Hlavní navigace

Download Centrum 32. týden

9. 9. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

MyINFOSAFE  2.0 – organizace a bezpečné uložení vašich dat na PC


MIS1Novozélandská softwarová společnost Personal Information Management Ltd. vyvinula program myINFOSAFE, do něhož si můžete zaznamenávat osobní data a ostatní informace a uložit je na svém počítači tak, aby k nim nikdo jiný neměl přístup. V jediné aplikaci spojuje myINFOSAFE mnoho jiných programů, čímž odpadá nutnost instalovat a spouštět spoustu samostaných aplikací. myINFOSAFE poskytuje jednoduchý způsob k zaznamenání toho, co je pro vás důležité, v chronologickém pořadí. Může obsahovat záznamy všech událostí od vašeho narození až k současnosti. MyINFOSAFE tak ponese historii celého vašeho života.

MyInfoSafe je opravdu promyšlenou aplikací postihující v sobě snad celou sféru lidského života: zaznamenávat si sem můžete kromě osobních údajů (jméno, datum narození, místo narození, pohlaví, bydliště, telefonní spojení, výška, váha, barva očí a vlasů, konfekční velikost a spousta dalších) také vše z oblasti vašeho zaměstnání, vzdělání, investic, pojištění, bankovnictví, majetku, vybavení bytu a zdraví, slouží také k evidenci CD a DVD, plánování akcí atd. Program je velmi přehledně uspořádán do jednotlivých kategorií (jejich seznam tvoří levé „navigační“ okno), obsah každé kategorie se pak zobrazí ve velkém prohlížecím okně vpravo. Všechny kategorie mají v prohlížecím okně přednastaveny hlavičky sloupců, u většiny kategorií si lze hlavičku uživatelsky přizpůsobit dle své potřeby (výběr sloupců, pořadí). Detaily mohou být zobrazeny buď jako tabulka nebo jako karty. Všechny položky jsou editovatelné přímo ve formulářích, číselné položky (obvykle u kategoriií finančních) jsou automaticky počítány programem (sečítány, odečítány), což je velmi praktické.

Pro záznam informací nabízí program pět hlavních kategorií (My Informations, My Life, My Finances, My Asset
Repository a My Health) rozšířené o řadu podkategorií.

V kategoriii My Informations (Osobní údaje) si můžete uložit vaše osobní data, důležité elektronické dokumenty, adresy, kontakty, členství v různých organizacích a spolcích, údaje o vašich zaměstnáních, dosažených vzdělání,
odborných kvalifikacích, údaje zákaznických karet, přístupová jména a hesla atd.

Kategorie My Life (Biografie). Navzdory svému názvu slouží tato kategorie jako diář k zaznamenávání událostí, které vás čekají, a které musíte splnit. Na události můžete být předem upozorněni.

Kategorie My Finances (Finance) je dosti obšírná a zahrnuje přehled příjmů a výdajů domácnosti, kalkulačku čistého jmění, detaily o bankovních účtech, půjčkách a pronájmech, platebních kartách, pojištění majetku, penzijního připojištění, investic, podílech, podnikatelských záměrech atd.

Kategorie My Asset Repository (Evidence majetku) obsahuje podkategorie pro záznam údajů o bydlení, přístrojovém vybavení bytu, vlastních autech, špercích, uměleckých sbírkách, kolekci CD a DVD, nábytku a dalších. Můžete si zapsat všechno co jste koupili, kolik jste za to zaplatili, připsat současnou hodnotu věcí, vložit můžete fotky předmětů.

Poslední verze programu byla rozšířená o kategorii My Health (Zdraví). Ta poskytuje výpis informací týkající se
vašeho zdravotního stavu, kontakty na lékařskou pohotovostní službu, zdravotní historii vašich rodičů, záznamy o
očkování, o alergii, celkovém zdravotním stavu, proběhlých operacích a výsledcích testů. Jestliže máte k dispozici skener, můžete si pořídit kopie chorobopisů, výsledků testů apod. Uložit si můžete zdravotní informace o všech členech vaší rodiny. Záznamy si můžete vytisknout a přinést sebou do ordinace nebo je poslat e-mailem svému lékaři či zdravotní pojišťovně.

Všechna data, která do MyINFOSAFE vložíte, jsou automaticky zašifrovaná a chráněná proti odhalení jinými
aplikacemi. Díky speciálnímu formátu mohou být uložené informace zobrazeny pouze v MyINFOSAFE, a to ještě po přihlášení do aplikace uživatelským jménem a heslem. MyINFOSAFE chrání vaše data bezpečným 192 bitovým šifrováním.

