Hlavní navigace

Download Centrum - 48. týden

29. 12. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

SendMails 2.99 – zasílání hromadných personifikovaných e-mailů


SM1Český autor Martin Roubec ze Znojma vytvořil program SendMails, který zajímavým způsobem rozšiřuje možnosti e-mailových programů (klientů) v oblasti rozesílání hromadné pošty. Jeho rozšiřujících vlastností využijí ti, kteří prostřednictvím e-mailové pošty rozesílají nabídky zboží, různá oznámení, informace o aktuálních změnách apod. Všechny běžné poštovní programy dokáží poslat jednu společnou zprávu více příjemcům (zápisem e-mailových adres do políčka Komu, Kopie nebo Skrytá), avšak SendMails rozešle zprávy tak, že každému příjemci do jeho emailové schránky přijde zpráva, která jej přímo oslovuje jeho jménem. A nechcete-li ani, aby každý příjemce v políčcích Komu, Kopie nebo Skrytá viděl adresy ostatních příjemců, není to v SendMails problém zajistit.

Pro tento efekt využívá SendMails principu Hromadné korespondence, funkce, kterou jsou vybaveny vyspělé textové editory (např. MS WORD). V programu SendMails vytvoříte seznam e-mailových adres pro hromadnou rozesílku, vytvoříte samostatné zprávy pro každého příjemce a vše odešlete. Jednotlivé zprávy tak budou mít text přizpůsobený odpovídajícím adresátům.

Seznam příjemců není nutné plnit pouze ručním zápisem, ale také přes schránku Windows, importem z textového souboru, ze souboru Excel, z databáze připojené přes ODBC, z poštovního účtu POP3, ze souboru umístěného na webu, z libovolné internetové stránky a z adresáře poštovního klienta. Do seznamu příjemců je možné vložit neomezené množství emailových adres.

Program SendMails však kromě tvorby personifikovaných zpráv toho umí mnohem víc: snadné připojení příloh ke zprávě, výběr stylu zprávy jako HTML, prostý text nebo HTML+text, přičemž HTML zprávy můžete vytvářet buď pouhým psaním HTML kódu nebo ve speciálním pokročilém WYSIWYG editoru, nastavit můžete časovou prodlevu mezi odesíláním jednotlivých zpráv, k dispozici je rychlé vyhledávání a řazení seznamu adres, příjemce snadno umístíte do skupiny Kopie nebo Skrytá. Pro odesílání zpráv používá zabezpečenou komunikaci TSL (SSL), zasílání může být realizováno buď přes SMTP server (se šifrovaným přihlášením k SMTP) nebo přes vašeho poštovního klienta. Z dalších pokročilých funkcí lze jmenovat speciální složení a kódování zpráv, odesílání každého e-mailu samostatně, možnost odesílat e-maily pouze v textové formě, resp. grafiku odesílat zároveň se zprávou.

SendMails disponuje velmi silným nástrojem - editorem pro vytváření zpráv ve formátu HTML. Tímto nástrojem lze vytvořit jakékoli graficky upravené zprávy. V něm můžete upravovat styl písma, pozadí zprávy (barva, obrázek), vložit obrázek PNG, GIF, JPG, BMP, ICO, EMF a WMF, tabulku, odkaz na internetovou stránku nebo e-mailovou adresu, odstavce a odrážky a číslování. V emailové zprávě je také možné nastavit kódování češtiny. Práce s editorem je velmi snadná a intuitivní. Dá se říci, že kdo umí pracovat s textovými editory (např. MS Word), nebude mít s tvorbou zpráv v programu SendMails problémy.

K zajímavým vlastnostem programu SendMails patří rozhodně propracovaný plánovač rozesílání e-mailů, jímž můžete určit, kdy a jaký projekt má být přesně spuštěn, a dále seznamem zakázaných adres, tzv. Blacklistem, který zajistí, že na určité adresy, příp. celé domény, se vaše zprávy nedostanou.

Všechny seznamy a nastavení lze uložit do projektu, aby je bylo možné použít i v budoucnu.

Program umožňuje velmi snadno a rychle kontrolovat došlé zprávy na Vámi vybraných e-maillových účtech a adresy odesílatelů ukládat přímo do seznamu příjemců či do Blacklistu. Tuto funkci oceníte např. při propojení s Vaší firemní internetovou stránkou.

Autor nabízí tři verze programu: Home, Professional a Business. Verze Home nestojí nic, „zaplatíte“ však výraznými omezeními (limitovaný seznam příjemců a počet odeslání pouze deseti příjemcům, každá zpráva obsahuje patičku s informací o programu). Plnohodnotná, se všemi funkcemi a bez jakýchkoli omezení, je verze Business, je také ovšem nejdražší.

