Hlavní navigace

Download Centrum 9. týden

2. 3. 2010

Sdílet

I v roce 2010 pro vás v Download Centru každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

XHeader 1.108 – interaktivní tvorba hlaviček a bannerů webových stránek



XH1Už jste se někdy pokoušeli graficky ztvárnit hlavičku vaší webové stránky tak, aby upoutala čtenáře? Určitě jste zjistili, že to není tak jednoduché. Vyžaduje to určité zkušenosti v oblasti grafického designu a také přístup k náročným grafickým aplikacím. Přesto existuje program, kterým požadovaného výsledku dosáhnete i bez bůhvíjakých znalostí a vybavení drahým softwarem. Vývojáři firmy Intellimon Ltd. vymysleli XHeader, grafický editor přímo specializovaný na vytváření hlaviček a bannerů webových stránek. Je navíc zdarma a snadno se ovládá. Pomocí něho vytvoříte grafické záhlaví během krátké doby a vaše stránky budou vypadat stejně dobře jako nejlepší stránky na internetu.

XHeader je řešen jako WYSIWYG editor, tzn., že výsledek vaší práce vidíte ihned v okně, s hlavičkou v okně dokonce přímo pracujete. Pracovní prostředí tvoří dvě části orientované pod sebou, horní představuje pracovní okno, dolní tvoří panel nástrojů s připojenými volbami pro nastavení parametrů vybrané funkce. Volby se dynamicky zpřístupňují podle zvoleného nástroje.

Hlavička může být vytvořena z více grafických prvků (text, geometrické tvary, obrázky, loga), v rámci editačního okna je můžete libovolně přesouvat a umisťovat tam, kam potřebujete. Tím, že jsou do okna vkládány jako vrstvy, můžete měnit jejich pořadí (přenést do popředí nebo do pozadí).

Pro textové prvky můžete volit font, velikost písma a barvu, podtržení, kurzívu, tučně, přidat efekt průhlednosti (s plynulým nastavením 0 až 100 %), stínu (s nastavením stylu a plynulým nastavením horizontálního a vertikálního offsetu) a další speciální textové efekty: záři, reliéf, rytinu a rámeček.

Z geometrických obrazců, které vaší hlavičku určitě oživí, můžete vytvořit čáry, čtverce, obdélníky, ovály a kruhy. Nastavit můžete tloušťku, barvu, stínování a průhlednost čar i rámečků, ty mohou být prázdné i vyplněné (libovolnou barvou), s ostrými či zaoblenými rohy.

Dále můžete přidávat vlastní grafiku, obrázky, loga apod. Pozadí hlavičky může tvořit rovněž obrázek. Se všemi objekty v návrhu můžete provádět rotaci, tzn. otáčet jimi vpravo i vlevo (skokově po 10 stupních). Podporována je práce pomocí klávesových zkratek.

Pro uživatele méně zdatné v oblasti grafického designu je v programu připraveno téměř padesát hotových, do 14 kategorií rozdělených šablon, které můžete doplňovat vlastními grafickými prvky.  Pokud se vám XHeader líbí, můžete se zdarma zaregistrovat, čímž získáte plnou verzi programu a zároveň dalších více jak 500 šablon.

V kterékoli fázi vaší práce si můžete aktuální stav návrhu hlavičky prohlédnout ve vašem prohlížeči. Aby její velikost vyhovovala vašim specifickým potřebám nebo odpovídala rozložení vaší webové stránky, příkazem Resize Header určíte její přesné rozměry.

Hotový návrh pak můžete uložit jako optimalizované JPG, nebo, chcete-li hlavičku v budoucnu znovu použít na stránky, příp. otevřít k editaci, pak ji uložte jako soubor s příponou XHF. V programu se určitě neztratíte díky podrobnému manuálu popisujícího pracovní úkony „krok za krokem“. Manuál je rovněž připraven ve verzi PDF (vhodný k vytištění), na webové stránce programu je k dispozici velice srozumitelný Video tutorial. XHeader pro svou činnost vyžaduje operační systém Windows a prostředí Microsoft .NET Framework verze min. 2.0.

