Hlavní navigace

Download Centrum - 2. týden

24. 1. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

Object Fix Zip 1.7.27 - Obnova poškozených archivů


object fix zipObčas se vám může stát, že některý záložní soubor nejde extrahovat, neboť systém v něm ohlásil chyby CRC. Jindy se vám může přihodit situace, že se vám z nějakého důvodu nepodaří zcela dokončit download ZIP souboru a archiv je tak prakticky nepoužitelný. Americká firma Object Rescue Software, známá svou specializací na vývoj obnovovacího software, nabízí jeden ze široké škály svých produktů Object Fix Zip, program na testování a opravu vadných nebo částečně poškozených archivů ZIP. Takto postižený archiv kompletně zrekonstruuje a vytvoří nový, použitelný archiv. Object Fix Zip podporuje všechny soubory vytvořené archivačními programy PkZIP a WinZIP a jiným, kompatibilním archivačním softwarem. Neporadí si pouze se soubory, které jsou šifrovány.

object fix zipSilnou stránkou programu je schopnost pracovat s více soubory najednou, přičemž lze zvolit až tři operace, které má Object Fix Zip s vybranými soubory provést. V první řadě doporučujeme provést Test ZIP file data Integrity, zjišťující, zda jsou soubory poškozené, dále Fix/Repair archiv, který vytvoří nový archivační soubor s rekonstruovaným obsahem původního souboru, a konečně Extract ZIP file contents, jež soubor rozbalí do vámi vybrané složky. Program se velice snadno ovládá díky intuitivnímu průvodci, který vás povede celým procesem obnovy ve čtyřech krocích. Byl lokalizován do devíti běžných světových jazyků, češtinu však mezi nimi nenajdete. Pracuje v operačním systému Windows verzí 95, 98, Me, NT, 2000, XP, 2003 a Vista.


Domovská stránka: http://www.objectrescue.com
Cena: freeware (zdarma)
Hodnocení: 60 %


Klady: Vysoká účinnost obnovy, snadné ovládání
Zápory: Neporadí si se šifrovanými soubory, chybí čeština



 
FreeCommander 2008.06b
- Alternativní správce souborů

 


free commander„Free Commander je alternativou k Průzkumníkovi Windows,“ uvádí svůj program jeho autor Marek Jasinski na své webové stránce. Významnou předností Free Commanderu je jeho nezávislost na systému počítače: program se nainstaluje pouze do jediného adresáře, nic nekopíruje do systémových adresářů ani do registru. To umožňuje program spouštět např. z CD nebo Flash disku a používat na kterémkoli počítači. Ač freewarový, je Free Commander pokročilým správcem souborů, neboť vybaven slušnou sadou nastavení a uživatelského přizpůsobení je schopen konkurovat placeným „bratříčkům“.

Využívá tzv. duální panelové technologie, která umožňuje otevřít dvě pracovní okna buď ve vodorovném, nebo svislém uspořádání, přičemž v obou oknech lze zobrazit stromovou strukturu adresářů (složek). Vestavěný prohlížeč je určen k prohlížení souborů v textovém, binárním, hexadecimálním a grafickém formátu, dovoluje prohlížet i editovat obsah archivních souborů ZIP a CAB. Prohlížet lze i soubory RAR, ty však bez možnosti editace. Umožňuje přímý přístup k systémovým složkám, řídícímu panelu, na pracovní plochu a do menu START, velké soubory dokáže rozdělit na menší části (split), může zobrazit velikost složek, složky porovnat a synchronizovat, modifikovat datumy a atributy souborů, vytvořit složku Oblíbené (Favorites), použít příkazovou řádku DOS. Vybrat disky můžete pohodlně z lišty disků, souborové operace lze provádět metodou Drag & Drop.

free commander

Umí filtrovat zobrazení souborů, soubory hromadně přejmenovat, řadit je podle jejich názvu, typu, velikosti, času a atributů, grafické soubory zobrazit jako náhledy (thumbnails). Nabízí uživatelské nastavení sloupců pro  zobrazení vlastností, soubory dokáže vyhledat podle názvu souboru i podle jeho obsahu včetně ZIP archivů, názvy souborů mohou být kopírovány do schránky včetně cest k nim, podporována je funkce nevratného smazání souboru a také komprimace záložních souborů. Většina příkazů může být spouštěna pomocí klávesových zkratek, podporována je práce v síti včetně práce se soubory na vzdáleném serveru (FTP).

Free Commander podporuje tzv. záložkové rozhraní, můžete si nastavit zobrazovací písmo a barvy pracovního prostředí, přičemž uživatelsky definovaná uspořádání (layouts) mohou být uložena pro pozdější použití. Program nabízí 30 jazyků včetně češtiny. Na další dobré vlastnosti a funkce se v této krátké recenzi nedostalo; o kvalitě programu však vypovídá zisk téměř tří desítek ocenění.


Domovská stránka: http://www.freecommander.com
Cena: freeware (zdarma)
Hodnocení: 95 %


Klady: Spousta pokročilých funkcí, neprovádí zápisy do systému, čeština
Zápory: Žádné významné

Byl pro vás článek přínosný?