Hlavní navigace

Download Centrum - 5. týden

20. 2. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

Beyond Compare 3.0.9.9222 - Porovnání složek a souborů

 

V zářijovém čísle tištěného PC WORLDU jsme vám v rubrice CD Centrum představili špičkový program Beyond Compare 2.5 americké firmy Scooter Software, jenž profesionálním způsobem dokáže porovnat obsah dvou složek nebo souborů. V článku jsme tehdy upozornili na existenci beta verze programu, která slibovala výrazná zlepšení.

beyond compareNemýlili jsme se. Beyond Compare je neustále se rozvíjející utilita, autoři na programu usilovně pracují a snaží se jej vylepšit jak nejlépe dovedou, každá další verze přináší výrazná zlepšení a nové, pokročilé vlastnosti a funkce. Poslední verzi, která byla brzy poté uvolněna jako plnohodnotná verze 3, nemůžeme přejít jen tak, abychom se s vámi nepodělili o naše dojmy.

Je z velké části přepracovaná, zcela nové je úvodní okno pro výběr složek či souborů s možnostmi definovat operaci porovnání do nejmenších detailů. Pomocí devíti tlačítek rozdělených do tří sekcí nyní vyberete předmět a metodu porovnání. Již minulé verze pracovaly s tzv. sessions, což jsou dvojice složek či souborů, které jste definovali pro porovnání; v nové verzi již není třeba ukládat je ručně, program je nyní ukládá automaticky a v úvodním okně je nabízí k výběru v přehledném seznamu uspořádaným do stromové struktury. Řada nových vlastností se uplatňuje při porovnání složek a obsahu souborů. Z nich největší pozornost zaslouží tzv. 3-way text merge, což je inteligentní funkce umožňující spojit změny nalezené ve dvou verzích téhož souboru do nového výstupního souboru.

Přitom používá postupy, které dovolí přijmout změny tak, aby nedošlo ke konfliktům. Nová verze obsahuje vestavěné specializované editory a prohlížeče pro různé typy dat, např. dokáže porovnat obrázky, zvukové soubory mp3, data souborů CSV, dokonce i texty v tabulkách souborů HTML atd. Pokročilá je nyní synchronizace složek, kdy je Beyond Compare schopen automaticky synchronizovat data mezi stolním počítačem, přenosným notebookem i vzdáleným webovým serverem. Tyto synchronizace mohou být časově naplánovány, užitečná je možnost automatizování opakovaných úloh. Rozšířená je podpora FTP (vytváření profilů, volitelné session, vícenásobná simultánní spojení, podpora pro bezpečné protokoly FTP), nově jsou podporovány názvy souborů Unicode stejně jako jejich obsah, skripty mohou být volány z příkazové řádky.

beyond compare

Celkově lze zaznamenat zlepšené rozhraní, nástrojová lišta je obohacená o řadu nových tlačítek (především pro filtraci zobrazení), nová je "kontrola aktualizací". Na webových stránkách jsou k dispozici dvě verze programu, základní za 30 dolarů, verze PRO za 50 dolarů. Na stránkách najdete také interaktivní videokurz osvětlující nové operace a funkce, což jen dotváří již tak vysokou kvalitu tohoto programu.


Domovská stránka: http://www.scootersoftware.com
Cena: shareware 30 $
Hodnocení: 95%


Klady: přehledná koncepce, snadné ovládání
Zápory: bezvýznamné



 

PlainSight Desktop Calendar 2.4.4.8 - Kalendář na ploše


desktop calendarPlainSight Desktop Calendar je uživatelsky přizpůsobitelný kalendář určený pro pracovní plochu monitoru. Po spuštění počítače se zobrazí na ploše jako sestava čtyř okének. Základním okénkem je měsíční kalendář opatřený navigačními prvky pro přecházení mezi jednotlivými měsíci. Další dvě okénka zobrazují záznamy událostí a úkolů, které Desktop Calendar přejímá z aplikace Microsoft Outlook. To je jeho významná vlastnost, neboť ihned po startu počítače máte na očích všechny záznamy, které jsou v Outlooku zapsány pro aktuální den a nejbližší dny, jejichž počet si můžete v nastavení programu zvolit.

Dvojklikem na určitém dni kalendáře si můžete zobrazit záznamy pro tento den (a následující). Obě okénka jsou s Outlookem přímo propojena, což umožňuje přidávat, upravovat a mazat jednotlivé záznamy Outlooku přímo z prostředí Desktop Calendare, přitom Outlook nemusí být vůbec spuštěn. Program získává data z výchozí osobní složky Outlooku, definovat však můžete jakoukoli osobní složku. Na systémové liště si můžete nechat zobrazovat upozorňovací okénko na události a úkoly Outlooku, jakmile přijde jejich čas. Zobrazení těchto okének může být doprovázeno zvukovým signálem, zvukový soubor si můžete definovat sami. Čtvrté okénko zobrazuje aktuální počasí spolu se sedmidenní předpovědí počasí, převzaté z meteorologických informačních serverů. Výchozí oblastí je americké město New York, program však umožňuje vybrat libovolný jiný meteorologický server pro získání předpovědi pro jinou oblast.

desktop calendar

Všechna okénka můžete po ploše libovolně přemisťovat myší, příp. můžete jejich zobrazování zrušit. Pro zobrazení údajů si můžete zvolit font, k dispozici je slušný počet skinů, jimiž můžete vzhled programu změnit, jestliže vás dosavadní omrzel. PlainSight Desktop Calendar je plně kompatibilní se standardem iCalendar, což umožňuje spolupracovat s kalendáři vytvořenými Thunderbird Lightning, automaticky synchronizovat kalendář s kalendářem Google apod. Systémové požadavky: Windows 2000, XP a Vista, Microsoft Outlook 2000, 2003, XP a 2007.

Domovská stránka: http://www.desksware.com

Cena: shareware 19,95 $

CS24

Hodnocení: 75%


Klady: připomenutí úkolů ihned po spuštění systému, spolupráce s Outlookem
Zápory: omezené možnosti nastavení programu