Hlavní navigace

Download Centrum 21. týden

21. 6. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

Movavi Video Editor 4.0 - editor domácího videa

MVE2

 

Pro majitele videokamer dnes přinášíme nabídku z řady programů pro zpracování videa na počítači. Je jím Movavi Video Editor, jenž splňuje představy většiny amatérských uživatelů, kteří od takového programu vyžadují přehledné pracovní prostředí, jednoduché a snadné ovládání a rychlé dosažení výsledku při zachování dostatečných editačních možností.

Movavi Video Editor pracuje s jedním, společným oknem pro střih a přehrávání videa (na rozdíl od poloprofesionálních a profesionálních editorů, které pro střih a přehrávání používají samostatná okna). Druhé okno je v Movavi Video Editoru využíváno jako panel pracovních nástrojů. Ten je rozdělen do tří základních kategorií: Import k otevření určitého či určitých videosouborů k úpravě nebo k sejmutí videa zaznameného na externím zařízení, Edit pro vlastní práci s videem (samo rozdělené na čtyři oblasti - snímky, efekty, přechody a titulky), a konečně kategorie Export, která je určena k uložení a/nebo vypálení výsledného videa. Dolní část pracovní plochy editoru vyplňuje panel s tzv. časovou osou. Časová osa je ústředním místem práce, protože v ní vzniká konečná podoba filmu. Osu lze v Movavi Video Editoru roztáhnout k dosažení více podrobností, nebo naopak zmenšit, aby byl vidět větší rozsah filmu.

Movavi Video Editor je schopen sejmout video ze všech zařízení včetně MiniDV, HD a webových kamer a dokonce i z mobilních telefonů. Stejně tak úspěšně stáhnete video do editoru i z internetové stránky YouTube. Editor podporuje běžné video formáty, např. AVI, MOV, ASF, IFO, 3GPP, 3GPP2, DAT, h.264, M2T, MTS, MKV, VRO, Flash (FLV) a formáty obrázků JPEG, PNG, BMP a GIF.

Při práci s editorem si můžete vybrat z více než 20 automatických a uživatelsky přizpůsobitelných filtrů a speciálních efektů k opravě méně zdařilých snímků, můžete použít 23 video přechodů s nastavitelným směrem pohybu a dobou trvání, přidat můžete zvukové doprovody, jež lze rozšířit použitím mikrofonu, syntezátoru, elektrické kytary apod. Pomocí Movavi Video Editoru zachytíte i dění na obrazovce monitoru počítače a tak můžete vytvořit interaktivní video návody doprovázené vaším hlasem. Ve vašem projektu můžete smíchat více hudebních skladeb k dosažení potřebného zvukového efektu.

Automatické vytvoření slideshow doplněné zvukovými doprovody a zvláštními efekty, s možností kombinace statických obrázků a videa, je další schopností popisovaného editoru.

Práce s titulky je rovněž snadná, můžete si přitom vybrat barvu písma, velikost a styl, zarovnání textu, nastavit můžete průhlednost, animaci, u rolujícího textu rychlost posuvu.

Výsledné video lze exportovat do libovolného formátu včetně HD a také do mobilních telefonů, kde automaticky provede konverzi formátu (stačí si jen vybrat vaše zařízení ze seznamu). Video si můžete, vypálit na Video CD a DVD,  umožněno je rovněž vytvořit obraz filmu na pevném disku.

MVE1

Aktuální verze programu se pyšní novým pracovním prostředím, editor zvládá ripování, zálohování a kopírování nechráněných DVD, přidána byla volba rychlosti přehrávání videa a zvukového doprovodu, časová osa má již samostatné stopy pro videosnímky, obrázky, zvuky a titulky, jednotlivé objekty lze mezi stopami libovolně přesouvat, další časové osy se mohou přidávat, přičemž každá osa je uživatelsky přizpůsobitelná.

Movavi Video Editor pracuje v operačním systému Windows 2000, XP a Vista.

Domovská stránka: http://www.movavi.com
Cena: shareware 39.95 $
Hodnocení: 75 %
Klady: Výborný střihový editor pro méně náročné uživatele
Zápory: Absence obecných nastavení programu a jazykových prostředí

 


 

Moffsoft Calculator 2.1.1.30 - kalkulačka

MC1

 

Calculator americké firmy Moffsoft je zajímavá elektronická kalkulačka. Neoplývá sice ohromujícím pracovním prostředím, ani spoustou ovládacích a funkčních tlačítek (prostředí je spíše střízlivé a tlačítek je rovněž poskrovnu), těžiště jejího významu spočívá ve výbavě řady užitečných funkcí z oblasti matematiky, fyziky a financí. Sami autoři hodnotí svojí kalkulačku sloganem "V jednoduchosti je síla!" A opravdu - kalkulačku Moffsoftu může používat skutečně každý.

