Hlavní navigace

Download centrum 19. týden

9. 6. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

BookCAT 9.10.01 - vyspělý katalogizér knih

BC1

 

Norská firma FNProgramvare se specializuje na vývoj programů zv. katalogizérů. Jejich účelem je evidence různých předmětů zájmu lidské činnosti, např. hudebních nahrávek, filmů, známek atd. Jedním z produktů této řady je program BookCAT, vyvinutý speciáně pro evidenci knih. BookCAT je vhodný především pro knihovny, školy, knižní kluby, knihkupectví a také pro ty, kteří by o své domácí knihovně měli rádi dokonalý přehled.

Formulář pro záznam údajů o knize disponuje tak rozsáhlou sadou datových polí, že je bylo nutné rozdělit do třinácti samostatných záložek. S takovou výbavou obsáhne BookCAT prakticky celý rozsah informací, jež o knize lze vést, např. titul, původní titul, autor, vydavatel, překladatel, korektor, žánr, ISBN, datum vydání, počet vydání, počet stran, vazba, datum zakoupení, původní a současná cena, stav, vlastník, umístění v knihovně, klíčová slova, ocenění a nominace, recenze, poznámky, obrázek přebalu atd. Silnou stránkou programu je možnost uživatelského přizpůsobení všech těchto polí včetně změny popisky, velikosti (výška, šířka) a jejich umístění ve formuláři. Pole, která se nevyužijí, lze skrýt. Navíc je k dispozici dalších 30 volných, tzv. uživatelských polí, kterým lze definovat účel podle potřeby. Jako vynikající hodnotíme schopnost BookCATu spolupracovat s internetovými databázemi knih, což ve výsledku znamená úplnou automatizaci zadávání dat o knize do formulářů: BookCAT všechna data získaná z těchto katalogů automaticky do příslušných polí vloží.

Pro prohlížení celé evidence je možné využít velkého množství forem zobrazení, které vzniknou kombinováním voleb čtyř základních skupin typů zobrazení. Tak můžete získat seznam knih s obrázkem přebalu nebo bez něj, řazený buď podle titulu nebo autora, žánru, vydavatele apod., přehled může být tvořen pouze náhledy obrázky přebalů knih (thumbnails), s  popisky nebo bez popisků, seznam může obsahovat zapůjčené knihy, nebo si můžete naopak nechat zobrazit jen seznam zapůjčených knih apod.

BC2

Z dalších pozitivních vlastností programu jmenujme flexibilní vyhledávání včetně nahrazování textu, neomezený počet evidovaných knih, vytváření vlastních kategorií, rozdělení sbírky do samostatných katalogů s možností vzájemných přenosů dat mezi nimi, nabídka databáze vzorových dat pro začínající uživatele BookCATu, možnost vložit obrázek nejen přebalu knihy, ale i autora, rychlý přístup k vlastnostem vybrané knihy, možnost připojit rozsáhlé poznámky ke každému záznamu, vyvořit vlastní přehledy nebo využít více než 80 předdefinovaných. Přehledy mohou být uloženy ve formátech Adobe Acrobat, Excel, HTML, JPEG, Lotus 1-2-3, Quattro Pro, a RTF, samozřejmostí je možnost jejich tisku. Obsahuje modul zápůjček, který vám prozradí, kdo má jakou knihu půjčenou, a jak dlouho. Vestavěný generátor HTML převede dokument do formátu vhodného k publikování na internetu. Modul Statistiky neustále anayzuje celou vaši sbírku a poskytne vám různé statistické informace. Z nich je zajímavá např. vyčíslená celková finanční hodnota celé vaší sbírky. Exportem dat do textového souboru ASCII umožní tato data vložit do libovolné aplikace. Nezapomenout také nesmíme na důležitou funkci - zálohování dat a jejich zpětnou obnovu. Kompletní kontextová dokumentace je dostupná on-line stiskem jediného tlačítka.

BookCAT pracuje v operačním systému Windows verzí 2000, XP, Vista a 7.

Domovská stránka:  http://www.fnprg.com
Cena: shareware 29,95 $
Hodnocení: 90 %
Klady: Bohaté možnosti prohlížení a nastavení, uživatelská úprava formulářů
Zápory: Zcela chybí lokalizace programového prostředí (jen angličtina)

 


 

Revo Uninstaller 1.83 - pokročilý odinstalátor

RU1

 

Revo Uninstaller byl vytvořen jako rychlejší a účinější alternativa apletu ovládacího panelu Windows "Přidat nebo odebrat programy".  Účinější v tom, že si poradí i s programy, které tento aplet běžně nedokáže odstranit.

