Hlavní navigace

Duke Nukem Forever - kdo platil vývoj?

17. 5. 2009

Sdílet

Případ Duke Nukem Forever bude mít soudní dohru. Zkrachovalé 3D Realms se pře s Take Two o přinejmenším dvanáct milionů dolarů.

Že dvanáct let trvající vývoj Duke Nukem Forever skončil v troskách spolu se společností 3D Realms (vystupující pod obchodním názvem Apogee Ltd.) je známá věc. Ovšem situace kolem tohoto projektu rozhodně neutichá. Ozvala se totiž společnost Take Two, která si na Duke Nukem Forever oficiálně opatřila vydavatelská práva a podle svých slov za ně zaplatila dvanáct milionů dolarů (a neoficiálně je z vyjádření patrné, že vývoj ještě štědře dotovala).

Této firmě se logicky nelíbí, že 3D Realms zavřeli krám a ze hry, do které Take Two nalilo značné prostředky, nic nebude. Proto s největší pravděpodobností dojde k soudnímu procesu, kde by se majetková situace a práva na všechno možné kolem hry měla vyjasnit.

Bezprostředně po zavření 3D Realms a zrušení vývoje Duke Nukem Forever jsme publikovali glosu s domněnkou, že mohlo dojít k určité zpronevěře do projektu vložených financí. Tyto události něčemu takovému přinejmenším částečně napovídají a světlo do celé věci nevnáší ani vyjádření bývalého šéfa 3D Realms, který tvrdí, že od Take Two studio nikdy žádné finance nedostalo, což se zdá značně nepravděpodobné, vzhledem k dlouhodobé spolupráci obou subjektů.

Podívejte se, jak DNF vypadal

CS24

Videozáběry ze hry

Zdroj: Shacknews, vlastní