Hlavní navigace

Download Centrum - 8. týden

15. 3. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

Second Backup  9.8.13 – zálohování a synchronizace souborů


Second Backup Zálohování není nikdy dost! Toto tvrzení bylo již mnohokrát ověřeno praxí: jeho podcenění už způsobilo spoustě uživatelů výpočetní techniky mnoho těžkých chvil způsobených ztrátou důležitých dat v důsledku havárie disku nebo systému. Jako obrana proti těmto krušným situacím bylo vyvinuto mnoho specializovaných programů, jejichž úkolem je průběžně ukládat soubory s cennými daty na bezpečné místo.

Jedním z nich je Second Backup firmy AutoBAUP Corp. Program provádí zálohy souborů na jiný pevný lokální nebo síťový disk, USB disk, CD nebo DVD disk, paměťovou kartu i na jiná zařízení. Provádí zálohování inkrementální i úplné, do cílové složky může uložit až 99 verzí téhož souboru. Soubory do cílové složky ukládá prostým kopírováním, nejsou tedy komprimované do jediného souboru, což umožní okamžitý přístup k jejich prohlížení a editaci a případnou obnovu lze realizovat jednoduchým způsobem.

Program pracuje s tzv. profily, jež umožňují definovat libovolný počet zálohovacích úloh. Zálohování může probíhat také plánovaně, vyberete-li určité dny v týdnu nebo v měsíci, nastavíte-li přesný čas (hodiny a minuty) nebo zvolíte určitý časový interval. Pak bude Second Backup provádět zálohování automaticky v nastavených termínech. Obsahuje samostatnou aplikaci Folder Comparison & Synchronization v. 9.8.5, pomocí níž můžete porovnat obsah dvou různých složek a provést jejich jednosměrnou nebo i obousměrnou synchronizaci. Aplikaci můžete také využít jako kontrolu po proběhlé operaci zálohování, zda proběhla korektně.

Second Backup

Second Backup má velmi intuitivní a srozumitelné rozhraní, proto se snadno ovládá i provádí veškerá nastavení. Na uživatele tak zbývá jen to, aby definoval, které soubory, kam a kdy se mají zálohovat. Program se pak o všechno postará sám, a věřte, že opravdu spolehlivě. Pracuje na pozadí, ke své činnosti potřebuje jen velmi málo systémových prostředků. Výsledky své práce zapíše do zprávy, kterou ukládá jako textový soubor do příslušné cílové složky. A jako třešnička na dortu – Second Backup je schopen na vaše přání vytvořit a odeslat e-mailovou zprávu na vámi určenou adresu o tom, že právě provedl zálohování, příp. že úloha nebyla provedena, takže o jeho činnosti můžete být informováni, ať se nacházíte kdekoli.

Domovská stránka:
http://www.backupsoftware.cc/index.htm
Cena: Shareware 29,50 $
Hodnocení: 70%


Klady: Jednoduché, srozumitelné rozhraní, snadné ovládání, rozšíření o porovnávač obsahu složek
Zápory: Při správném používání nevykazuje program žádné chyby

 


 

Drag-Drop Form  7.2.9 – správce hesel


Drag-Drop FormDrag-Drop Form je program vyvinutý k ukládání přístupových jmen a hesel, jež jsou vyžadována v přihlašovacích formulářích pro přístup na určité internetové stránky. Pomocí nástroje Form-Auto-Fill pak mohou být tyto údaje snadno a především bezpečně do těchto formulářů vloženy.

Drag-Drop Form dokáže uložit nejen vaše uživatelská jména a hesla, ale může uložit i další informace, jako jsou čísla platebních karet, e-mailové adresy, telefonní čísla, adresy a také slova a věty, které často používáte. Pro záznam těchto údajů má k dispozici interní editor, v němž můžete vytvořit i víceřádkové textové záznamy, přičemž každý řádek může být do webového formuláře vložen samostatně. Textové položky mohou být metodou Drag and Drop vloženy do aplikací, které podporují funkci OLE.

Při prvním použití programu musíte definovat hlavní heslo (Master password) a vytvořit nový datový soubor. Hlavní heslo pak bude vyžadováno při každém přihlášení do programu, neboť odemkne datový soubor a zpřístupní jej k použití.

Velkou předností programu Drag-Drop Form je skutečnost, že jakmile do něj jednou přihlašovací jména a hesla vložíte, nebudete si je už muset pamatovat; od té chvíle je budete z Drag-Drop Formu do příslušných políček formulářů pouze myší přetahovat. Nutné bude pamatovat si pouze jediné heslo – hlavní heslo pro přístup k datovému souboru Drag-Drop Formu. Velmi užitečnou vlastností je přenositelnost, neboť Drag-Drop Form díky tomu, že je tvořen jediným spouštěcím souborem EXE, není třeba instalovat.

Drag-Drop Form

Tento soubor spolu s datovým souborem si následně nahrajete např. na USB Flash disk, jenž můžete nosit všude sebou a Drag-Drop Form tak můžete použít kdekoli na jakémkoli počítači.

Domovská stránka: http://www.dragdropform.com
Cena: 22,50 $
Hodnocení: 80%


Klady: Odpadá nutnost pamatovat si spoustu hesel, bezpečnost, přenositelnost
Zápory: Nebezpečí ztráty přístupu ke chráněným aplikacím při zapomenutí hlavního hesla nebo při poškození souborů programu

Byl pro vás článek přínosný?