Hlavní navigace

Download Centrum - 44. týden

1. 12. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

Dynamic Auto-Painter 2.0.7 – automatický malíř

DAP1Dnes vám chceme představit jeden zajímavý program z kategorie grafických editorů – Dynamic Auto-Painter. Jmenovaný editor se však vymyká běžné představě standardního editoru, v němž pomocí sady nástrojů vytvoříte výsledný obraz; Dynamic Auto-Painter vytváří obrazy naprosto sám.

Na počátku je však třeba říci, že Dynamic Auto-Painter nevytváří obrazy jen tak z ničeho, jeho úkolem je přetvořit digitální fotografii do podoby obrazu, jak by jej namaloval malíř štětcem na malířské plátno. Na první pohled se může tato technika jevit jako samoúčelná, ale když se trochu zamyslíte, brzy přijdete na to, jak ji zajímavě využít. Dynamic Auto-Painter má pomoci vám, kteří nejste uměleckými malíři, avšak rádi byste své knihy, kalendáře, plakáty, pozvánky, webové stránky apod. vyzdobili malovanými obrázky. „Přemalované“ fotky si můžete rovněž vytisknout a postavit do rámečku na stůl nebo pověsit na zeď jako umělecké dílo. Tak můžete vašim fotografiím dodat novou dimenzi, novou tvář.

K přemalování můžete použít fotografii jakéhokoli žánru (portrét, krajina, sport, zátiší, akt), formát by měla mít PNG, JPG, BMP, PCX, TGA, TIF, PSD a PCD. Pro procházení složek obsahující fotky můžete s výhodou využít vlastní Image Browser podporující zobrazení miniatur (thumbnails). Po výběru zdrojového obrázku (fotky) zvolíte základní styl z paletky, která obsahuje 20 těchto stylů. Mezi nimi najdete jednak malířské styly světoznámých malířů, jakými jsou např. Benson, Cezanne, Monet, Klimt, Camille, Van Gogh, Sargent, jednak malířské techniky, jako akvarel, vosk, pastel, perokresba, fixka a křída. Na pracovním panelu, který je rozdělen do dvou oddílů Painter a Advanced, přepínané pomocí záložek, je k dispozici množství voleb, kterými můžete celý proces přeměny ovlivnit tak, aby výsledky odpovídaly vašim představám a potřebám. Na panelu Painter můžete vybrat paletu barev, vzhled již zaschlé nebo čerstvé malby, a spíše expresionistické, surrealistické nebo naopak realistické (vše plynule nastavitelné posuvným jezdcem), dále velikost použitých štětců a plátna, počet tahů štětci, rozlišení, propracování detailů, dynamiku a kvalitu kresby. Mezi těmito volbami najdete i volby AutoSize brush, která řídí velikost štětců v závislosti na čase, a Real Canvas, která simuluje postup kladení barev malířem na plátno. Panel Advanced nabízí k úpravě ostrost tahů štětci, práci s maskami, nastavení barevné palety, orámování obrazu. Mimoto můžete u zdrojové fotky provést rovněž některé úpravy (jas, kontrast, barevný odstín, sytost barev), příkazy k tomu najdete v základním menu.

Poté už jen zbývá stisknout tlačítko Start. Od toho okamžiku už jen sledujete, jak před vašima očima na čistém „malířském plátně“ roste nový obraz. Zdrojovou fotku použije Dynamic Auto-Painter jako „průvodce“. Obraz začne malovat nejprve „velkými“ štětci, později budou pracovat „malé“ štětce pro dosažení jemných detailů. Výsledný obraz bude vypadat skutečně jako by ho namaloval např. Van Gogh, pokud zvolíte styl Van Gogh.

