Hlavní navigace

Duální NVIDIA GT200 a 40 nm výroba

31. 10. 2008

Sdílet

Na internetu se množí zvěsti o novém grafickém highendu v podání NVIDIE. Má jít o duální kartu postavenou na dvou čipech NVIDIA GT200 vyráběných 55nm procesem.

CS24

Duální NVIDIA GT200

Nejprve si něco řekněme o nové 55nm duální kartě. Na těch chce NVIDIA poprvé použít upravená 55nm jádra GT200, která v 65nm verzi používají všechny současné GeForce GTX včetně nové GTX 260 s 216 unifikovanými shadery.

Pomocí menšího procesu, který má NVIDIA už odzkoušený z jádra G92 (GeForce 9800 GTX+), chce výrobce snížit spotřebu i plochu jádra, takže bude možné vyrobit duální kartu se dvěma čipy. To v současné době není možné právě z důvodu, že by kartu nebylo čím chladit. S chlazením (tedy spíše s hlučností) má problémy i konkurenční duální ATI Radeon HD 4870 X2, a tak neočekávám, že by 55nm duální karta od NVIDIE byla jiná. Pravděpodobně však nabídne o něco vyšší výkon.

NVIDIA chystá 40nm výrobní proces

začíná se také šuškat o úplně nové generaci grafických karet, které zřejmě chystá NVIDIA na jaro/léto příštího roku. Ta by měla umět grafické rozhraní DirectX 11 a být vyráběná 40nm výrobním procesem, který už testuje dvorní dodavatel čipů pro NVIDII, společnost TSMC. Ten však dodává i pro ATI, která chce také ve stejném období přijít s novou grafickou kartou postavenou 40nm výrobním procesem.

Uvedené informace však zatím berte s jistou nadsázkou, zatím nejsou něčím ověřené, i když se o nich mluví již delší dobu.

- - Tomáš Šulc