Hlavní navigace

Download Centrum 25. týden

19. 7. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

PC Tools File Recover 7.0.0.49 – obnova smazaných souborů

 

 

 

FR1

Čas od času se přihodí, že byste potřebovali použít soubor, který jste již vymazali. Pokud se takový soubor nachází v koši (Recycle Bin), není jeho obnova problémem. Jakmile je však z koše odstraněn, nemůže být operačním systémem standardně "resuscitován". K záchraně takto vymazaných souborů byla proto vyvinuta řada specializovaných utilit se schopností tyto soubory obnovit. Jedním z nich je File Recover irské firmy PC TOOLS, známé vývojem úspěšných programů zajišťující bezpečnost a ochranu počítače před škodlivým softwarem.

 

File Recover je schopen obnovit dokumenty a ostatní soubory, jež byly buď odstraněny z koše, smazány bez použití koše (např. za současného stisku kláves Del+Shift, nebo aplikacemi, které koš nepoužívají), příkazem z příkazové řádky DOS apod. Soubory zůstávají na disku neporušené do doby, dokud nejsou přepsány jinými soubory. Jestliže již byly soubory částečně přepsány, pokusí se aplikace zbývající obsah zrekonstruovat jak jen to je možné.

 

File Recover obnovuje soubory z pevných disků i z přenosných médií, kterými mohou být diskety, CD, DVD, USB Flash disky atd. Na výběr jsou tři metody skenování: rychlá (skenuje systém souborů), hloubková (do skenování zahrne i nealokované clustery) a fyzická (analyzuje celý fyzický disk). Při své obnovovací činnosti využívá nedestruktivní, tzv. read only přístup k obnoveným souborům, tzn., že je nepřepisuje ani nemění jejich obsah. Použitím tzv. dávkové obnovy je schopen obnovit soubory různého typu v jediné akci.

FR2

Silnou vlastností produktu je schopnost pracovat s chybnými diskovými sektory, což je oblast, kde jiné programy mnohdy zcela propadnou. Podporuje standardní pevné disky IDE, ATA a SCSI včetně disků větších než 8 GB, dále souborové systémy FAT16, FAT32 a NTFS formátované operačním systémem Windows. Ve zkušební verzi si můžete vyzkoušet sken smazaných souborů, jejich obnova je však vyhrazena pouze plné, placené verzi. File Recover pracuje v operačním systému Windows verzí 2000, XP a Vista.

 

Domovská stránka: http://www.pctools.com
Cena: shareware 29,95 $
Hodnocení: 80 %
Klady: Bohatá filtrace zobrazených výsledků skenování
Zápory: Poměrně dlouhá doba skenování

 

 

 


 

iTV 1.5.505 – televizní program v počítači

 

 

ITV2

Chcete-li mít televizní program ve vašem počítači, navíc s funkcí upozorňování na určité pořady, nainstalujte si program iTV. Tento šikovný prográmek je nabízen ve dvou variantách: bezplatná verze, která přináší týdenní program pro osm televizních stanic ČT1, ČT2, ČT4, ČT24, Óčko, Z1, Barrandov a Prima COOL, a verze placená, kterou získáte přístup k dalším více jak 80 kanálům s programem na 14 dní dopředu, a to vše za poplatek 200 Kč na dva roky. Registrovaná verze umožňuje navíc prohlížení programu za uplynulý měsíc, samozřejmě, pokud byl v té době program iTV spuštěn. Program v neregistrované verzi je však plně funkční a všechny jeho funkce si lze vyzkoušet. Jedinou podmínkou, aby iTV plnohodnotně pracoval, je připojení k internetu.

 

iTV získává data z volně dostupných internetových serverů, převážně ze stránek samotných televizních stanic. Po své instalaci přibude do systémové lišty ikona programu, kterou získáte přístup prakticky ke všem funkcím a k nastavení parametrů (pravým tlačítkem myši). Kliknete-li na tuto ikonu levým tlačítkem, získáte okamžitý přehled aktuálně běžících pořadů doplněný grafickým vyjádřením (sloupcovým grafem) uplynulé a zbývající doby jejich trvání.

 

Hlavní okno programu přináší podrobný přehled pořadů televizních stanic s podrobnými popisy a obrázky u většiny pořadů (jejich velikost můžete měnit). Přehled lze přepínat pomocí záložek ve dvou režimech: podle dnů (záložky ponesou datumy) nebo podle stanic (záložky ponesou názvy stanic). Upozornění lze však nastavit pouze v režimu stanic.

 

Přehled lze také filtrovat, a sice podle sedmi časových období: vše (po celých 24 hod. od 5. hod. do 5. hod.), jen dopolední pořady, jen odpolední pořady, jen pořady běžící po 16. hodině, po 20. hodině a po půlnoci, a aktuálně běžící pořady. Názvy pořadů, které jsou delší jak 80 min. (filmy), seriálů, pořadů vysílaných v hlavním vysílacím čase (20:00 až 22:00) a pořadů označených k upozornění jsou v přehledu barevně odlišeny, každý jinou barvou. Pro usnadnění nalezení určitého pořadu je k dispozici vyhledávací políčko.

 

V iTV si také můžete libovolné pořady označit pro upozornění: jakmile nadejde jejich čas, program vás na ně upozorní dokonce dvakrát: poprvé s pětiminutovým předstihem jako „bublinu“ na systémové liště, podruhé zobrazením speciálního okénka ve „správný“ čas. Zobrazení tohoto okénka je pro zvýšení připomínacího efektu doprovázeno zvukovým signálem; výchozí zvuk můžete nahradit vlastním zvukem (zvukovým souborem).

 

iTV program dovoluje také přímé spuštění některých streamovaných televizních kanálů (ČT24, Óčko, TA3, Meteo TV, Noe TV, Music Box TV, iDnes.cz, Public TV) a rádií (ČR 1, Frekvence 1, Evropa 2, Country Radio, Dance Radio, Olympic, Jih, Relax, Impuls, Beat, Egrensis). K přehrávání bude použit přehrávač, který máte v počítači definován jako výchozí. Vybrat však můžete jakýkoli jiný přehrávač.

 

ITV1

Ovládání programu je velmi snadné, lze použít jak myš (využívána jsou všechna tři tlačítka), tak klávesnici (klávesové zkratky). Televizní program si také můžete vytisknout.

 

Pro svou činnost potřebuje iTV minimální systémové prostředky. Je vybaven automatickou aktualizací programu, která po každém jeho spuštění zjišťuje existenci nové verze. Je-li zjištěna, proběhne její automatická instalace. Jelikož se jedná o program českého autora, je jazykem prostředí čeština (a to výhradně). iTV pracuje v operačním systému Windows verzí 2000, XP a Vista.

 

CS24

 

Domovská stránka: http://www.kuma.cz
Cena: shareware 200 Kč
Hodnocení: 85 %
Klady: Možnost připomenutí pořadů, filtrace zobrazení
Zápory: Žádné významné