Hlavní navigace

Drákula: Zrození

1. 12. 2008

Sdílet

Nabruste své tesáky a vypulírujte rakve, dnes poteče krev. Vývojáři z Frogware Studios si po adventurách o nej...


Nabruste své tesáky a vypulírujte rakve, dnes poteče krev.

Vývojáři z Frogware Studios si po adventurách o nejslavnějším detektivovi světa vzali na paškál další legendu, hraběte Drákulu. Jako předloha posloužil původní román od Brama Stokera. Jonathan Harker jel do Transylvánie, aby se s tamějším šlechticem dohodl na koupi několika nemovitostí v Londýně. Záhy ale zjistil, že to nebylo nejmoudřejší rozhodnutí. Obyčejný šlechtic přece nespí v rakvi, nebo snad ano? Harker se snaží uprchnout a pošle dopis svému dlouholetému příteli, profesoru Van Helsingovi. V tento okamžik vstupujete do hry a vyrazíte za dobrodružstvím. Drákula se chce zmocnit Harkerovy snoubenky, aby dokázal oživit svoji dávno mrtvou lásku.
Po stopách záhadných vražd, které nakonec vedou až k legendárnímu transylvánskému šlechtici, se vydáte v klasické point-and-click adventuře. Čekáte-li plně 3D zobrazení, jste na špatné adrese. Zrození sice není plně 2D záležitostí, nicméně do 3D má i tak hodně daleko. Začínáte v Londýně a vaše první kroky vedou na místní hřbitov. Temnou atmosféru dokreslují chladné zdi hrobek, křivě postavené kříže a blázen, který holýma rukama kope hrob. Obloha je zatažena a vypadá to, že bude brzy pršet. Den jako stvořený pro návštěvu hřbitova. Po prvním spuštění hry nám málem vyrazila dech grafika. V tom dobrém smyslu. Víme, že podobné zpracování patří u klasických adventur mezi současný standard, také víme, že Crysis nabídlo mnohem lepší podívanou, ale nikdo nás nepřesvědčí o tom, že Drákula má „nic moc“ grafiku, jak se často tvrdí v jiných médiích. Jen ty postavy působí, že jsou tam, kde nemají být. Ač se jedná o adventuru a dalo by se to předpokládat, složitost hádanek je vysoko nad rámec běžného hráče. Není výjimkou, že se třeba i na půl hodiny zaseknete v jedné lokaci, což je docela frustrující. Navíc je zde i další věc, která všechno dobré sráží do kolen. Může za to už výběr tématu a následná neochota vývojářů výrazně zasahovat do příběhu. Při hraní se dočkáme několika dějových zvratů, ale vzhledem k tomu, že Drákulu mnoho lidí četlo, popř. vidělo muzikálové zpracování Karla Svobody, o žádné překvapivé události se už nejedná a všichni je očekávají. Navíc v kombinaci s lineární hratelností a postupem se z hry Drákula: Zrození stává tuctová adventura, jakých jsou po světě spousty. Marek Bičan 8 0488/vali ?

V solidně našlapaném line-upu posledních týdnů se objevilo i několik titulů, na které již nezbylo místo v našich recenzích. Vaší pozornosti by však ujít neměly, ať už jde o strategickou Civilizaci, hudební konzolové šílenství nebo akce s agentem bez minulosti v hlavní roli.

Battlefield: Bad Company

Očekávaná válečná hra přináší poprvé v rámci série nejen líté multiplayerové boje, ale i propracovanou příběhovou kampaň pro jednoho hráče. Zážitek z válečné atmosféry umocňuje zničitelné prostředí, široká škála zbraní a vozidel i rozsáhlé otevřené mapy.

Vydavatel: Electronic Arts
Distributor v ČR: EA Czech
Cena: 1 699?Kč
Platformy: PS3, Xbox 360
http://badcompany.ea.com/

Sid Meier’s Civilization Revolution

Výborné převedení legendární strategické značky z PC na next-gen konzoly. Hra sice nenabízí takovou hloubku a tolik detailů jako počítačové verze, ale konzolová Civilizace je svižnější a rychlejší. A přesto vyžaduje notnou dávku strategického uvažování.

Vydavatel: 2K
Distributor v ČR: Cenega Czech
Cena: 1 799?Kč
Platformy: PS3, X360
www.civilizationrevolution.com

Guitar Hero: Aerosmith

Ve světě hodně oblíbená hudební série přichází na český trh, tentokráte ve verzi mapující celou hudební historii rockové kapely Aero-smith. Kromě běžné verze je v prodeji i edice s kytarou coby speciálním ovladačem.

Vydavatel: Activision
Distributor v ČR: Cenega Czech
Cena: 1 299–1 899 ?Kč
Platformy: PS2, PS3, Xbox 360, Wii
http:/www.guitarhero.com/

The Bourne Conspiracy

Adaptace filmové trilogie o „agentovi bez minulosti“ na motivy bestselleru Roberta Ludluma sice není tak kvalitní jako filmová předloha, nicméně stále jde o nadprůměrnou akční řežbu s dynamickou atmosférou a chytlavými souboji.

Vydavatel: Vivendi
Distributor v ČR: CD Projekt
Cena: 1 999?Kč
Platformy: PS3, X360
http:/www.bournethegame.com/

The Suffering Compilation

Speciální pack obsahuje tituly The Suffering a The Suffering: Ties That Binds. Jde o povedené hororové akce, při nichž opravdu tuhne krev v žilách. Hlavními devizami her je temné zpracování, tajemný příběh a bizarní nepřátelé. Oba díly jsou v češtině.

Vydavatel: Midway
Distributor v ČR: CD Projekt
Cena: 499?Kč
Platformy: PC
http:/www.midway.com/rxpage/Game_TheSuffering.html

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku