Hlavní navigace

Download: RJ TextEd 6.31 - editor neformátovaného textu

10. 5. 2010

Sdílet

RJ TextEd představuje moderní, vyspělý program švédského autora Rickarda Johanssona.

RJ TextEd 6.31 - editor neformátovaného textu


RJ TextEd představuje moderní, vyspělý program švédského autora Rickarda Johanssona. Je určen pro editaci neformátovaného textu, zdrojových souborů a souborů HTML, pročež by mohl být vhodným editorem pro tvůrce webových stránek. Přestože se jedná o freeware, má k dispozici takovou výbavu vlastností, funkcí a možností nastavení, za které se nemusí stydět ani drahé komerční editory.

Plný výčet jeho funkcí a možností by byl velmi rozsáhlý, takže zmíníme jen některé - ty nejzajímavější. Ústřední vlastností RJ editoru je podpora Unicode ve všech jeho funkcích. Editor zvládá jakýkoli typ souboru, ANSI, ASCII, UTF-8, Unicode a binární soubory. Binární soubory můžete otevřít a editovat v zabudovaném hexadecimálním editoru. Text nebo zdrojový kód může být uložen jako dokument HTML. Textové dokumenty lze převádět mezi běžnými textovými formáty i různými znakovými sadami včetně zbarvení syntaxe. Text může být šifrován pomocí šifrování Twofish.

Mezi významné vlastnosti programu patří barevné zvýraznění syntaxe a textových atributů (s uživatelským nastavením barev), automatické dokončování zápisu kódu, tagů, slov a zakončovacích závorek. Otevřeno může být více dokumentů najednou, snadné přepínání mezi nimi je řešeno pomocí záložek. Editační okno si můžete horizontálně i vertikálně rozdělit na dvě části a porovnávat dvě různá místa v témže dokumentu. Příjemnou vlastností editoru je zvýraznění aktuálního řádku, vícenásobný výběr, zalamování a odsazování textu, práce se záložkami, makry a s příkazovou řádkou, kontrola pravopisu v různých jazycích.

Pro vytváření tabulek, číslovaných a odrážkových seznamů, rámů apod. jsou připraveny specializovaní průvodci, pro rychlý zápis HTML tagů klávesové zkratky. Vybraný text jedním kliknutím převedete na komentář. Dokument můžete poslat e-mailem jako prostý text nebo jako přílohu přímo z programu.

RJ1

Vlastní dvouokenní manažer souborů má zabudovaného FTP a SFTP klienta pro upload souborů na webový server a synchronizaci lokální složky se složkou na vzdáleném serveru. Klient SFTP podporuje protokol SSH2 a SFTP verze 1 až 6. Významná je podpora TopStyle Lite, známého specializovaného editoru CSS stylů, dále podpora Code folding (sbalování a rozbalování bloku kódu) a podpora metody Drag and Drop.

Z výbavy důležitých funkcí nesmíme opomenout Code Explorer pro snadnější navigaci ve zdrojovém kódu, editor syntaxe pro vytváření definičních souborů syntaxe, integrovaný náhled HTML stránky, který vám pomůže kontrolovat výsledek vaší editace, a tzv. validace kódu, což je ověření správnosti syntaxe a kompatibility dokumentů HTML s webovými prohlížeči.

Z doplňkových funkcí jsou zajímavé převodník jednotek, mapa znaků a také prohlížeč znaků, který zobrazuje znaky v různých fontech pomocí Unicode nebo kódové stránky. Program dále nabízí pokročilé vyhledávání a třídění, vlastní šablony, průzkumníka souborů, správu projektů. Samozřejmostí je neomezené Undo a Redo. Není zapomenuta ani podpora skinů, k dispozici je jich 70. Pomocí Skin Builder si navrhnete svůj vlastní skin. Příjemná je výbava 17 jazyků programového prostředí, přičemž nechybí čeština! Z webové stránky programu se dají stáhnout připravené syntaxe souborů, jazyky prostředí, skripty, slovníky a témata. RJ editor může být instalován na přenosná média (např. USB Flash disk) a z nich spouštěn. Je toho mnoho, co RJ TextEd dokáže, a přitom jsme zdaleka nevyjmenovali všechno. Program pracuje ve Windows verzí 98, Me, 2000, XP, 2003, Vista, 2008 a Windows 7.

RJ2


Domovská stránka: http://www.rj-texted.se
Hodnocení: 80 %
Cena: freeware (zdarma)
Klady: Velké množství pokročilých editačních funkcí, čeština
Zápory: Žádné

Byl pro vás článek přínosný?