Hlavní navigace

Download: Focus Photoeditor 6.1.8 – vyspělý editor obrázků

24. 4. 2010

Sdílet

Chcete-li zlepšit kvalitu svých fotografií, opravit běžné chyby, příp. si vytvořit grafiku pro web, zkuste grafický editor autora Francesca Savastana z americké firmy NW Software.

FPE1

Chcete-li zlepšit kvalitu svých fotografií, opravit běžné chyby, příp. si vytvořit grafiku pro web, zkuste grafický editor autora Francesca Savastana z americké firmy NW Software. Jmenuje se Focus Photoeditor a disponuje funkcemi, editačními nástroji a efekty, které najdete spíše v profesionálních editorech; v tomto ohledu je v teoretické rovině srovnatelný i se známým špičkovým editorem Photoshop firmy Adobe. Program nabízí i několik jedinečných nástrojů a efektů, např. Quick Fix, Smart Color Replacement apod., které podle autorů nenajdete v žádném jiném editoru pro úpravu fotografií. Výhodou Photoeditoru je cena, která se zdá být oproti zmíněnému Photoshopu nepoměrně nízká.

Kromě své schopnosti opravovat digitální fotografie lze Photoeditor použít také jako prohlížeč obrázků, editor pro vytváření webových fotogalerií, navíc je kreslícím programem s nabídkou celé škály různých efektů, filtrů, přechodů, vzorků a mnoho dalších standardních i pokročilých funkcí, např. kouzelná hůlka, laso, klonovací stětec atd. Kromě toho program dokáže vytvořit vlastní paletu barev. Navíc řadu problémů digitálních fotografií umí opravit pomocí automatických funkcí. Photoeditor podporuje všechny běžné formáty obrázků a můžete vybrat formát, ve kterém chcete svou práci uložit.

Uspořádání pracovní plochy programu je typické pro plně vybavené grafické editory, se záložkami, vrstvami, panely nástrojů a posuvníky. Všechny pracovní nástroje jsou v panelech logicky seskupeny, což umožňuje jejich  rychlé nalezení a zároveň pochopení souvztažností. Photoeditor je mnoha funkcemi kompatibilní s Photoshopem (také podobnost vzhledu obou editorů je více než nápadná). Co se nám na Photoeditoru líbilo, je rozdělení vrstev obrázků i textů do samostatných záložek.

Verze 6 je nyní  o něco rychlejší, má vylepšené algoritmy, nové funkce a obnovený interface. Z těch nejdůležitějších a nejzajímavějších můžeme jmenovat efektivnější a rychlejší automatickou a manuální korekci expozice a barev, podporu nejnovějšího obrazového formátu RAW s přesnou konverzí souborů z tohoto formátu, podporu pro nejnovější modely fotoaparátů, nové nástroje pro korekci obrázků, možnosti pro nastavení ostrosti a šumu, schopnost opravit i silně rozmazané obrázky, nové efekty a filtry, podporu většiny pluginů Photoshopu, zlepšenou funkci Quick-Fix, celkově zvýšenou rychlost operací úprav a zobrazování (především vrstev textu).

Nároky na paměť nyní nerostou s počtem otevřených souborů, vylepšení uživatelského rozhraní, samostatné historie (Undo) pro různé funkce, přizpůsobitelné štětce nyní umožňují vytvářet jakékoliv umělecké dílo. Malovat a kreslit můžete čáry, polygony, elipsy a aplikovat barvy, textury, přechody a objekty, a upravit je na ploše pomocí mřížky a vodítek. Ve verzi 6 najdete také podporu pro používání kreslícího pera (Graphic Tablet), kterým lze dosáhnout zajímavých výsledků při malování a retušování. Program také umožňuje vytvářet koláže z několika snímků, přidat text s řadou efektů, aniž by bylo nutné slučovat je do obrázku.

Focus Photoeditor je shareware, který můžete zdarma vyzkoušet po dobu 30 dnů, ve zkušební verzi však nelze výsledné obrázky prakticky použít, neboť Photoeditor do nich vládá vodoznak. Program je uveden pro verze Windows 95 až Vista, ale testovali jsme jej i ve Windows 7 a pracoval dobře. 
FPE2

Domovská stránka: http://www.nwspro.com
Hodnocení: 90 %
Cena: 29 €
Klady: Podpora všech grafických formátů a Pluginů Photoshopu, velké množství profesionálních funkcí, možnost vytvořit webová fotoalba
Zápory: Žádné

Byl pro vás článek přínosný?