Na první pohled zaujme přítomností okna (vpravo), v němž se zobrazuje "papírová" páska, která se odvíjí stejně jako pásky v historických, stolních mechanických kalkulačkách, na něž se tiskly zadávané hodnoty a výsledky kalkulace. V Calculatoru má páska v podstatě stejný účel. Obsah pásky lze uložit (až v pěti různých formátech) a příp. i vytisknout.

Na kalkulačce můžete provádět základní matematické výpočty (sčítání, odečítání, násobení, dělení), ve výbavě má funkce jako druhá odmocnina, procenta, převrácená hodnota apod., trigonometrické a ostatní vědecké funkce (sinus, kosinus, tangens, logaritmy apod). Pracuje s konstantami, jejichž počet není omezen. K dispozici je tlačítko Tax pro rychlý výpočet daně z přidané hodnoty. Zobrazení je volitelné mezi hexadecimálním, desetinným, osmičkovým a binárním.  Hodnoty se mohou zadávat buď klikáním myší na příslušná tlačítka v programu nebo přímým stiskem kláves na klávesnici počítače. Výsledky jsou zobrazovány na přehledném 18-místném displeji. Definovat lze i umístění desetinné čárky, jednak plovoucí, kdy čárku umísťuje automaticky program podle matematických pravidel, a fixní, kdy o počtu zobrazovaných desetinných míst rozhoduje podle své potřeby sám uživatel.

Kalkulačka umožňuje provádět jednoduchým způsobem dílčí celkové a celkové součty dosavadních kalkulací - dvojím, resp. trojím stiskem klávesy Enter. Zobrazené hodnoty mohou být uloženy do vnitřní paměti, uložit lze až 5 různých hodnot. Paměť je ovládaná pěti tlačítky: přičtení zobrazené hodnoty do paměti, odečtení zobrazené hodnoty z paměti, zobrazení obsahu paměti na displeji, uložení obsahu paměti, vymazání paměti. Zvolit lze také trvalé zobrazování obsahu paměti ve stavové liště.

O přidaných funkcích jsme se zmínili na začátku, jsou čtyři:

Financial Functions (Finanční funkce). Výpočet splátek půjčky, dluhopisy, příjmy a výdaje, úrokové sazby.

Unit Conversions (Převod jednotek). Více jak 100 měrných jednotek rozdělených do devíti kategorií (délka, objem, váha, plocha, rychlost, čas, teplota, měna, datové jednotky). Kategorie Měna má předvolených 8 nejběžnějších měn, dvě další je možné doplnit, dosavadní zaměnit za jiné, hodnoty kurzů je možné zapsat ručně nebo automaticky načíst z internetu.

Date/Time Calculations (Datum a čas). Poskytuje informace spojené s datem a časem, např. základní kalendářní údaje o konkrétním datu, dále počet roků, měsíců, týdnů a dnů mezi dvěma datumy, a počet hodin, minut a vteřin mezi dvěma zadanými časovými údaji.

Product Pricing (Cena výrobku). Ze zadané nákupní ceny (výrobních nákladů) výrobku a marže vypočítá maloobchodní (prodejní) cenu výrobku a zisk prodejce.

Kalkulátor Moffsoftu nabízí řadu obecných voleb rozdělených do tří oblastí, General, Buttons a Appearance. Nejpůsobivější je úprava barevného schématu pracovního prostředí. Vybrat si můžete z osmi přednastavených schémat, barvu popisky i pozadí můžete změnit dvaceti položkám - lištám, tlačítkům, okénkům atd., změnit lze i font na pásce a na tlačítkách. Záporné hodnoty mohou být pro odlišení vyvedeny v jiné barvě. Uživatelsky nastavené schéma lze uložit. Z dalších voleb jsou zajímavé umístění programu "vždy nahoře", zobrazení počtu záznamů (řádek) ve stavové liště. Zapnout, resp. vypnout lze zobrazení pásky, oddělování tisíců (seskupování číslic do trojic), doprovodné zvuky prováděných úkonů. Tlačítka, která nepoužíváte, lze skrýt.

MC2

Šikovná je existence tlačítka pro opakování poslední kalkulace a tlačítka Back (Zpět) pro mazání naposledy zadaných hodnot (ekvivalent klávesy Backspace), užitečné je vytváření statistik (součet, průměr apod.), příjemným dojmem působí kontextová nápověda.

CS24

Moffsoft Calculator pracuje ve všech verzích operačního systému Windows od 95 až po Vistu.

Domovská stránka: http://www.moffsoft.com
Cena: shareware 15,95 $
Hodnocení: 70 %
Klady: Jednoduché ovládání, přidané funkce, bohatá nastavení programu
Zápory: Absence jazykových prostředí