Hlavní navigace

Download: CloneSpy 2.51 - odstranění duplicitních souborů

6. 5. 2010

Sdílet

Stahujete často soubory z internetu? Jste si jisti, že jste některé soubory nestáhli více než jednou?

Stahujete často soubory z internetu? Jste si přitom jisti, že jste některé soubory nestáhli více než jednou? Nebo jste vytvořili různé verze dokumentů, které máte rozeseté po disku, a rádi byste si v nich udělali pořádek? Potřebujete se ujistit, že na záložním médiu (CD, DVD, Flash disku apod.) máte přesně soubory, které potřebujete zálohovat, především jejich stejný obsah? Pro tyto a podobné situace je tu CloneSpy, který je ve své kategorii opravdovým mistrem!

CS1


Za duplicitní se pokládají soubory, které mají buď stejný název, nebo mají stejnou velikost, nebo shodný obsah, duplicitními mohou být také soubory s kombinací těchto parametrů. CloneSpy tyto soubory, které zabírají drahocenné místo na disku, najde a pomůže vám je buď odstranit, nebo s nimi naložit jiným způsobem. Navíc je schopen najít i soubory, které mají nulovou velikost (nemají žádný obsah). Vlastní hledání trvá překvapivě krátce a výsledky jsou přesné.

Ovládání programu je snadné: uživatel pouze vybere složky, které má CloneSpy pro detekci duplicit použít, přitom vybrané složky může vložit do dvou nezávislých sad (v orig. zv. Pools), v sekci Search for určí, co se bude hledat (shodný obsah, stejné názvy nebo obojí) a jaké kroky se mají učinit, pokud takové soubory budou nalezeny (sekce Action). Nalezené duplicity mohou být odstraněny, ignorovány, přejmenovány nebo přesunuty do určité složky. Pro určení, jakým způsobem mají být duplicitní soubory odstraněny, nabízí CloneSpy deset možností k výběru. Operace mazání může být tzv. odložena odesláním do dávkového souboru (volba Defer deletion to batch file), kde se soubory můžete použít libovolné operace. Seznam duplicitních souborů může být dále exportován, aniž by byly soubory fyzicky odstraněny.

Silnou vlastností CloneSpy je 256 bitový kontrolní součet souborů (CRC), který je využíván především pro porovnávání souborů na pevném disku se soubory na záložním médiu. Použijete-li tuto funkci pro data na tomto médiu, nebudete muset znovu a znovu vkládat stejný disk do mechaniky a porovnávat jeho data při opakovaných kontrolách stejných souborů na obou médiích. Načtená data na vyjímatelném médiu lze pro tento účel uložit tlačítkem Lock pool.

CloneSpy je schopen zpracovat soubory větší než 2 GB. Spousty parametrů, které upřesní jednotlivé činnosti programu do nejmenších podrobností, mohou být nastaveny v obecných nastavení programu. Množství voleb je rozděleno do deseti skupin představovaných záložkami. Všechna nastavení mohou být zapsána do souboru protokolu. Výstupní soubor může být kódován v ANSI, OEM a Unicode. Vyspělí uživatelé mohou program ovládat z příkazové řádky.

Uživatelské rozhraní programu je jednoduché a přehledné, že ani nebudete potřebovat nápovědu pro ovládání programu. Mimochodem – nápověda je velmi dobře zpracovaná, dosti podrobná a srozumitelná. Rozhraní programu je, bohužel, pouze v anglické verzi, jiné jazyky se, podle vyjádření autorů, v blízké budoucnosti neplánují. CloneSpy pracuje ve Windows verzí 98 SE, ME, NT 4.0, 2000, XP Vista a 7. Program může být instalován na přenosné médium, např. USB Flash disk, a odtud spouštěn a používán. K tomu je na webových stránkách programu připraven speciální instalační soubor.

Díky jednoduchému použití a rychlým a přesným výsledkům je CloneSpy skvělou volbou pro uživatele, kteří se chtějí zbavit duplicitních souborů.

CS2


Domovská stránka: http://www.clonespy.com
Hodnocení: 85 %
Cena: freeware (zdarma)
Klady: Snadné používání, rychlé a přesné výsledky, program je zadarmo
Zápory: Absence jazykových prostředí

Byl pro vás článek přínosný?