HX2

Domovská stránka: http://www.xheader.com
Hodnocení: 80 %
Cena: freeware (zdarma)
Klady: Jednoduchá práce ve WYSIWYG prostředí, bezplatný produkt
Zápory: Absence obecných nastavení programu a jazykových prostředí, omezené editační možnosti

 


 

PCMedik 6.3.1.2010 – medicína pro váš nemocný počítač



PCM1PCMedik americké firmy PGWARE LLC je nástroj pro optimalizaci systému, který slibuje zlepšení rychlosti a výkonu vašeho počítače. Svými vlastnostmi a výbavou je však určen pro méně zkušené uživatele, kteří nerozumějí volbám a náročným nastavením obsažených v pokročilých optimizérech, ale také by si práci svého pomalého počítače rádi zlepšili.

PCMedik je plně automatizovaná utilita, která  provede veškeré potřebné optimalizační kroky. Uživatelské rozhraní je velice jednoduché, z prvotních nastavení je vyžadován pouze výběr jiného operačního systému a typu procesoru, než PCMedik sám identifikoval. Třetí políčko Repair Setting, obsahuje posuvník, jímž lze plynule nastavit rozsah neboli hloubku provedených zásahů do systému. Po těchto úkonech pak jen stačí kliknout na tlačítko GO a PCMedik začne pracovat. Veškerá jeho činnost probíhá na pozadí, uživatel má jen možnost pomocí grafického znázornění sledovat postup práce. Po skončení budete muset restartovat počítač, aby se všechny změny mohly projevit.

PCMedik optimalizuje počítač úpravou systémového registru a několika konfiguračních souborů (INI). Pro svou činnost používá systém analyzačních a diagnostických funkcí, pomocí nichž se snaží najít a opravit problémy, které negativně ovlivnily výkon počítače. Celý proces optimalizace začíná PCMedik tím, že vyhledá umístění veškerého nainstalovaného hardwaru a softwaru v počítači a pak spustí předdefinované postupy pro diagnostiku, kterými nedostatky a problémy zjistí. Poté, v závislosti na konfiguraci počítače, odpovídajícím způsobem upraví potřebné hodnoty, opraví problémy se softwarem a hardwarem, které vedly ke snížení výkonu počítače, a zavře aplikace, které způsobily problémy.

Celý proces netrvá více než dvě minuty. Od té doby už nebudete muset neustále restartovat počítač, aby se opravily chyby, které brání pokračovat v normální práci. Nebudete se již muset obávat o zhroucení systému nebo zhoršení výkonu. PCMedik vyřeší mnoho chyb Windows a zabrání zobrazování chybových zpráv. Pokud byste přesto zjistili, že se optimalizace PCMediku příliš nevyvedla, vše můžete vrátit do předchozího stavu kliknutím na tlačítko Restore v hlavním okně programu.

Jak již bylo řečeno v úvodu, PCMedik není vhodný pro pokročilé uživatele, kterým bude chybět podrobná zpráva o zjištěných chybách v systému s následnou možností ručně vybrat určité položky k opravě, a také podrobná závěrečná zpráva. Těmto uživatelům doporučujeme vyhledat a používat komplexnější nástroj pro optimalizaci systému.

Naproti tomu je PCMedik plně kompatibilní se všemi verzemi operačního systému Microsoft Windows počínaje 95 až po 32 i 64 bitové Windows 7.

PCM2

Domovská stránka: http://www.pgware.com
Hodnocení: 65 %
Cena: shareware 9,99 $
Klady: Vynikající pro nezkušené uživatele
Zápory: Absence zpráv o činnosti programu a voleb k nastavení a řízení optimalizačního procesu

Byl pro vás článek přínosný?