametrů konverze
Zápory: Žádné významné

CS24

 

Foto: Pixmac