Hlavní navigace

Download Centrum 28. týden

10. 8. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

Glary Utilities Pro 2.15.0.728 - komplexní čistič disku


GU1Glary Utilities je nástroj pro komplexní systémovou údržbu počítače. Utilit tohoto typu existuje celá řada, Glary Utilities vyvinutý společností Glarysoft Ltd., známou svým zaměřením na vývoj multimediálních, systémových a síťových aplikací, však patří k těm zdařilejším. Dokáže odstranit staré, nepoužívané soubory, opraví chyby v systémovém registru, odhalí duplicitní soubory, optimalizuje operační paměť, najde a opraví nebo odstraní chybné klávesové zkratky, zahladí stopy po brouzdání internetem, umí spravovat spuštěné služby a procesy, rozdělí velké soubory na menší části, poradí si se spywarem, adwarem a dalším škodlivým softwarem. Pracuje také jako spolehlivý odinstalátor aplikací i jako správce doplňků internetových prohlížečů.

Ovládání programu už snad ani nemůže být snadnější a je přizpůsobeno i začínajícím uživatelům. Všechny dostupné funkce programu jsou soustředěny v hlavním okně a přehledně rozděleny do tří sekcí, mezi nimiž lze přepínat pomocí záložek.

První ze sekcí nese název Stav a slouží k získání informací týkající se licencí a aktualizací, nastavit si zde však můžeme automatickou údržbu systému.

Druhá sekce, která bude zřejmě nejčastěji používána, se nazývá 1-kliková údržba. Obsahuje šest zatrhávacích voleb odpovídající šesti oblastem optimalizace systému (Čištění registru, Oprava zástupců, Správa spouštění, Čištění dočasných souborů, Čištění soukromí, Odstranění spyware). Opatrně je však třeba nakládat s volbou Čištění soukromí, při jejíž aktivací hrozí ztráta žádoucích cookies a příp. uložených hesel či předvyplněných internetových formulářů. Výsledkem skenování bude výpis s červeně zvýrazněnými problémy, které je Glary Utilities schopen opravit. U každého "červeného" problému si můžete prohlédnout detaily. Hláškami „Problém nenalezen“ vyvedené zeleným písmem budou vyznačeny sekce, u nichž nebyla odhalená žádná chyba. Následujícím krokem „Opravit chyby“ budou chyby opraveny a systém optimalizován.

Poslední třetí záložka Moduly obsahuje všechny kategorizované funkce programu. Záložka sama se skládá z pěti sekcí (Údržba a opravy, Vyladění a zlepšení, Soukromí a ochrana, Soubory a složky, Systémové nástroje), každá sekce obsahuje čtyři volby (sekce Systémové nástroje jen tři), pomocí nichž vyberete soubory či definujete detaily optimalizace. Sekce Moduly je však určena již pokročilejším uživatelům, kteří problematice optimalizace a údržby systému rozumí.

Tři hlavní, základní sekce doplňuje nabídka Rady, v níž je ukryta důležitá funkce Centrum obnovy, která vytváří zálohy, a pro případ, že jsme nějakým chybným krokem poškodili systém, umožní jeho obnovu.

GU2

Glary Utilities disponuje 23 jazykovými verzemi, mezi kterými nechybí čeština. Jazyk bývá nastaven automaticky již při instalaci programu. Svým jednoduchým, přehledným uživatelským prostředím, s ovládáním vyžadující jedno až dvě kliknutí, by neměl být tento program mezi diagnostickými a systémovými nástroji opomenut, a stojí za to ho alespoň vyzkoušet.

Pracuje v prostředí Windows verzí 2000, XP and Vista.

Domovská stránka: http://www.glaryutilities.com
Cena: shareware 39,95 $
Hodnocení: 80 %
Klady: Spolehlivost, velký rozsah funkcí, snadné ovládání
Zápory: Žádné významné

 


 

CS24

HardCopy Pro 3.0.11 - snímač obrazovky


HC1Nástrojů pro snímání obrazovky byla rovněž vytvořena hezká řádka. S jedním z nich vás dnes stručně seznámíme. Jmenuje se HardCopy Pro a pochází z firmy DeskSoft.

Jako všechny snímače obrazovky může i HardCopy sejmout celou obrazovku nebo její výřez a sejmout aktivní či libovolné okno na obrazovce. Do snímání může být zahrnut kurzor myši. Podobně jako vyspělejší snímače umožňuje HardCopy cyklické snímání v uživatelem určených časových intervalech, přičemž jednotlivé snímky mohou být postupně ukládány do určené složky. Automaticky ukládané obrázky mohou mít formát buď JPG, pak jim může být ještě nastavena obrazová kvalita, nebo formát TIF, který může mít formát Group 4 vhodný pro černobílé posílání faxem. Pro snímání a spouštění programu lze definovat vlastní klávesové zkratky.

Sejmutým objektům mohou být změněny některé jejich vlastnosti: můžete změnit velikost i barevný tón od černobílé až po tzv. True color, můžete je ručně nebo automaticky oříznout. Mohou být zkopírovány do systémové schránky a odtud je vložit do libovolné aplikace, ve formátu BMP poslány jako grafický soubor do složky Dokumenty, jako zástupce na plochu, jako příloha e-mailové zprávy, jako obrázek do textového editoru MS Word nebo externího grafického editoru k pokročilé editaci, mohou být zkomprimovány do formátu ZIP a samozřejmě vytištěny na tiskárně, s možností nastavení okrajů, velikosti a umístění objektu na stránce.

HC2

Snímač obrazovky HardCopy Pro vyniká jednoduchým a intuitivním prostředím s jednoduchým ovládáním. To je řešeno osvědčeným systémem záložek, které celé ovládání zpřehlední a usnadní.

HardCopy Pro pracuje v operačním systému Windows verzí 2000, XP a Vista 32 a 64. Pro operační systémy starších verzí (95, 98, ME a NT4) je na webové stránce programu k dispozici instalační soubor verze 2.8.3.

Domovská stránka: http://www.desksoft.com
Cena: shareware 39,95 $
Hodnocení: 75 %
Klady: Intuitivní prostředí, jednoduché ovládání
Zápory: Žádné významné