Hlavní navigace

Download Centrum 42. týden

17. 11. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

IDEA! Personal 2.1.5 – záznamník a organizér

IDEA1Zapisujte si a organizujte své nápady, myšlenky, otázky k zamyšlení, klíčové informace a poznámky k nim. Zpracujte různé informace z různých zdrojů a usnadněte si k nim přístup, organizujte si svůj čas, naplánujte schůzky. K tomu si nainstalujte kvalitní organizér IDEA! německé firmy Sycon Beratungs GmbH. Od tohoto programu můžete stoprocentně očekávat, že vám s organizováním nápadů a času výborně pomůže.

IDEA! je program vhodný pro ty, kdo si potřebují zaznamenávat a ukládat důležité informace a související data snadným a především spolehlivým způsobem. Dovolí vytvořit jak malé projekty vhodné pro plnění drobných úkolů v domácnosti tak velké projekty středních a velkých firem a zvládá je na vysoké úrovni.

IDEA! funguje jako silný, velmi flexibilní prostředek, který se plně přizpůsobuje vašim potřebám. Všechny informace dokáže sdílet mezi různé uživatele nejen na jednom počítači, ale i mezi uživatele v síti. Pro rychlé nalezení určitého záznamu je k dispozici standardní vyhledávání funkce, tu lze výhodně kombinovat s filtrací záznamů.

Je vybaven účinnou ochranou dat zálohováním. Běžné soubory a odkazy na internetové stránky integruje jako přílohy vašich záznamů. Vytváří přehledné zprávy o činnosti (reporty), veškeré záznamy lze tisknout. Dokáže vyjmout části vaší databáze a uložit je jako nové, samostatné databáze, pro často používané úlohy a projekty umožňuje vytvořit šablony.

IDEA2

Na webové stránce programu najdete čtyři verze programu: bezplatnou (free), Personal, Professional a Team. Liší se od sebe vybavením funkcí a samozřejmě cenou, např. za verzi Professional zaplatíte 3500 Kč, verzi Team pořídíte už za úctyhodných 8900 Kč. Za vyšší cenu však získáte řadu zajímavých rozšíření, např. fulltextové vyhledávání, import databází IDEA!, import dat z MS Excel, ochranu údajů heslem, definování vlastních reportů, spolupráci s MS Outlook a Lotus Notes, správu a řízení uživatelských práv, souběžnou práci s několika databázemi, mapper atd.    

Domovská stránka: http://www.sycon.de
Hodnocení: 65 %
Cena: 756 Kč
Klady: Přehlednost, bohaté vybavení funkcemi
Zápory: Nevýznamné


 

Super Text Search 2.9 – vyhledání souboru podle textu

STS1Utilitu Super Text Search amerického programátora Glena Alcotta můžeme považovat za alternativu funkce Hledat operačního systému MS Windows. Super Text Search není ve vyhledávání rychlejší, než zmíněná funkce Hledat, zajímavěji je však řešeno rozhraní programu: to je tvořeno třemi okny orientovanými pod sebou. Základním oknem je okno dolní, které je určeno pro definování vyhledávacích parametrů a podmínek. Ostatní dvě okna, prostřední a horní pak zobrazují výsledky hledání, přičemž horní okno podává seznam souborů, které hledaný text obsahují, v prostředním se zobrazují řádky dokumentu vybraného v horním okně, ve kterých se hledaný text vyskytuje. Hledaný text je navíc zvýrazněn tučně. Celý text souboru je možné si prohlédnout ve vlastním prohlížeči File Viewer, takže soubor není nutné otevírat v domovské aplikaci. I tento prohlížeč nabízí barevné zvýraznění hledaného textu, přičemž barvu a dokonce i font si můžete nastavit podle vašeho přání. Okno prohlížeče obsahuje dvě tlačítka Next Match a Previous Match, pomocí nichž můžete rychle procházet mezi výskyty hledaného textu uvnitř prohlíženého souboru.

Velkou předností Super Text Search je schopnost hledat text i v archivech (ZIP, CAB, RAR), v dávkových souborech (BAT), v textových a tabulkových dokumentech, databázích, v souborech HTML, PDF a dokonce ve zdrojových souborech (EXE). Při zadávání podmínek můžete určit rozsah vyhledávání od jediného souboru, přes určitou složku, až po celý disk. Možnost zvolit vyhledávání včetně podsložek je samozřejmostí. Kromě jednoduchého zadání hledaných slov nebo frází můžete v Super Text Search použít zástupné znaky (regular expressions), jež umožňují pokročilá vyhledávání.

Výsledky hledání si můžete uložit, vytisknout nebo exportovat do souboru formátu TXT, RTF, PDF a CSV.
Soubory obsahující hledaný text si můžete zobrazit, editovat nebo je otevřít v jejich domovských aplikacích.

STS2

Super Text Search je co do možností, výbavy funkcí i ovládání velmi jednoduchý, rozhodně nemůže konkurovat vyhledávacím gigantům, jakými jsou např. Copernic Desktop Search nebo Archivarius 3000. Sronávat jej můžeme pouze se zmíněnou funkcí Hledat z výbavy Windows, kdy Super Text Search v některých aspektech vychází lépe, v rychlosti vyhledávání jsou srovnatelní, některé parametry jsme v Super Text Search postrádali. Pro řadu uživatelů však může být Super Text Search zajímavější, především pro tříokenní rozhraní, proto jej doporučujeme alespoň vyzkoušet.

Domovská stránka: http://www.galcott.com
Hodnocení: 60 %
Cena: 29 $
Klady: Schopnost hledat text i ve zdrojových souborech, použití regular expressions
Zápory: Jen základní výbava vyhledávacích parametrů

Byl pro vás článek přínosný?