Jak Revo Uninstaler pracuje? Pomocí  rychlého algoritmu analyzuje Revo Uninstaller data aplikací ještě před jejich odinstalací a po odinstalaci zkontroluje jejich zbytky na disku. Stejně tak učiní i po nezdařené nebo nedokončené instalaci softwaru. Zobrazí seznam zbylých souborů, složek a klíčů v systémovém registru a vy je pak můžete sami snadno odstranit. Je vybaven funkcí "Hunter mode", která nabídne jednoduchou, snadnou a efektivní metodu  odinstalace softwaru. Mimoto slouží "Hunter" ke správě nainstalovaných a/nebo spuštěných aplikací. 

Revo Uninstaller dále nabízí osm výkonných nástrojů pro „úklid“ vašeho systému. Tento úklid je důležitý pro rychlejší spouštění systému a rychlejší spouštění a běh aplikací. Tak např. Autorun Manager má za úkol zabránit určitým aplikacím v jejich spouštění zároveň se startem systému. Již start samotného systému je náročný na paměť RAM, procesor a systémové prostředky. Jestliže se se systémem spouští množství dalších aplikací, vede to k prodloužení doby spuštění. Přitom běh řady aplikací hned od počátku není nutný, stačí je spustit až v případě potřeby. Pouze takové programy, jako antiviry, firewall apod. musí běžet hned od počátku provozu operačního systému.

Další funkce Windows Tools Manager nabízí rychlý přístup (jedním kliknutím) ke třinácti nástrojům Windows, které se nejčastěji používají pro správu systému. Jsou jimi: zotavení systému, diagnostika sítě, informace o síti, centrum zabezpečení, systémové vlastnosti, informace o systému, konfigurace TCP/IP, virtuální klávesnice, defragmentace disku, služby, sdílené složky, instalace/odinstalace součástí Windows, odstranění malware.

Junk Files Cleaner slouží k odstranění pozůstalých a nepotřebných souborů na disku, které byly buď vytvořeny různými aplikacemi nebo osiřely po nečekaném, náhlém ukončení mateřské aplikace, celého systému apod. Junk Files Cleaner tyto soubory odhalí a nabídne je k vymazání. Ponechání velkého množství takovýchto souborů může vést ke zbytečnému zabírání místa na disku a ke zpomalení běhu počítače.

Browsers History Cleaner odstraní historii navštívených stránek a dočasné internetové soubory prohlížečů Internet Explorer, Firefox, Netscape a Opera. Tyto prohlížeče vytvářejí detailní záznamy o každé navštívené stránce a ukládají je do zvláštní složky (Temporary Internet Files). Dočasnými soubory také bývají soubory cookies, on-line videa, flashe, obrázky apod. Jejich odstraněním lze získat prostor na pevném disku.

Office History Cleaner odstraní naposledy používané soubory kancelářského balíku MS Office. Aplikace Word, Excel, Access, PowerPoint a Front Page vyvářejí seznam souborů, se kterými jste v těchto aplikacích pracovali naposledy. Tlačítkem Clear můžete tento seznam vymazat. Funkce Office History Cleaner pracuje s aplikacemi MS Office verzí 2000, XP, 2003 a 2007.

MS Windows History Cleaner - Windows samy rovněž vytvářejí a ukládají podobné záznamy: historii hledání souborů a složek, naposledy otevřených souborů a také otevíraných a ukládaných souborů pomocí dialogových oken Otevřít a Uložit, seznam naposledy otevřených klíčů systémového registru atd. Pomocí této funkce můžete všechny tyto soubory odstranit a uvolnit cenné místo na disku.

Evidence Remover je funkce, která je v poslední verzi novinkou. Jejím úkolem je bezpečně vysypat koš bez možnosti obnovy jeho obsahu. Tím se liší od funkce vysypání koše ve Windows, která soubory fyzicky neodstraní, pouze "zneviditelní" pro uživatele, takže pomocí speciálních programů je možná jejich obnova.

Unrecoverable Delete Tool neobnovitelně vymaže složky a soubory, které se nesmí dostat do rukou nežádoucích uživatelů. Pouhé smazání příslušným příkazem nebo vysypání koše neznamená jejich odstranění z disku. Takto smazané soubory zůstávají na svém místě dál, operačním systémem jsou pouze označeny jako smazané, a prostor, který zabírají, je uvolněn pro další použití. Tyto soubory lze speciálními metodami znovu obnovit. Funkce Unrecoverable Delete Tool maže data fyzicky, takže je již nelze obnovit žádnými, dokonce ani profesionálními nástroji.

RU2

CS24

Program nabízí úctyhodných 37 zobrazovacích jazyků, což jen potvrzuje všeobecnou oblibu programu mezi uživateli. Ani čeští uživatelé nepřijdou zkrátka: nabídka obsahuje i češtinu (bohužel nepříliš kvalitní). Pracovním prostředím pro Revo Uninstaler je operační systém Windows verzí 2000, XP, 2003 a Vista (32bit).

Domovská stránka: http://www.revouninstaller.com
Cena: freeware (zdarma)
Hodnocení: 85 %
Klady: Schopnost odinstalovat jakýkoli software, sada doplňkových utilit zlepšující běh systému
Zápory: Nepříliš kvalitní čeština