Hlavní navigace

DShutdown 1.67

1. 5. 2006

Sdílet

Licence: freeware Domovská stránka: dimio.altervista.org/ENG/ DShutdown je zajímavý malý nástroj, který nejen do...


Licence: freeware
Domovská stránka: dimio.altervista.org/ENG/

DShutdown je zajímavý malý nástroj, který nejen dokáže automaticky vypnout počítač, zachází ještě o pár kroků dál. Samozřejmě že umožňuje provádět všechny standardní operace jako vypnutí, odhlášení, restart, přechod do režimu spánku to ale umí spousta programů. Méně častými funkcemi u podobného softwaru (freewaru) je například vypnutí počítače v lokální síti, zakázání síťového adaptéru nebo odpojení modemu. Příjemná a užitečná funkce je také vypnutí systému po skončení činnosti nějaké aplikace. Příkladem může být třeba komprimace mnoha souborů, na jejíž dokončení byste museli jinak čekat třeba hodinu. Počítač se může také sám vypnout, pokud se sníží datový tok přitékající k vám prostřednictvím internetu, tedy v případě, že něco stahujete a nechcete na dokončení této operace čekat. Jestliže vlastníte několik počítačů připojených k serveru, je možné nastavit, aby se všechna PC vypnula v okamžiku vypnutí serveru. Všechny uvedené operace lze provádět ve stanovený čas a pod heslem, aby vámi naplánovanou akci nebylo možné neoprávněně zrušit.
Pokud vás zajímá, jak se s programem pracuje, musím konstatovat, že poměrně jednoduše. Má to však jeden háček. Vzhledem k tomu, že uživatelské prostředí je v angličtině a sem tam najdete i pár pozůstatků italštiny, je nutné znát odbornou počítačovou angličtinu nebo používat slovník. Když však pochopíte, co které zaškrtávací pole umí a podaří se vám si tuto funkci zapamatovat, dosáhnete s programem DShutdown zajímavých výsledků.

SpeeDefrag 3.0

Licence: freeware
Domovská stránka: www.vcsoftwares.com/SpeeDefrag.html

Pokud používáte Windows delší dobu a začínáte pociťovat postupné zpomalování celého systému, možná je čas na defragmentaci pevných disků. Kdo již tuhle činnost někdy prováděl, ví že takové přerovnání souborů na seberychlejším disku může zabrat i několik hodin. Potřebný čas se ale neodvíjí pouze od zmíněné rychlosti disku, velikosti operační paměti a taktovací frekvence procesoru. Svoji úlohu zde může sehrát i aplikace, která defragmentaci iniciuje a následně obstarává.
Jedním z možných programů je také freewarový nástroj SpeeDefrag ve verzi 3.0. Ten se snaží před spuštěním defragmentace uvolnit co nejvíce systémových prostředků a dosahuje toho restartem. Při následném startu Windows se spustí pouze vlastní defragmentační proces bez zbytečných služeb a aplikací, které se jinak běžně načítají. Tím je dosaženo maximálního uvolnění operační paměti a soubory se přesouvají rychleji. Práce s programem je maximálně jednoduchá. Stačí jenom zaškrtnout logické disky, které chcete přerovnat, a celý proces odstartovat. Po dokončení práce je možné počítač automaticky vypnout, takže celá operace může proběhnout v noci, zatímco vy si užíváte ničím nerušený spánek.

Wega 2

Licence: freeware
Domovská stránka: www.wega2.vandel.nl

Wega se na první pohled tváří jako kompletní software pro správu a úpravu fotografií. Na pohled druhý, tedy když se podíváte na ovládací prvky a položky v menu, zjistíte, že tu leccos chybí. Nejsou tu pokročilé filtry, posuvníky pro úpravu kontrastu, barev či vyvážení bílé, hromadné operace nebo další vychytávky, známé např. ze Zoner Photo Studia nebo XnView. Wega je totiž, ač se to nezdá, pouhý prohlížeč fotografií, ale i tak je hodný pozornosti.
Kromě jednoduchého prohlížení velkého množství formátů (BMP, JPG, GIF, ICO, PIC, PNG, WMF, TIFF, PSD aj.) a možnosti promítání slideshow s přechody, tedy prezentací, jsou přítomny jednoduché nástroje jako otočení nebo převod do odstínů šedi či negativu. To, proč vám tento software vůbec představuji, je ale zajímavý integrovaný analytický nástroj. Ten dokáže porovnat všechny snímky v jednom adresáři, včetně možných podadresářů, a v přehledných sloupcových grafech na vás "vyplivne" některé důležité informace z EXIFu. Rychle se tak dozvíte, na jaké ISO nejčastěji fotíte, jaká je vaše nejoblíbenější rychlost závěrky a clona, nebo jak měníte ohniskovou vzdálenost (tedy zoom). Další údaje o určitém snímku se pak můžete dozvědět z EXIFu jednotlivých obrázků. Ti, kteří rozumí informacím podávaným prostřednictvím histogramu, určitě uvítají možnost jeho zobrazení. Pro šťouraly, kteří nafotí objekt několikrát a pak zkoumají, který obrázek je nejlepší, je zde možnost zobrazit dvě až čtyři fotografie na monitoru pěkně vedle sebe a porovnávat je ve stejných velikostech.
Uživatelské prostředí je příjemné, i když se trochu odlišuje od jiných podobně zaměřených programů, které jsem měl možnost vyzkoušet. Asi si chvilku budete zvykat, že snímky nelze procházet pomocí kolečka myši, ale to se dá přežít. Veškeré dostupné příkazy najdete v menu, ty nejpotřebnější pak v kontextové nabídce po kliknutí pravým tlačítkem myši. Pohodlné používání programu je podmíněno částečnou znalostí anglického jazyka nebo holandštiny, mateřského jazyka vývojářů.

