Hlavní navigace

Download Centrum 36. týden

6. 10. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

ABsee Image Viewer & Editor 3.2 – jednoduchý prohlížeč a editor obrázků


ABIV1ABsee Viewer & Editor čínské provenience je kompaktní, snadno použitelný prohlížeč a editor obrázků. Zajímavostí programu je oddělení obou instancí, neboť editor se spouští v samostatném, nezávislém okně. Toto uspořádání dovoluje mít prohlížeč i editor spuštěný najednou a pracovat s oběma zároveň. ABsee podporuje 50 běžných grafických formátů včetně BMP, JPG, PNG, GIF, TIF, PSD, PCX, ICO, CUR, DWG, rozdělených do 18 skupin.

Prohlížeč. Prohlížet obrázky si v něm můžete ve čtyřech typech zobrazení: jako miniatury – (thumbnails), jako ikony, jako jednoduchý seznam bez podrobných údajů nebo jako seznam s podrobnými údaji o souboru. Zvolíte-li miniatury, máte k dispozici sadu nastavení (velikost, barva rámečků, volitelné zaoblení rohů a stín kolem rámečků, šířka sloupců a výška řádek). ABSee vám umožní si obrázek otevřít i v jiném prohlížeči, který máte nainstalovaný na počítači. Možnosti výběru (označení) souborů jsou standardní (jeden, všechny, zrušení výběru, inverze výběru). O každém obrázku můžete získat podrobné informace v náhledovém okénku vybaveném třemi oušky (Viewer, Image Info a Exif). Náhledové okénko si také můžete umístit tam, kde vám bude vyhovovat lépe, a sice buďto pod okno složek nebo pod okno souborů. Rychlý přístup ke standardním složkám pro výběr obrázků (Plocha, Tento počítač, Dokumenty, Obrázky, Oblíbené) přímo z prohlížeče umožňuje samostatná lišta Goto v okně složek. V prohlížeči můžete provádět běžné operace se soubory (přejmenování, kopírování/přesun do jiné složky, mazání, tisk, kopírování/vyjmutí do systémové schránky, vytvoření nové složky). Vybraný obrázek můžete v prohlížeči otáčet a přímo z prohlížeče jej nastavit jako tapetu obrazovky. K tomu je připojeno pár základních nastavení. Za drobnou nadstavbu prohlížeče bychom mohli považovat funkci Slide. Jde o automatickou projekci všech obrázků v aktuální složce. I tato funkce nabízí nastavení několika parametrů, a sice nastavení délky projekce každého obrázku, druh přechodu (z nabídky sedmi) a dobu jeho trvání, zobrazení informací o souboru při projekci, podbarvení projekce hudbou s možností výběru více skladeb.

Editor. Vybraný obrázek v prohlížeči si můžete k editaci otevřít v ABSee Editoru, který se spouští, jak již bylo řečeno na začátku, v samostatné instanci (v okně). Editor je vybaven základními nástroji pro úpravu obrázků. Sada nástrojů sekce Výběr umožní vybrat oblast obrázku ve tvaru obdélníku, kruhu nebo polygonu, k dispozici je ještě nástroj zv. Kouzelná hůlka. Zvolíte-li nástroj Pan, pak můžete obrázkem pohybovat myší po ploše okna editoru podobně jako byste pohybovali papírem po stole. Pokud by vám nevyhovovala aktuální velikost obrázku v okně, můžete si ji upravit v rozsahu 10 až 500 %. Stejně tak můžete nástrojem Zoom zvětšit (přiblížit) nebo i zmenšit (oddálit) kteroukoli část obrázku. Editační operace též nepřesahují základní výbavu: změna velikosti, rotace, úprava jasu a kontrastu, barevné složky RGB, úprava HSL, zvýšení ostrosti, solarizace, rozmazání, embosování, odstranění červených očí, inverze do negativu a do stupnice šedé. Příjemná pro práci je i funkce Undo a Redo. I v editoru si můžete příkazem Image Properties zobrazit podrobné informace o aktuálním souboru, a příkazem Open otevřít libovolný grafický soubor.

ABIV2

ABsee Viewer & Editor má příjemné pracovní prostředí a hlavně srozumitelné a jednoduché ovládání, vhodné pro úplné začátečníky, kteří si netroufnou na „velké“ grafické editory. Pracuje v prostředí Windows verzí 95, 98, ME, NT, 2000, XP, 2003 a Vista.

Domovská stránka: http://www.zxt2007.com/index_en.html  
Cena: Freeware (zdarma)
Hodnocení: 65 %
Klady: Fyzické oddělení prohlížeče a editoru, které umožňuje pracovat s oběma okny najednou
Zápory: Mírně neostré podání obrázků v prohlížeči (v editoru je ostrost zachovaná)

 

 




 

Xplorer2  1.7.2.6 – pokročilý správce souborů

XPL1„Xplorer2 je souborový manažer, který integrací nejlepších vlastností a funkcí Průzkumníka Windows představuje výkonný balík, se kterým můžete okamžitě pracovat. Má všechny funkce a vlastnosti, které očekáváte od vyspělého správce, a které potřebujete pro správu souborů na počítači. Už nebudete potřebovat další utility pro práci se soubory“. Tak charakterizují program Xplorer2 jeho tvůrci na svých webových stránkách. Jejich hodnocení však není nadsazené, což potvrdíte, když si program nainstalujete a vyzkoušíte.

Prostředí Xploreru je založené na známém dvoupanelovém rozložení: vlevo panel se složkami (tzv. adresářové okno) s uspořádáním složek do stromové struktury, vpravo panel zobrazující obsah aktuálně vybrané složky (tzv. souborové okno). Vzájemnou orientaci obou panelů lze prohodit, stejně jako jejich uspořádání (vedle sebe – pod sebou). Souborové okno lze dále rozšířit o další okno, takže budete mít k dispozici dvě nezávislá souborová okna. V každém z obou oken můžete mít zobrazen obsah libovolné složky a soubory mezi oběma okny můžete přetahovat myší stejně jako ve známém Total Commanderu. Můžete zobrazit další, čtvrté okno, nazývané Mini kontejner, do kterého můžete ukládat názvy souborů různého typu, abyste je měli rychle k dispozici. Podobných kontejnerů si můžete vytvořit libovolný počet. Zobrazit si můžete ještě i páté okno, které slouží k prohlížení obsahu označeného souboru v souborovém okně. Označíte-li soubor grafický, zobrazí se v něm obrázek, bude-li označen soubor textový, okénko zobrazí obsažený text, multimediální soubor (zvukový a video) lze v tomto okně přehrát. Nad panely najdete lištu disků, která umožňuje rychlé zobrazení obsahu konkrétního disku. Program používá systém záložek pro otevírání dalších složek.

Program je vybaven nástroji pro veškeré operace se složkami a se soubory (kopie, přesun, mazání, přejmenování včetně hromadného přejmenování souborů, atd., atd). Při všech operacích dovoluje použít metodu Drag and Drop. Disponuje širokými možnostmi označování souborů, přičemž si můžete nechat zobrazit pouze označené soubory. Soubory můžete prohlížet v několika zobrazovacích režimech včetně miniatur. Ke každému souboru i složce můžete připsat poznámku. Ta se bude zobrazovat v režimu Podrobnosti, pokud zvolíte zobrazení příslušného sloupce (Komentář). Sloupců k zobrazení si můžete vybrat z úctyhodné nabídky 65 položek! Seznam souborů můžete třídit dokonce podle několika sloupců současně.

Z pokročilých funkcí programu lze jmenovat porovnávání a synchronizaci obsahu složky s možností definovat pravidla synchronizace. Synchronizaci lze provádět včetně podsložek (tzv. hloubková synchronizace). Dále je nabízeno pokročilé hledání souborů včetně souborů v archivech a ve složkách vzdáleného serveru (FTP), filtrace zobrazení seznamu souborů, možnost vytvářet šablony pro uživatelské příkazy a dávkové soubory. Velké soubory je možné rozdělit na několik menších částí a v novém umístění je opět spojit. Řadu funkcí lze ovládat z příkazové řádky. Program je schopen detekovat duplicitní soubory a umožňuje jejich odstranění, pracuje s uživatelsky upravitelnou složkou Oblíbené.

Pomocí sady příkazů Vlastní (Customize) si můžete Xplorer přizpůsobit své představě a potřebě. Tak si pro často používané příkazy můžete vytvořit klávesové zkratky, upravit lištové menu a nástrojové lišty včetně vytvoření svých vlastních, upravit sloupce pro zobrazení detailů, vytvořit vlastní uživatelské příkazy a vytvořit a spravovat skupiny složek a skupiny souborů bez ohledu na jejich aktuální umístění. Nezajímavějším z této skupiny příkazů je příkaz Barvy (Color coding), kterým si můžete definovat a nastavit barevné zvýraznění názvů souborů, různé podle typu souboru nebo dokonce podle jeho obsahu (určitého textu v souboru).

Zvláštností Xploreru je zobrazování bublinové nápovědy u políček formulářů všech dialogových oken jako návodu k jejich vyplnění. Nápověda se zobrazí, jakmile kurzorem myši najedete do políčka. Velmi šikovné a opravdu praktické opatření!

Xplorer byl přeložen do18 jazyků včetně češtiny. Raritou programu je schopnost rychlého přepínání jazykového prostředí ze zvoleného jazyka do jazyka anglického a zpět. K programu je připojena velmi rozsáhlá a podrobná nápověda (376 stránek ve formátu PDF).

XPL2

Ačkoli je Xplorer pěkným cvalíkem co do objemu funkcí, je na spotřebu systémových prostředků skutečně nenáročný: pro svůj běh potřebuje pouze 750 kB paměti! Pracuje v operačním systému Windows verzí 95, 98, ME, NT4, 2000, XP, 2003, Vista a 7.

Domovská stránka: http://zabkat.com
Cena: shareware 522.56 Kč
Hodnocení: 85 %
Klady: Spousty šikovných funkcí, možnost otevření více oken, přizpůsobitelnost, české prostředí
Zápory: Žádné významné

Byl pro vás článek přínosný?