Hlavní navigace

Dva elegáni od Sony

1. 3. 2006

Sdílet

Digitální fotoaparáty Sony DSC-M2 a DSC-T9 Gigant Sony neustále vysílá na trh nové modely svých fotoaparátů


Digitální fotoaparáty Sony DSC-M2 a DSC-T9


Gigant Sony neustále vysílá na trh nové modely svých fotoaparátů řady Cyber-shot, dvojici z nich vám v tomto článku představíme.

Sony DSC-M2

Prvním produktem, kterému se budeme věnovat, je model M2 s nezvyklou konstrukcí. Po změnách rozlišení snímačů a zvyšování úhlopříček LCD displejů se Sony rozhodlo představit úplně nový design a způsob ovládání. Přístroj je nezvykle podlouhlý a drží se na výšku, přičemž LCD displej se vysouvá ven, směrem doleva. V tu chvíli už se člověk nemůže ubránit dojmu, že drží v ruce věc silně připomínající kameru.
Tento dojem je zcela správný a M2 ho zpečetí svou schopností točit video MPEG4 s rozlišením VGA (640 x 480) s 30 obrázky za sekundu. Sony velice chytře rozdělilo i základní ovládání mezi tři velká kulatá tlačítka. Jedním po stisknutí okamžitě fotografujete, druhým točíte video a třetím přepínáte do režimu prohlížení. V horní kruhové části, v níž je uchycen i výsuvný displej, je umístěna pětice tlačítek pro pohyb v menu a některá nastavení fotografování. Kruhová část je sama také pohyblivá a slouží k rychlému scrollovaní obsahem paměti a ke změně hodnoty kompenzace expozice. Bezprostředně vedle displeje jsou ještě další tlačítka, včetně dvou spouštějících nahrané snímky a videa jako slideshow. V módu fotografování/natáčení mohou posloužit také pro záznam. Na ovládání M2 nám vadily prakticky jen dvě věci. Poměrně malé rozlišení (123k bodů) 2,5" displeje a nemožnost používat sekundární tlačítka pro fotografování a natáčení po zasunutí k sobě otočeného LCD (funguje jen mód prohlížení).
Sony M2 je vybaven CCD s rozlišením 5,1 megapixelu a objektivem Carl Zeiss Vario Tessar. Obrázky jsou v rámci třídy kvalitní, za dobrých světelných podmínek jim nelze mnoho vytknout. Horší je to samozřejmě v šeru, kdy integrovaný blesk nemá ve větších prostorách šanci. Optický trojnásobný zoom je pro tento druh fotoaparátu v dnešní době standardem.
Videosekvence jsou opravdu skvělé, pokud nastavíte nejvyšší kvalitu, která si ale žádá velkou paměťovou kartu. Pro ty, kdo chtějí točit úplně stejně jako fotografovat, představuje M2 ideální řešení. Samozřejmě jemná pixelizace se při rychlejších pohybech v obraze objevuje, ale dá se považovat za zanedbatelnou. Skvělou doplňkovou funkcí je možnost spustit slideshow s hudebním doprovodem. Trochu škoda je, že M2 nemá vlastní USB port a je nutné použít dodávanou kolébku. Integrovaná baterie má slušnou výdrž (hodinu a půl až dvě), ale na cesty doporučujeme pořídit ještě jednu náhradní. Specialitou Sony je možnost překopírovat fotky z MS DUO do interní paměti a vytvořit si tak digitální fotoalbum.

Sony DSC-T9

Druhým testovaným produktem je další model téčkové řady. Model T9 přichází konečně se zásadními novinkami, které posouvají nejen řadu T, ale i kolibří fotoaparáty celkově kupředu. Nejpodstatnější novinkou je optický stabilizátor Super SteadyShot, kterým byl doposud vybaven jen ultrazoom DSC-H1. Optický stabilizátor byl i u jiných výrobců implementován jen do aparátů s větším zoomem či do klasických kompaktů. Celkově jich ale na trhu tolik není a krok Sony je velkým a současně příjemným překvapením.
Téčkové Cyber-shoty se už od počátku vyznačovaly velmi elegantním designem, který si postupně, eufemisticky řečeno, osvojily i další společnosti, které začaly tento druh fotoaparátů vyrábět. T9 se drží již prověřeného a oblíbeného stylu miniaturní objektiv Carl Zeiss Vario-Tessar s 3x optickým zoomem je schován pod odsuvnou kovovou částí s nápisem Sony. Jeho odkrytím se T9 okamžitě zapne, můžete ale použít i klasické tlačítko Power. Kromě něho a spouště se na úzké horní straně nachází ještě tlačítko pro přímou aktivaci a deaktivaci Super SteadyShot. Zadní straně vévodí LCD displej s úhlopříčkou 2,5" a na rozdíl od M2 i vysokým rozlišením (230k bodů), které znamená dokonale jemný obraz. Nalevo od displeje je potom několik dalších tlačítek pro práci s aparátem. Nachází se zde dokonce samostatný spínač pro spuštění slideshow s hudbou tuto novinku od Sony považujeme za zajímavý nápad, byť na kvalitu fotografií samozřejmě nemá žádný vliv. Rozlišení CCD snímače je u T9 rozhodně nadprůměrné, protože 6 megapixelů není pro kapesní přístroj v současnosti ještě úplně běžným jevem. Současně překvapí i interní paměť o velikosti 58 MB, která umožňuje uložit zhruba 30 fotek v nejvyšší kvalitě. Dalším trumfem japonské legendy je menu, kompletně přeložené do češtiny tím se bohužel dříve popsaný model M2 pochlubit nemůže. S nastaveními to už příliš slavné není, přece jen máme v ruce fotoaparát velikosti pouzdra na cigarety, po této stránce tedy T9 uspokojí jen úplné amatéry. Náročnějším uživatelům by mohl posloužit jen jako doplněk k jejich "dělu", které nemá včetně akumulátoru určitě pouhých 159 gramů a nestrčí ho do kapsy u kalhot. Při fotografování překvapí pouze možnost zvolit ISO 640 snímky nás v tomto nastavení příjemně překvapily, neboť nevykazovaly tolik šumu, kolik jsme čekali. Naopak pokárání si zaslouží za měnící se vyvážení bílé při změně citlivosti. Video zaznamená tento drobeček bohužel jen v MPEG1 a nechápeme, z jakého důvodu nepoužívá MPEG4.

Resumé

V podstatě nás oba fotoaparáty nadchly, i když každý jiným způsobem. M2 je přístroj velmi originální, i když se vyznačuje několika vadami, mezi něž patří i přemrštěná cena. Model T9 se sice nemůže pochlubit žádnou úžasnou revoluční koncepcí, ale nám se přece jen líbil více. Jeho tělo je kvalitnější, cena nižší, má optický stabilizátor obrazu, ISO 640, lepší displej a jeho jedinou vadou je záznam videa do archaického formátu MPEG1.

Sony DSC-T9

optický stabilizátor obrazu a ISO 640
2,5" LCD
české menu
titěrná tlačítka
Cena vč. DPH: 11 990 Kč
K testu zapůjčila firma: Elvia-Pro
www.sonystore.cz