MediaCoder 0.3.7

Licence: freeware
Domovská stránka: mediacoder.sourceforge.net

MediaCoder je program určený pro převádění nejrůznějších multimediálních formátů do formátů jiných. Jedná se o open source projekt a nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že nabízí podporu téměř všech dosud známých formátů pro audio a video. Jen pro informaci, umí převod z MPG, VOB, AVI, RMVB, MOV, MP4 do AVI, MKV, MP4 (Xvid, DivX, H.264), MP3, OGG, AAC. Dále je zde možnost konverze VCD a DVD do formátu MPEG, běžná audio CD umí grabovat do APE, FLAC, WAV, MP3, OGG, AAC, WMA, MPC. Samozřejmostí je nastavení bitrate, včetně variabilního, a spousty dalších parametrů, které každý formát může mít.
Všechny průměrné uživatele, kteří si se změnou formátů už někdy hráli, MediaCoder nejspíš zaujme. Tady je však současně základní kámen úrazu. Chce to opravdu leccos vědět a znát, než se pustíte třeba do konverze z "avíčka" do MP4, které byste si pak mohli přehrát na mobilním telefonu. Kromě znalosti technického pozadí se budete také muset vyznat v ovládání, které je rozděleno do několika funkčních celků, ty jsou pak dále členěny na záložky. Po chvíli práce zjistíte, že některé audio/video formáty nezkombinujete, ani když se budete snažit sebevíc, ale to je prostě součást tohoto oboru. Když však najdete optimální nastavení, můžete si jej uložit, příště při stejné operaci už nebudete mít problémy. Budete tak moci bez zbytečných průtahů zvyšovat kompresi a tím snižovat velikost souboru, extrahovat audio stopu z videa, snižovat bitrate u skladeb, které by se vám jinak nevešly na nějaké přenosné zařízení, a jak již bylo řečeno, ripovat audio CD do některého z oblíbených formátů.
Kromě toho, že MediaCoder kóduje, umí i leccos přehrát. Nesmíte ale čekat žádné skvělé uživatelské rozhraní. Jeho síla spočívá úplně jinde.

GSplit 2.0

Licence: freeware
Domovská stránka: www.gdgsoft.com/gsplit/

Ceny elektronických zařízení, která umožňují přenášet data, neustále klesají a je celkem jedno, jestli se jedná o flash disk, paměťovou kartu nebo o přenosný pevný disk. Mezi lidmi se však najdou šetřílci, kteří si při nákupu řeknou, že 256MB flash disk je cenově přijatelný a musí přece stačit na cokoli. V běžném životě pak ale zjistí, že potřebují z práce odnést mnohem větší soubor. A co s tím nenadálým problémem? Jednou z možností je použít nějaký komprimační software a modlit se, aby byl dostatečně účinný. Druhým řešením je zajít potupně do obchodu a znovu investovat. Elegantním řešením by však mohlo být rozdělení souboru na několik částí a přenesení po částech. Teď by někdo mohl namítnout, že to přece umí třeba i WinRAR. Ano, umí, ale to není freeware, a v některých případech může být toto řešení poněkud neefektivní. Proto vám nabízím po čertech dobrou alternativu. Jmenuje se GSplit a umí rozdělit jakkoli velký soubor na libovolně velké části.
Rozdělit můžete opravdu jakýkoli soubor včetně dokumentů, multimediálních souborů, komprimovaných archivů či dokonce EXE souborů. Stručně a jednoduše, co máte na disku, to můžete rozdělit. Užitkovou hodnotu zvyšuje jednoduché rozhraní, které stačí jednou nastavit a pak už pracujete ve třech krocích. Zadat vstupní soubor, zvolit cílovou cestu a spustit operaci. Celý proces proběhne až nečekaně rychle a na jeho konci obdržíte zprávu se záznamem akce. Vygenerované soubory najdete tam, kam jste je poslali, a to spolu s programem, který soubory s příponou GSD zase spojí do jednoho originálního. Pokud chcete, tento program generovat nemusíte. Součástí aplikace je GUnite, který umí soubory spojit také. A jestli nechcete program spouštět vůbec, můžete s ním pracovat prostřednictvím kontextového menu v průzkumníkovi nebo jiném souborovém manageru. Jména jednotlivých částí mohou být složena z libovolného textu, k dispozici je také několik proměnných. Výsledný soubor se tak může jmenovat např. stejně jako jeho předloha, plus se k němu přidá pořadové číslo a nutná přípona GSplitu.
GSplit je dobrý pomocník pro přenášení dat, na které nemáte dostatečnou kapacitu. Pokud se u vás takový problém vyskytne, vyzkoušejte ho. Myslím, že vás nezklame.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku