Hlavní navigace

Download Centrum - 24. týden

12. 7. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

Mail Inspector 4.1 - prohlížeč poštovní schránky na serveru


MI1Švýcarský autor Marc Dürst je autorem zajímavé utility, kterou nazval Mail Inspector. Pod tímto názvem se skrývá plnohodnotný poštovní klient, který na poštovním serveru sleduje vaše schránky, a jakmile v nich objeví nové zprávy, formou animované ikony v systémové liště o tom zobrazí zprávu spolu s dalšími informacemi (odesílatel, příjemce, předmět, datum, velikost). Pravděpodobný spam přitom označí pro vymazání. Přečtené zprávy nebo spam můžete mazat přímo na serveru, aniž byste je stáhli na svůj počítač. To je důležitá vlastnost, kterou Mail Inspector významně přispívá ke zvýšení ochrany počítače před škodlivým softwarem. Na serveru můžete také psát i nové zprávy nebo odpovídat na přijatou poštu.

Mail Inspector je pokročilým poštovním klientem, který je schopen přijímat a odesílat poštu z/na více e-mailových účtů současně. Nabízí uživatelsky konfigurovatelné sloupce (výběr, zobrazení, pořadí…) včetně sestupného i vzestupného řazení zpráv podle vybraného sloupce. Cizí mu není ani možnost řazení podle více sloupců. Také seskupování zpráv podle určitého sloupce je v Mail Inspectoru možné. V prohlížecím okně může být zobrazení zpráv filtrováno podle aktuální potřeby uživatele.

Má vypracovaný pokročilý systém oznamovacích okének pro došlou poštu. Při ohlašování nové došlé pošty tato okénka zobrazí upozornění, že přišla zpráva např. od určité osoby, s určitým předmětem apod. Podmínky pro detekci určitých zpráv můžete definovat ve speciálním dialogovém okně. Mohou jimi být e-mailová adresa, jméno odesilatele, obsah předmětu či hlavičky i název e-mailového účtu. Definovány mohou být buď celé výrazy, nebo jen jejich části.

Mezi vlastnosti, kterými disponují vyspělé poštovní programy, můžeme počítat Smart Word Filtering, což je inteligentní filtrace spamu. To je velice silná zbraň Mail Inspectoru, jež v došlé poště detekuje spam podle frekvence výskytu určitých slov. Princip funkce spočívá v tom, že uživatel sestaví seznam slov, která se ve spamech vyskytují, a Mail Inspector se tato slova "naučí". Pro každý příchozí e-mail pak vypočítá tzv. spamové skóre a pokud bude toto skóre vysoké (bude obsahovat více "spamových" slov), označí takový mail jako spam. Uživatel k tomu označí svoje zprávy k vymazání (včetně Mail Inspectorem neodhaleného spamu) a použitím funkce Process mail všechny označené zprávy hromadně vymaže.

MI2

Nová verze programu podporuje internetové standardy POP3, IMAP4, SMTP, SSL a další. Také vícejazyčná podpora uživatelského prostředí potěší, na výběr jsou však pouze hlavní světové jazyky, čeština tedy chybí.

Na internetové stránce programu jsou k dispozici dvě verze programu: freewarová, která pracuje pouze s jedním e-mailovým účtem, a placená verze (19 €), v níž toto omezení neexistuje. To je také jediný rozdíl mezi placenou a bezplatnou verzí programu.

Domovská stránka: http://www.idev.ch/content/view/75/53
Cena: zdarma (freeware)
Hodnocení: 80 %
Klady: Čtení a mazání zpráv přímo na poštovním serveru
Zápory: Absence některých rozšiřujících funkcí, které jsou dnes již standardem

 

 


 

PhotoComment 1.0 – popisky a poznámky k fotkám

PC1

CS24

 

Dnes jsou již prakticky všechny digitální fotoaparáty, které trh nabízí, vybaveny funkcí zv. EXIF. To je funkce, která do hlavičky každého snímku uloží specifické informace, např. typ fotoaparátu, kterým byl snímek pořízen, datum pořízení snímku a údaj o expozici (hodnoty času a clony). Většina prohlížečů fotografií je pak schopna tyto informace zobrazit.

Slabinou funkce EXIF je nemožnost přidat ke snímkům poznámky či popisky. To je nepříjemné především při publikování fotek na internetu. Když publikujete vaše fotky on-line, určitě byste chtěli tyto popisky zobrazovat spolu s obrázky. A zde přichází na pomoc nástroj PhotoComment švédské firmy Blue Nine, pomocí něhož snadným způsobem tyto poznámky či popisky ke snímkům přidáte. Když si program nainstalujete, obdrží kontextové menu Průzkumníka Windows novou položku Edit EXIF Comment. Pomocí tohoto příkazu pak libovolné fotce přiřadíte popisku, příp. svoji poznámku.

Přidávat popisky k fotkám pomocí této utility má význam především pro publikování vašich fotografií na internetu. Z toho důvodu doporučují autoři programu ještě nainstalovat freewarový Coppermine Photo Album a zároveň odpovídající plugin PhotoCommentu. Coppermine pak zobrazí poznámky, jež jste fotkám přidali pomocí utility PhotoComment. Podmínkou zprovoznění internetového fotoalba Coppermine je, aby váš internetový hosting podporoval skripty PHP a databázi MySQL. Důvody, pro něž byl Coppermine vybrán ke spolupráci s PhotoCommentem, jsou ty, že je použitelný pro drtivou většinu internetových hostingů (PHP safe mód, databáze MySQL) a má velmi dobře navrženu architekturu pro snadnou tvorbu pluginů, což zjednodušuje jeho modifikace. Verze Pro nabízí další funkce a schopnosti, např. FTP klienta, prohlížeč, zipovací funkci, album, Správce hesel a nástroj ZG Tool pro rozdělení velkých souborů na menší části. PhotoComment pracuje v prostředí Windows 2000 a XP.

Domovská stránka: http://www.bluenine.se/products/photocomment
Cena: freeware (zdarma)
Hodnocení: 65 %
Klady: Možnost přidat k fotkám popisky, příp. poznámky
Zápory: Žádné nezjištěny