Hlavní navigace

Download Centrum - 41. týden

10. 11. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

Memeo Backup Premium 4.60 – zálohování dat

MBP1

 

Memeo Backup kalifornské firmy Memeo je program na ochranu dat uložených v PC a noteboocích. Použitá zálohovací technologie provádí detekci změn v souborech, které během práce s počítačem provádíte, a automaticky je zálohuje. Tímto způsobem jsou soubory trvale chráněny. K tomuto způsobu zálohování nepotřebuje žádné definované zálohovací úlohy; přesto je vytváření zálohovacích úloh v Memeo Backup umožněno v širokém rozsahu použití.

Ihned po svém prvním spuštění aktivuje Memeo Backup monitoring všech disků (interních i externích) dostupných jak na PC, tak v počítačové síti, a získané informace si uloží pro svou další práci. Uživatelům dovolí určit, která data mají být chráněna, správcům sítě umožní navíc stanovit úrovně bezpečnosti. Při určení úložišť pro vaše soubory můžete využít širokého výběru paměťových míst dostupných jak off-line tak on-line: ukládat data lze jak na interní a externí pevné disky, na počítače v počítačové síti, na zálohovací zařízení připojované přes USB nebo FireWire, tak také na FTP servery včetně specializovaného Memeo Online Storage. Díky silné vyhledávací funkci můžete okamžitě najít a obnovit soubory v rozsahu jediného souboru až po všechny soubory na všech discích počítače. Memeo Backup je schopen uchovávat i různé verze téhož souboru.

Memeo Backup obsahuje řadu výtečných funkcí, které z něj dělají vyspělý záložní a obnovovací nástroj. Tak např. Back in Time dokáže obnovit ztracené nebo smazané soubory, které se již nenacházejí na vašem počítači. Integrací funkce do Průzkumníka Windows budete schopni tyto soubory nalézt: pravým tlačítkem myši rozvinete seznam smazaných souborů seřazený podle data a pouhým výběrem určitých souborů budou tyto vráceny do svého původního umístění.

Pomocí funkce SmartPicks můžete zálohovat jen určité typy souborů. Vyberete, že chcete chránit třeba fotky, hudbu nebo video, a Memeo Backup je bude zálohovat bez ohledu na jejich umístění (v různých složkách, na různých discích nebo dokonce na jiných počítačích v síti). V případě, že Memeo Backup provést zálohu do určeného cíle nemohl, např. z důvodu odpojení od cílového disku nebo od počítačové sítě, jeho multiplexní motor zpracování dat DataClad si všechny změny provedené v souborech „zapíše“, a v okamžiku opětovného připojení tyto změny automaticky aktualizuje. To vše probíhá na pozadí bez účasti uživatele.

Funkce Multiple Backup Plans. Potřebujete-li vaše soubory, fotky, hudbu apod. uchovat odděleně, vytvoříte pro ně samostatné zálohy. Bude-li třeba do těchto záloh přidat další složku, učiníte tak nejsnadněji pomocí funkce Add a Folder to a Backup Plan, kterou představuje stejnojmenný příkaz obsažený v kontextovém menu vybrané složky nalezené v Průzkumníku.

Funkce Smart Tags provádí zálohování podle značek a klíčových slov asociovaných se soubory, které chcete zálohovat. Tyto značky nebo slova pouze vyberete, a Memeo Backup tyto soubory najde a zazálohuje bez ohledu na jejich umístění.

Funkce Multiple Destinations Simultaneously umožňuje zálohování do více cílových umístění současně. Toho docílíte vytvořením několika samostatných záloh, které obsahují stejné soubory či složky, avšak mají definovaná různá cílová umístění.

MPB2

Vysokou kvalitu utility Memeo Backup dotváří bohatě zpracované informace o programu na webové stránce výrobce, a to včetně obsáhle zpracované nápovědy ve formátu PDF a pětidílného interaktivního videokurzu práce s jeho nejdůležitějšími funkcemi. Memeo Backup Premium pracuje v operačním systému Windows všech verzí včetně Windows 7.

Domovská stránka: http://www.memeo.com
Hodnocení: 85 %
Cena: 49,95 $
Klady: Automatické zálohování všech datových souborů na PC bez nutnosti jakéhokoli nastavování úlohy
Zápory: Žádné významné

 


 

DocumentsRescue Pro 5.1 – obnovení smazaných dokumentů

DR1

 

Určitě se vám již stalo, že jste definitivně smazali soubor nebo soubory, o kterých jste byli přesvědčeni, že je už nebudete potřebovat. Po čase však byste tyto soubory přeci jen chtěli použít. Jenže operační systém bude hlásit, že soubory nebyly nalezeny nebo byly zničeny. V této situaci přijde ke slovu DocumentsRescue americké firmy ObjectRescue Essential Data Tools, která se zabývá vývojem obnovovacího softwaru.

DocumentsRescue je vysoce efektivní utilita specializovaná na obnovení dokumentů. Seznam uveřejněný na webové stránce programu obsahuje 54 typů souboru, které je DocumentsRescue schopný obnovit. Z toho je 14 typů textových dokumentů (mimo MS Office), 18 typů dokumentů Microsoft Office (včetně verze 2007), 17 typů archivů a 5 ostatních typů (webových souborů, souborů nápovědy). Tato data je schopný obnovit jak z pevných disků, tak i z CD, DVD, USB Flash disků, z paměťových karet a dalších paměťových zařízení a médií.

DocumentsRescue je schopný nabídnout k obnově dokumenty nejen smazané, ale i poškozené nebo ztracené při kolizích počítače, a to i ty, které jste odstranili z koše (Recycle bin), a dokonce i dokumenty, které jste vůbec neuložili! A co víc – DocumentsRescue obnoví dokumenty i z diskové jednotky, kterou jste zformátovali! K tomu všemu používá obnovovací techniku, ve které jsou prohledána veškerá úložná místa na disku. Smazané soubory rozpozná podle jejich vnitřní struktury, která maximalizují jejich identifikaci.

DocumentsRescue nelze ovšem zaměňovat za nástroj, který používají profesionálové k obnově dat z havarovaných disků, ale DocumentsRescue rychle a spolehlivě zrekonstruuje ztracené soubory, které nedokáží obnovit běžné obnovovací programy. Přestože je DocumentsRescue vyspělou utilitou, je svým jednoduchým řešením a ovládáním vhodný i pro uživatele – nováčky, kteří jeho služeb nejspíše využijí. V tom jim výborně pomáhá intuitivní průvodce celým procesem obnovy.

DR2

Pro svou činnost potřebuje DocumentsRescue operační systém Windows verzí NT, 2000, XP, 2003 a Vista.

Domovská stránka: http://www.objectrescue.com
Hodnocení: 80 %
Cena: shareware 34,95 $
Klady: Široký rejstřík typů dokumentů, spolehlivost obnovení
Zápory: Žádné významné

Byl pro vás článek přínosný?