SM2

Domovská stránka: http://www.hromadnaposta.cz
Hodnocení: 70 %
Cena: verze Home zdarma, Professional 499 Kč, Business 799 Kč
Klady: Vytváření personifikovaných zpráv, editor HTML, kvalitní rozhraní
Zápory: Nepodstatné






 

Httphotos 2.6 – editor webových fotogalerií


HTTP1Pomocí programu Httphotos vytvoříte snadno fotografickou galerii a výsledek pošlete na internet k dispozici vašim čtenářům.

Předností programu je jednoduché a opravdu přehledné pracovní prostředí: tvoří je čtyři karty Select Photos, Touch Up, Customize Template a Publish To Web, mezi nimiž se lze snadno přepínat pomocí záložek. Pořadí záložek odpovídá postupu práce s tvorbou galerie.

První karta Select Photos slouží k výběru fotek, které chcete zařadit do galerie. Fotky mohou pocházet z různých úložišť (disků a složek), přičemž nově vybrané fotky se k dosavadním přidávají. Zajímavá je možnost vybrat fotky zvolené složky včetně jejích podsložek. K tomuto způsobu výběru je v nástrojové liště okna připravena speciální ikona. Vybrané fotky jsou na kartě zobrazeny jako miniatury, jejichž velikost lze měnit plynule pomocí zoomovacího táhla. Pořadí fotek můžete měnit přesouváním myší. Jakmile myší na nějakou miniaturu v okně ukážete, zobrazí se v jejích čtyřech rozích ikonky – symboly nástrojů pro akce, které lze již na této kartě s fotkami provádět (otáčení po 90°, odeslání k prohlížení a k editaci, označení jako oblíbené, nebo k vyřazení z galerie.

Druhá karta Touch Up je určena k prohlížení jednotlivých fotek galerie a k jejich editaci. Editačních možností je nabízeno deset (jas, kontrast, otáčení, zrcadlové převrácení, převedení do černobílé stupnice, převedení na negativ, zostření, změkčení a reliéf). Desátým nástrojem je obdélníkový výřez, který může být proveden v jednom z několika režimů: libovolný výběr, přesný čtverec, obdélník s poměrem stran 4:3, 3:4, 2:3 a 3:2. Na této kartě můžete také prohlížené fotky vyřadit z galerie a přečíst si i tzv. EXIF data (název fotky, velikost v pixelech, velikost v bytech, datum a čas pořízení).

Ve třetí kartě Customize Template si zvolíte šablonu, tedy způsob, kterým budou vaše fotky prezentovány. Nabídka obsahuje čtyři typy: Classic, kdy je na webové stránce promítána samostatně jedna fotka po druhé pomocí šipek Vpřed a Zpět, Photo Stack, což je animované „listování“ hromádky fotek, SimpleViewer vytvoří sadu miniatur, na které uživatel kliká pro zvětšení vybrané fotky, a konečně šablona AutoViewer, která vytvoří automatickou prezentaci s efektem „rozsvěcování“ aktuálně prohlížené fotky. Pro každou šablonu je možné vybrat barvu a texturu pozadí, font textu a vodotisk. Náhled zvolené šablony můžete spustit tlačítkem Preview in Browser.

Úkolem poslední z karet, Publish To Web, je z připravených fotek vygenerovat fotogalerii a uložit ji na pevný disk nebo ji poslat na internetovou stránku webhostingové firmy DigicamSoft. Ke splnění druhé možnosti je třeba vytvořit účet; firma DigicamSoft k tomu nabízí dva druhy účtů: FREE, který vám umožní poslat na server maximálně 100 fotek, a účet UPGRADE, jenž limit zvyšuje na úctyhodných 10 000 fotek. Oba účty je třeba vytvořit na webové stránce programu pomocí k tomu připravených formulářů. Nevytvoříte-li žádný účet, Httphotos fotogalerii vygeneruje pouze na pevný disk. Odtud však můžete galerii poslat ručně na libovolný webový server, ke kterému máte přidělena přístupová práva (např. na vaše internetové stránky).

Httphotos pracuje v prostředí Windows verzí 95, 98, 2000, XP a Vista.

HTTP2

Domovská stránka: http://www.digicamsoft.com
Hodnocení: 65 %
Cena: verze FREE zdarma, verze UPGRADE 29 $ na rok
Klady: Jednoduché a přehledné pracovní prostředí, malé nároky na systém a místo na disku
Zápory: Absence nápovědy

Byl pro vás článek přínosný?