Hlavní navigace

Dvanáct nejoblíbenějších vzorců v Excelu (i s příklady)! - 9.díl

1. 6. 2019

Sdílet

 Autor: © frank peters - Fotolia.
Určitě znáte v Excelu nejoblíbenější funkce data a času? Ovládáte v Excelu různé matematické triky a pracujete v tabulkovém procesoru s nástroji pro manipulaci s daty?

Předcházející díl

 

Tabulkový procesor MS Excel má ve své databázi funkcí přes 475 nejrůznějších vzorců – od těch nejjednodušších pro jednoduché matematické operace až po velmi komplikované funkce pro statistické, logické a technické výpočty. Typickým příkladem jsou příkazy IF (jeden z námi vůbec nejoblíbenějších vzorců), dále funkce A, NEBO, NE či funkce POČET, PRŮMĚR a MIN/MAX.

Na následujících řádcích se budeme věnovat dvanácti neoblíbenějším vzorcům používaným právě v programu MS Excel. A abychom vám pomohli s jejich používáním, budete mít k dispozici sešit Excelu s příklady použití každého z těchto vzorců. Tento sešit si můžete stáhnout na adrese https://images.idgesg.net/assets/2018/10/basic20formulas.xlsx.

8. PROČISTIT

Tato funkce odebere v datech nadbytečné mezery, tj. mezery, které se tam dostaly v důsledku chyby uživatele, při stažení dat z nějakého externího zdroje (např. z Internetu), popřípadě při importu dat pocházejících z jiného počítače. Při použití této funkce nemusíte Excelu říkat, kde se v každé buňce mezery v textovém řetězci nachází – funkce totiž všechny nadbytečné mezery najde a odebere. Ale pozor – tato funkce ale neodstraní mezeru uprostřed slova. Syntaxe této funkce je velmi jednoduchá: =PROČISTIT(adresa buňky).

1. Zadejte do sloupce A nějaká data, konkrétně několik slov a před slova, za ně a doprostřed nich přidejte několik mezer. Poté do buňky A4 zadejte následující vzorec: =PROČISTIT(A4).

2. Nyní vzorec zkopírujte do další buněk pod touto buňkou. Že na tom není nic složitého?

POZNÁMKA: Ještě v jednom případě tato funkce nefunguje – to v případě, že se jedná o tzv. nezlomitelnou mezeru používanou na internetových stránkách. Jedná se o mezeru, jejíž dekadická hodnota je 160 a v kódu HTML se označuje řetězcem &nbsp. Tento znak lze odebrat za postupného použití funkcí PROČISTIT, VYČISTIT a DOSADIT.

 Pomocí funkce PROČISTIT odstraníte ze svých dat přebytečné mezery

 

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?