Hlavní navigace

Jak na to: Dual-Boot ve Windows 7

18. 12. 2009

Sdílet

Jeden z našich čtenářů chce nainstalovat Windows 7 a zároveň si uchovat i starší verzi systému. Jak na to?

Dual-Boot s Windows 7


Jeden z našich čtenářů chce nainstalovat Windows 7 a zároveň si uchovat i starší verzi systému (Vista). Tato volba mu umožní přestup na novější verzi OS bez nutnosti spálit mosty. To znamená, že vždy bude mít možnost se vrátit ke svému oblíbenému starému OS.

Externí HDDJe až překvapující, jak je tento proces jednoduchý. Nejobtížnější částí celého procesu je na existujícím diskovém oddílu uvolnit dostatek místa pro vytvoření oddílu nového. Než začnete, vytvořte si záložní obraz vašeho pevného disku. Toto je naprostou nutností, pokud se chystáte měnit velikosti diskových oddílů nebo upgradovat Windows. Takže v případě, že se chystáte provést obojí, se jedná o dvojitou nutnost. Pro vytvoření záložního obrazu disku bychom vám doporučili program Macrium Reflect, který si můžete zdarma stáhnout zde. Pro zajištění korektního průběhu zálohování budete dále potřebovat externí harddisk alespoň tak veliký, kolik odpovídá zaplněnému místu na vašem pevném disku.


Máte zálohováno? Skvěle! Tak teď si budeme hrát s diskovými oddíly.

Nyní vám zde doporučíme tři programy pro práci s diskovými oddíly, všechny jsou nedestruktivní povahy. Zároveň vám popíšeme jejich vlastnosti a nedostatky.


EASEUS Partition Master

Ovládání tohoto programu je velmi jednoduché. Nainstalujete, spustíte a ihned pochopíte, co máte dělat. Nevýhodou však je, že verze Home Edition, kterou je možné stáhnout zdarma, nepodporuje 64-bitové verze Windows. Takže pokud žijete v 64bitovém světě, musíte si zakoupit profesionální verzi v ceně 40 dolarů (okolo 700,- Kč) nebo použít program jiný.

Správce počítače ve Windows Vista

Windows Vista má vlastní nástroj pro správu diskových oddílů. Pokud se k němu chcete dostat, stačí kliknout na Start. Pravou myší na Počítač a vyberte Spravovat. V levém panelu vyberte Správa disků, pod Úložiště. Pravé kliknutí – vyberte možnost Zmenšit svazek. Na zbytek již určitě dokážete přijít sami. Nevýhodou je, že vám tento program nemusí umožnit zmenšení disku dle vašeho přání, jelikož má své zvláštní představy o tom, kolik místa vaše oddíly potřebují. A pokud používáte Windows XP, tak vám tato volba moc nepomůže.

GParted Live

Tento program si můžete zdarma stáhnout. Jde o open-source Linux program ve formátu ISO, který poté jen vypálíte na CD - nestačí soubor pouze zkopírovat na disk.  Pokud následně nabootujete z  takto vytvořeného CD, naběhne Linux a GParted Live. S jejich pomocí již budete mít možnost změnit velikost vašich diskových oddílů. Nevýhodou tohoto programu je jeho uživatelská složitost. Při některých rozlišeních se vám také může stát, že písmo bude malé až nečitelné a je těžké odhadnout, kdy program skončil s proměnou vašeho disku.

Instalace Windows 7

Ať už se rozhodnete použít jakýkoliv program, doporučujeme vám ubrat z vašeho stávajícího diskového oddílu více než 40 GB, aby měla Windows 7 pro svůj provoz dostatek místa. S tvorbou nového oddílu se nemusíte obtěžovat, instalační program Windows 7 tuto práci udělá s radostí za vás.

Pokud máte oddíl připraven, nabootujte z instalačního DVD Windows 7 a zapněte instalační proces. Při otázce jaký druh instalace chcete, vyberte Custom (Vlastní). A až se vás instalační proces zeptá, kam chcete umístit Windows, vyberte možnost Unallocated Space (nevyužité místo). Pro více informací si přečtěte článek Jak upgradovat na Windows 7.

Instalační program následně automaticky nastaví vaše dva operační systémy do režimu dual-boot. To se projeví tak, že až znovu spustíte počítač, tak se vás zeptá, kterou z verzí Windows si přejete spustit. Ať už si vyberete kteroukoliv z nich, vždy se bez problému dostanete ke všem svým souborům z obou verzí Windows.

Byl pro vás článek přínosný?