Hlavní navigace

Download Centrum - 37. týden

15. 10. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

Graphics Converter Pro 7.98 – konvertor, prohlížeč a editor obrázků

GCP1

 

Stěžejní funkcí programu Graphics Converter je převod formátů grafických souborů z jednoho do jiného. Konvertovat formáty umí, pravda, řada jiných utilit, Graphics Converter však všechny předčí obrovským potenciálem: dokáže načíst 540 formátů, mezi nimiž nechybí BMP, WSMP, ICO, JPG, TIF, PNG, PCX, GIF, DIB, PCD, PSD, PGM, TGA, WMF a POD, a umí je převést do více jak stovky formátů včetně BMP, GIF, PNG, TGA, WMF, EMF, RGB, BM, RPPM, RPBM, PCC, DCX, PIX, BPX, VDA, ICB, WAP, JIF a RL4. Verze 7 podporuje i vektorové formáty (22), jakými mohou být kupř. CGM, DGN, DWF, DXF, DWG, GBR, PCT, PLT a WMF.

Co se týče konverze, je Graphics Converter schopný převést i více souborů najednou (tzv. dávková konverze), navíc dokáže převést jen i část obrázku (libovolný výřez).

Graphics Converter můžete také úspěšně používat k prohlížení a editaci obrázků. K tomu je vybaven 60 obrazovými filtry pro korekci barev a obrysové ostrosti, můžete provádět distorzi obrazu, stylizaci, pasterizaci, solarizaci, barevný obraz převést do černobílé stupnice a řadu dalších. Dále můžete využít nabídky 13 obrazových efektů včetně horizontálního a vertikálního překlápění, přidání šumu, otáčení a zrcadlení. U všech filtrů i efektů lze nastavit hloubku efektu. Aktuální nastavení si můžete uložit pro pozdější použití. Obrázky ve složce dokáže promítat jako slideshow, Graphics Converter můžete také použít jako nástroj pro snímání obrazovky (screen capture).

Z významných vlastností jmenujme podporu asociace souborů, automatickou aktualizaci programu, spolupráci se systémovou schránkou a možnost ovládání programu z příkazové řádky DOS. Vyzdvihnout je třeba grafickou úroveň pracovního prostředí programu, kterým se ostatně pyšní všechny softwarové produkty autorské firmy Newera Software Technology Inc. Za tuto vlastnost i výborné funkce svých výrobků získala firma řadu ocenění.

GPP2

Graphics Converter pracuje v operačním systému Windows verzí 2000, ME, NT 4.0, XP a Vista.

Domovská stránka: http://www.iconcool.com
Hodnocení: 70 %
Cena: shareware 59,95 $
Klady: Široké spektrum formátů pro konverzi grafiky, možnost konverze pouze části obrázku
Zápory: Absence jazykových prostředí

 


 

EditPad Pro 6.5.2 – editor neformátovaného textu pro pokročilé

EPP1Různé úlohy vyžadují různé nástroje. Tak např. když píšete dopis, vytváříte velké odstavce se zalamováním řádek, používáte proporcionální písmo, text formátujete, vytváříte styly atd. Při vyvíjení softwaru nebo tvorby internetových stránek zase potřebujete, aby se řádky naopak nezalamovaly, ale číslovaly se, syntaxe se barevně zvýrazňovala, editor do textu nevkládal balastní text apod. Potřebujete-li editor, který je schopen nabídnout všechny prostředky pro editaci neformátovaného textu, je řešením EditPad thajské firmy Just Great Software.

EditPad je textový editor, jehož účelem je nahradit jednoduchý, standardní Zápisník firmy Microsoft (Notepad). Je určen pro práci s textovými formáty ANSI, ASCII, Unicode, Unix a Mac. Podporuje všechny kódové stránky Windows, ISO-8859, KOI8, EBCDIC a DOS, podporuje dokonce i dvoubajtové znakové systémy DBCS, což umožní pracovat s texty napsanými ve východoasijských jazycích (čínština, japonština a korejština) jako s texty evropských jazyků. V EditPadu můžete pracovat se soubory XML a HTML, se skripty, které používají jazyky Perl a PHP, se zdrojovými soubory napsanými v programovacím jazyce C#, Java a Delphi, se soubory INI atd. Přestože EditPad pro svou práci vyžaduje prostředí Windows, můžete v něm editovat soubory Unixu i Macintosh.

Po instalaci si EditPad zjistí, které typy textových souborů používáte na vašem počítači, a pro každý typ pak bude nabízet specifické editační volby. Vyhledá soubory TXT, HTML, XML, CSS, JS, PHP, Python, Ruby, Perl, ASP, VB skripty, Visal Basic, Delphi, Pascal, Java, C#, SQL, Eiffel, PowerShell, R, BAT, INI, RSS a binární soubory, ale přidat si můžete další typy souborů. Všechny volby jsou kdykoli upravitelné podle aktuální potřeby.

O tom, že je EditPad kvalitní, svědčí řada funkcí a vlastností, jimiž je vybaven: dokáže otevřít více souborů najednou bez ohledu na jejich velikost a délku řádek, sám může být otevřen v několika instancích najednou. Každý otevřený soubor je zastoupen vlastní záložkou s názvem souboru a ikonou. V obecných nastavení programu si můžete záložky obarvit podle vašeho přání a podle významu souborů (aktuální, důležitý, rozpracovaný neuložený apod). Ve všech otevřených souborech můžete vyhledat a nahradit text, výborný je neomezený počet zpětných kroků (Undo a Redo). EditPad dokáže označený text v dokumentu uložit jako nový soubor a také jiný soubor vložit do místa v aktuálním dokumentu. Pokud zavřete neuložený soubor, EditPad jej automaticky uloží podle vámi předem nastavených dispozic. Během práce může být aktuální dokument průběžně ukládán ve vámi nastaveném intervalu.

EPP2

EditPad dokáže splnit náročné požadavky profesionálních uživatelů, kterým nabídne spoustu možností v obecných nastavení programu, číslování nejen řádek, ale i sloupců, pokročilou funkci Code Folding umožňující rozbalování a sbalování textových bloků, dále přesouvání, automatické odsazování, duplikaci a ukládání bloků, práci s projekty, barevné zvýraznění syntaxe, navigaci mezi soubory, editaci souborů na vzdáleném serveru, hledání a nahrazování rozšířené o tzv. regular expressions (používání zástupných znaků), duplikaci řádek, konverzi mezi DOS/Windows/Unix a ANSI/Unicode, formátování tagů, práci s částmi zdrojového textu (code snippets), mapu znaků, statistiky, volby pro zobrazování informací ve stavové řádce. Nabízí  velmi podrobnou konfiguraci typů souboru, konfiguraci nástrojové lišty a rozbalovacích nabídek, umožňuje porovnání obsahu souborů, nastavení zobrazovacího fontu, velikosti písma a barvy syntaxe. Textový kurzor můžete zvýraznit změnou jeho barvy nebo velikosti.

EditPad pracuje v operačním systému Windows verzí 98, 2000, Me, NT4, XP a Vista.

Domovská stránka: http://www.jgsoft.com
Hodnocení: 90 %
Cena: 39,95 €
Klady: Rozsáhlé možnosti nastavení programu, práce s mnoha typy souborů
Zápory: Nevýznamné

Byl pro vás článek přínosný?