MIS2

Z bohatého nastavení programu uvedeme např. výběr skinů a používaného fontu a možnost definování umístění dat a záložních souborů. Zkopírováním (zazálohováním) na flash disk získáte jistotu, že se vaše data neztratí v případě poruchy počítače, navíc k těmto datům získáte přístup kdekoli mimo váš domov.

myINFOSAFE pracuje v operačním systému Windows verzí XP a Vista.

Domovská stránka: http://www.myinfosafe.co.nz
Hodnocení: 85 %
Cena: 24,95 $
Klady: Poskytuje místo na PC pro uložení důležitých informací, kde je můžete v případě potřeby rychle najít
Zápory: Absence jazykových prostředí

 

 


 

Pandora Recovery 2.1.1 – obnova smazaných souborů


PR1Časté bývají případy, kdy omylem smažeme důležité soubory, zformátujeme pevný disk a některé soubory na něm „zapomeneme“, nebo je ztratíme chybou operačního systému, poruchou disku apod. Když je však soubor normálně vymazán, není jeho obsah fyzicky odstraněn z disku, jen pro systém se stane „neviditelným“; informace o něm zůstanou v tzv. Alokační tabulce souborů (FAT). Pomocí obnovovacího softwaru je možné tyto soubory učinit pro systém znovu viditelnými. Jedním z takovýchto programů je Pandora Recovery americké společnosti Pandora Corporation.

Pandora Recovery je silný nástroj, který uživateli poskytne efektivní způsob, jak se pokusit o znovuzískání vymazaných souborů. Neznamená to však jen pouhé vrácení souborů z Koše, to ostatně umí sám systém. Síla Pandora Recovery tkví ve schopnosti obnovit i soubory z Koše již odstraněné, soubory vymazané z příkazové řádky DOS, ze zformátovaných disků a z disků s poškozenou nebo dokonce chybějící alokační tabulkou. Je schopný prohlížet jednotlivé clustery disku, a může procházet nejen pevné disky, ale i flash disky a paměťové karty. Přitom dokáže obnovit soubory skryté, šifrované i komprimované, archivy i streamovaná data (ADS). Umožní najít a obnovit soubory bez ohledu na používaný souborový systém na počítači (FAT16, FAT32, NTFS, NTFS5 a NTFS/EFS) a na jejich typ: obnovit tak může dokumenty, obrázky, zvuky i filmy. Poslední verze programu dokáže obnovit i soubory PSD aplikace Adobe PhotoShop a PST aplikace MS Outlook.

Program nabízí tři metody detekce smazaných souborů, které zvolíte podle aktuální situace: Browse – výběr disku a složky (program bude hledat smazané soubory pouze ve zvoleném umístění), Search – definováním fliltru (celý nebo částečný název souboru, velikost souboru, datum vytvoření nebo posledního přístupu) budou skenovány jen soubory, které vyhověly zadaným podmínkám, a konečně Deep pro výběr podle typu souboru. Tato poslední metoda je vhodná pro obnovu souborů z disků s poškozenou FAT tabulkou, z formátovaných disků, z přenosných médií (flash disky, CD, DVD, paměťové karty) a u souborů, u kterých si nejste jisti s jejich umístěním. Doba, kterou potřebují metody Browse a Search, je oproti metodě Deep výrazně názká: zatímco první dvě potřebují jen pár sekund, Deep potřebuje i několik hodin.

Po ukončení skenování vytvoří Pandora Recovery seznam všech smazaných souborů a složek na vybraném disku, uspořádaný do stromové struktury. Důležitou informací, které se zobrazují u jednotlivých souborů, je odhad úspěšnosti obnovy souborů vyjádřený procentuální hodnotou. Seznam můžete prohlížet a vyhledat a označit v něm konkrétní soubor či soubory, které potřebujete obnovit. Vybrané soubory k obnově mohou být uloženy na jiný pevný disk, síťový disk nebo na flash disk. Obnoveny mohou být i na stejný disk, na kterém pobývaly původně.

PR2

Pomocí zabudovaného Quick Vieweru lze prohlížet smazané grafické a textové soubory ještě před spuštěním procesu obnovy. Tato vlastnost je důležitá pro situace, kdy obnovujete soubory na stejný disk. Grafické soubory mohou mít formát BMP, GIF, JPG, PNG, ICO, TIF, TGA, PCX, WBMP, WMF, JP2, J2K, JBG, JPC, PGX, PNM, RAS a CUR, textové soubory formát TXT, LOG, INI, BAT, RTF, XML a CSS.

Pandora Recovery pracuje v operačním systému Windows verzí 2000, XP, 2003 a Vista.

Domovská stránka: http://www.pandorarecovery.com
Hodnocení: 80 %
Cena: 24,95 $
Klady: Široká škála typů obnovitelných souborů, použitelnost ve všech souborových systémech
Zápory: Velmi dlouhá doba skenovací metody Deep

Byl pro vás článek přínosný?