Velmi kvalitní uživatelské prostředí s jednoduchým ovládáním podtrhuje vyspělost editoru, kterou dotváří použití pokročilých nástrojů a technik. Z těch můžeme jmenovat např. volitelné automatické zálohování každého procesu (výstup a stav), uložení/načtení aktuálního stavu (aktuálně nastavených parametrů), práci s histogramem, automatickými filtry, použití speciální techniky zv. Dry Reveal Brush, vytváření uživatelských šablon, které dovolí vytvořit váš vlastní malířský styl, uživatelské nastavení nástrojové lišty atd. Poslední verze programu nabízí mnoho nových přednastavených voleb.

PAD2

Dynamic Auto-Painter pracuje v prostředí operačního systému Windows verzí XP, Vista a Windows 7.

Domovská stránka: http://www.mediachance.com
Hodnocení: 85 %
Cena: 39,95 $
Klady: Kvalitní grafické prostředí programu, pokročilé volby k úpravě procesu
Zápory: Nevýznamné

 


 

Perfect Library 3.0 – evidence knih

PL1Program Perfect Library je český databázový program, jehož autorem je ing. Petr Hajný z firmy PH-software v Českých Budějovicích. Posláním programu je přehledně evidovat knihy ve vaší knihovně a sledovat jejich vypůjčení. Rozsahem funkcí a možnostmi je určen pro knihovny malých a středních organizací, vhodný je i pro evidenci domácích knihoven, i když většímu rozšíření mezi domácí uživatele bude bránit jeho vyšší pořizovací cena. Perfect Library umožňuje vést přehledné záznamy o vypůjčených knihách a sledovat historii jednotlivých knih a klientů.

Program používá databázový server PostgreSQL, což mu umožňuje pracovat v síti. Jeho předností je podpora čtení i tisk čárových kódů knih i klientů, rezervace knih, sledování výpůjček i na omezenou dobu, prodlení výpůjček a tisk upomínek a oznámení o rezervaci knih.  

Významnou vlastností programu je schopnost vytvářet sestavy knih i klientů, které lze exportovat do HTML a Excelu. Tyto sestavy umí i vytisknout, přitom můžete vybrat písmo a sloupce, které se mají tisknout. Dále umožňuje tisk protokolů, knižních i katalogizačních lístků, rovněž dokáže odesílat informační e-maily klientům. Dále umí import excelovských databází a naopak uložit veškeré sestavy ve formátu Excel. Všechny tyto funkce program poskytuje ve své standardní konfiguraci, není nutné dokupovat žádné zvláštní moduly pro exporty dat, síťový provoz nebo čárové kódy. Program podporuje čtečky čárových kódů připojené přes sériové rozhraní RS232, lze jej však provozovat i bez ní.

Pracovní prostředí programu je velmi příjemné, hlavní okno programu umožní provádět všechny základní funkce počínaje příjmem nových knih do stavu, přes editaci a rychlé prohlížení, až po výpůjčky a vracení. Tyto funkce jsou přehledně rozdělené do samostatných sekcí, mezi kterými se lze přepínat pomocí barevně rozlišených záložek. Ostatní funkce jsou přístupné z menu a z panelu nástrojů.

Obecná nastavení programu jsou rozdělena na dvě sekce: globální a lokální. Globální jsou nastavení uložená na serveru a jsou určena pro všechny běžící aplikace (kalendář, název knihovny, používání poplatků, email atd.), lokální nastavení jsou uložená na jednotlivých počítačích sítě a mohou se na každém počítači lišit (použití čárových kódů, zapnuté varování při různých akcích atd).

PL2

Program Perfect Library je moderní knihovní systém, se kterým se pracuje velmi dobře, a lze jej doporučit alespoň k vyzkoušení. Pro svou činnost potřebuje prostředí Windows verzí XP, Vista a Windows 7.

Domovská stránka: http://www.ph-software.com
Hodnocení: 85 %
Cena: 5900 Kč
Klady: Grafické prostředí programu, dostatečná nabídka funkcí
Zápory: Pro domácího uživatele vysoká pořizovací cena

Byl pro vás článek přínosný?