Hlavní navigace

Download Centrum 35. týden

1. 10. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

Librarian Pro 1.4.5 – katalogizer knih, časopisů, CD, DVD, videoher apod.


LP1Jedním z řady kvalitně zpracovaných katalogizérů pro domácí použití, který vám dnes nabízíme k vyzkoušení, je program Librarian kanadské firmy Koingo Software. Najde uplatnění především u uživatelů, kteří si chtějí konečně udělat pořádek a získat úplný přehled o všech svých knihách, časopisech, hudebních i mluvených audiokazetách a CD, videokazetách a filmových DVD, nainstalovaném softwaru na počítači, videohrách atd.

Pomocí Librarianu můžete celou svou sbírku roztřídit do libovolného počtu databází. Každá databáze obsahuje šest základních kolekcí (knihy, filmy, hudba, hry, software, elektronika), nové kolekce můžete přidávat, nepotřebné odstraňovat.

Pro každou položku (knihu, předmět, CD, DVD apod.) můžete zapsat spoustu údajů. K tomu účelu je k dispozici formulář s více než šedesáti políčky. Avšak takhle rozsáhlý formulář by byl nepřehledný, z toho důvodu je rozdělen do pěti sekcí (Overview, Details, Reviews, Ownership, Additional), mezi kterými se lze přepínat pomocí oušek. Řada políček má pro vyplnění připraveny rozbalovací seznamy standardních údajů, vy však můžete zapsat libovolný popis podle vaší potřeby. Každé položce můžete přiřadit fotku předmětu, obalu knihy, CD, DVD apod., pomocí pětihvězdičkového systému přidat vlastní hodnocení. Důležitý pro přehled o předmětu je údaj o jeho přesném umístění.

Položky v okně se dají zobrazit buď jako řádkový seznam, který obsahuje všechny podrobnosti, nebo jako galerie ikon (fotek předmětů). Hlavičky sloupců jsou volitelné, vybírat můžete ze 140 položek nabídky rozdělených do sedmi kategorií. Detailní údaje každé položky lze prohlížet buď v okně položek (v režimu seznamu) nebo v samostatném prohlížecím okně, jež je umístěno pod oknem položek.

V rozsáhlém seznamu bývá mnohdy obtížné najít určitou položku, v Librarianu ji však vyhledáte velmi snadno: ve vyhledávacím políčku začněte psát údaj, který si pamatujete, a program bude seznam v okně položek postupně filtrovat na položky, v jejichž údajích se zapisovaný textový řetězec vyskytuje.

Důležitou vlastností programu pro uživatele, kteří předměty své sbírky půjčují svým známým, přátelům apod., a chtějí mít o zapůjčených předmětech rovněž přehled, je evidence výpůjček. Každou osobu, které kdy nějaký předmět půjčíte, přidáte do seznamu vypůjčovatelů a v editaci položky příslušného předmětu tuto osobu v rozbalovacím seznamu vyberete a doplníte datem vypůjčení.

Další, neméně důležitou vlastností programu je detekce duplicitních položek. Při obsáhlém seznamu předmětů se vám může lehce stát, že některý předmět zaevidujete dvakrát (i vícekrát). Librarian vám pomocí příkazu Show Duplicates (Zobrazit duplicity) pomůže tato nedopatření odhalit.

Librarian má v sobě implementovány příkazy pro přímé napojení na internetové databáze Amazon, DVDpedia, Bookpedia, Gamepedia a iTunes, ze kterých lze snadno získat potřebné údaje pro položky Librarianu. Podle titulu, autora, interpreta nebo klíčového slova vyhledáte v databázi určitou knihu apod. a údaje se automaticky vyplní do příslušných políček formuláře Librarianu včetně obrázku produktu a v případě databáze Amazon i včetně pětihvězdičkového hodnocení.

LP2

Databáze Librarianu jsou plně kompatibilní s operačními systémy Windows a Mac OS X. Sám program má vzhled připomínající rozhraní programů MacIntosh, převzaté má z něj i ovládání. Z adresáře Macu je také možné importovat vybraná jména pro seznam vypůjčovatelů.

Domovská stránka: http://www.koingosw.com
Hodnocení: 70 %
Cena: shareware 29,95 $
Klady: Přehledné uspořádání programu s velmi jednoduchým ovládáním
Zápory: Žádné významné




 

Visual Time Manager 1.4 – grafický přehled o využívání vašeho počítače


VTA1Visual Time Manager německé firmy A. & M. Neuber Software GmbH vám řadou grafů a tabulek poskytne velké množství detailně zpracovaných informací o provozu vašeho počítače a také kteréhokoli počítače v síti. Program pouze nainstalujete a od toho okamžiku bude veškeré používání počítače neustále sledovat, analyzovat a zjištěné informace ukládat. Výsledky jeho činnosti si můžete kdykoli zobrazit. Tak se dozvíte, jak jednotliví uživatelé nainstalovaný software používají a hlavně jak efektivně jej využívají. Programu mohou velmi dobře využít např. rodiče ke kontrole používání počítače jejich dětmi (hraní her).


Co všechno Visual Time Manager umí?

Umožňuje sledovat počítač doma nebo ve firemní síti, vkládat tzv. denní komentáře a poznámky.

Sleduje časy spuštění a ukončení jednotlivých aplikací, navštívené internetové stránky (čas, URL, popiska). Sleduje aktivity uživatelů (co dělali na svých počítačích) a stanoví jak a kým je software využíván. Přitom si můžete vybrat konkrétního uživatele a časové období. Zjišťuje, zda uživatel při jejich používání používá myš nebo klávesnici. Zaznamenáním aktivit uživatele během práce s těmito aplikacemi (klikání myší, používání klávesnice) zjistí přesnou dobu jak aktivní činnosti s aplikací, tak přestávek v této činnosti. Přitom plně respektuje soukromí uživatelů, tj. neodhaluje přístupová hesla ke spouštění aplikací či otevírání souborů (program sleduje používání klávesnice pouze obecně, nedetekuje stisky konkrétních kláves) a nezobrazuje obsah dokumentů či e-mailů.

Poskytuje denní přehledy, týdenní statistiky, detailní výpisy činnosti a přestávek, historii a intenzitu použití všech aplikací, přehled nejvíce používaných aplikací, seznam aktuálně spuštěných aplikací, souhrnnou dobu aktivní činnosti uživatelů, žebříček prvních deseti nejčastěji prohlížených internetových stránek.

Nastavit lze typ diagramu, interval sledování, rozsah detailů údajů a jejich řazení ve výpisu. Výpis programů a detailní analýzu zobrazených dnů lze exportovat do souboru, který může mít formát HTML nebo TXT.

VTA2

Pracuje s projekty, nezpomaluje činnost počítače. Byl přeložen do 19 jazyků včetně češtiny. Instalační procedura zjistí používaný systémový jazyk počítače a nainstaluje program v tomto jazyce. Za zmínku stojí pečlivě vypracovaná nápověda a ocenění programu několika internetovými portály.

Systémové požadavky: Microsoft Windows 95, 98, NT, Me, 2000, 2003, XP a Vista.

Domovská stránka: http://www.neuber.com/timeanalyzer
Hodnocení: 70 %
Cena: shareware 39 $
Klady: Přesný a detailní přehled o používání počítače
Zápory: Žádné významné

Byl pro vás článek přínosný?