Hlavní navigace

Download Centrum 26. týden

28. 7. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

7-Zip 4.6.5 – archivátor a správce souborů v jednom

 

7ZIP1

 

Archivačních programů již byla vytvořena docela slušná řádka; nejznámějším je zřejmě WinZip americké firmy WinZip Computing, který se v kategorii archivátorů stal již legendou. Volně distribuovatelný archivační program s krátkým názvem 7-Zip používá vlastní komprimační formát 7z, kterým předčí běžné archivátory včetně WinZipu. Při komprimaci do formátu ZIP je efektivnější o 2 až 8 %, při použití formátu 7z dokonce o 30 až 70 %!

 

7-Zip vytváří archívy plně kompatibilní s ostatními komprimačními utilitami. Přitom je schopen pracovat s celkem 23 komprimačními formáty: 7z, Z, ZIP, GZIP, BZIP2, TAR, ARJ, CAB, CHM, CPIO, DEB, DMG, HFS, ISO, LZH, LZMA, MSI, NSIS, RAR, RPM, UDF, WIM a XAR. Všechny jmenované formáty dokáže dekomprimovat, komprimuje však pouze do ZIP, GZIP, BZIP2, TAR a samozřejmě do 7z. Ve formátu 7z lze vytvářet samorozbalovací archívy. Ke komprimaci používá kompresní algoritmus LZMA, nabízí však také algoritmy PPMD, bzip2, Deflate a Store. Umožňuje použít šifrování Rijndael-256 (AES). Velikost slovníku může být až 256 MB, vyžaduje však 4 GB paměti. Ve formě p7zip je dostupný také na unixových systémech (Linux a Mac OS X) a v DOSu.

 

Kromě komprese nabízí 7-Zip také jednoduchého, ale kvalitního správce souborů, který je pro lepší ovládání (podpora metody Drag and Drop) vhodné rozdělit do dvou panelů. Ve správci jsou podporovány obligátní klávesové zkratky pro provádění základních operací (F5, F8, F9).

7-ZIP2

Spousty pochvalných recenzí na internetu dokazují výborné vlastnosti tohoto programu. 7-Zip byl testován na různých typech souborů, kde dosahoval nejméně o 10% lepších výsledků, než konkurenční programy, především nesrovnatelně vyšším kompresním poměrem. Obsahuje celou řadu podpůrných funkcí a nástrojů. Vzhled programu působí velmi jednoduše, avšak ovládání je snadné a rychlé, příjemná je možnost ovládaní z příkazového řádku. Na výběr je řada jazyků včetně češtiny!


Domovská stránka: http://www.7-zip.org
Cena: freeware
Hodnocení: 80 %
Klady: Vysoký stupeň komprese, zabudovaný souborový manažer
Zápory: Nemožnost pracovat s archívy rozdělenými do více souborů

 

 



Super DVD Creator 9.8.5 - vytvoření DVD z videosouborů

SDVDC1

 

Super DVD Creator, který je vlajkovou lodí firmy MasterSoft Inc., slouží k vytvoření uceleného videa z jednotlivých souborů. Ty mohou mít formát AVI, RM, WMV, ASF, OGG, 3GP, DivX, Xvid, RM/RMVB, QT(MOV), MP4, MPEG1 a MPEG2. Soubory AVI, DivX, Xvid, RM, RMVB, WVM, ASF, MOV, MP4 a MPEG zkonvertuje do formátu MPEG2, soubory AVI, DivX, Xvid, WMV, RM, RMVB a QT zkonvertuje do formátu Video DVD a vypálí na disk, hotové video lze přehrát ve všech běžných DVD přehrávačích.

 

Program obsahuje 132 vlastních video kodeků a 52 audio kodeků, podporuje všechna běžná hardwarová rozhraní (IDE, SCSI, USB, 1394, SATA). Doporučená disková média k vypálení mohou být DVD R +/-, DVD RW +/-, DVD R+ DL, DVD RW +/- DL, vypálit video se vám však úspěšně podaří i na disky ostatních typů. Podporuje oba TV formáty, jak 16:9 Widescreen tak 4:3 Standard. Video výstup může být ve formátu NTSC i PAL.

 

Super DVD Creator je program vhodný pro vytvoření DVD z domácího videa nebo videa staženého z internetu, ale i k přenesení záběrů ze starých kazet VHS. Přitom dovolí použít různé uživatelské úpravy, např. vytvořit navigační menu. Program nabízí automatické vytvoření kapitol, ale menu si můžete snadno vytvořit sami, včetně hudební kulisy. Stejně snadné je k filmu přidat titulky: ty vytvoříte v souboru SRT a soubor přidáte k videu. Na dálkovém ovládání přehrávače DVD pak můžete zobrazování titulků zapínat a vypínat. Jednotlivé záběry (klipy) můžete stříhat i slučovat.

 

Program nabízí řadu voleb s detailním nastavením v každé volbě, spoustu ovládacích prvků pro video i zvuk, které umožňují nastavit nejvyšší kvalitu obrazu a poslechu. Kombinace rychlosti a kvality je u tohoto programu na prvním místě jeho hodnocení. Unikátní vlastností programu je Super Encode Engine, využívající technologii MMX-SSE & 3DNow!. Ta zaručuje nejvyšší rychlost konverze, kterou lze např. docílit vytvoření 4.2 GB dévédéčka za 60 minut. Má velmi intuitivní rozhraní a snadné ovládání: všechno je hotové několika kliknutími myši. Na výběr je několik jazyků prostředí, v nabídce jsou, bohužel, jen jazyky světové, čeština tedy chybí. Super DVD Creator je dodáván jako přiložený software ke kamerám zn. JVC a SONY.

SDVDC2

Že je Super DVD Creator kvalitní a oblíbený program, svědčí již 8 milionů stažení. Pracuje v prostředí Microsoft Windows verzí 98, NT, 2000, XP a Vista.

 

CS24

 

Domovská stránka: http://www.alldj.com
Cena: shareware 29,90 $
Hodnocení: 85 %
Klady: Vysoká rychlost konverze, zachování vysoké kvality obrazu
Zápory: Pro danou oblast použití nevýznamné